Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jaka płyta głowna do OSX Lion retail bez modyfikacji?
simonek

Wysłany: 2011-10-09, 12:16   Jaka płyta głowna do OSX Lion retail bez modyfikacji?

Od kilku lat ptacuję na Mac'ach począwszy od powerbook'a G4 aż używanego dziś przeze mnie Macbook Pro mid 2009 zatem z mojej strony nie jest to ciekawość, czy chwilowa zachcianka a zwyczajnie chęć wykorzystania jako dawcy części leciwego już PC'ta do zbudowania stacjonarnego Hackintosha. Jeszcze jakiś czas temu zastanawiałem się nad Mac Mini jako drugim domowym komputerem obok MBP, jednak z uwagi na fakt, iż mam na tą chwilę bodajże 5 dysków twardych o łącznej pojemności ok. 1 TB, obudowę i całą resztę postanowiłem przynajmniej spróbować przerobić leciwego PC'ta na Hackintosha.

Odnośnie sprzętu, wiem że na bank muszę zmienić płytę główną, gdyż obecny asus p5vd-mx czasem słabo sobie radzi nawet z W7 który zainstalowany jest na tym kompie na co dzień. Zatem do dyspozycji mam Core 2 Duo 1,83 Ghz, kilka dysków twardych 3,5 cala, obudowę z zasilaczem i ram. Chciałbym to wszystko poskładać do kupy jak najmniejszym kosztem i przede wszystkim rozwiązać to tak, aby zainstalować leo z usb stick bez żadnych modyfikacji (retail) i aby działały mi system update. Hackintosh będzie mi służył tylko do internetu, iphoto, itunes, filmy głownie w 720p i do pracy biurowej zatem bez jakiś szczególnych wymagań wydolnościowych.

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-10-09, 12:36   

Mobo jest baardzo stara, na chipsetcie VIA i w dodatku z AGP - faktycznie zdałoby się zmienić :)
Z najtańszych i dobrych mobo na allegro obecnie jest fajna mobo Asus p5q3 za 175zł (aukcja jeszcze godzine!):
Kod:
http://allegro.pl/asus-p5q3-ideal-bdb-warszawa-i1842075412.html

Odpalisz na niej wszystko, wystarczy troszke zmodyfikować DSDT. Mobo z serii P5Q są idealne w tym segmencie na hamac'a: ALC1200 rozpracowane maksymalnie, realtek 8111C, JMB363 a do tego chipset ICH10R !

Grafike można wziąć z najtańszych, najlepiej 9400GT aby wspierały odtwarzanie materiału HD ! 50-150zł i do tego cichutkie pasywki:
Kod:
http://allegro.pl/gainward-gt9400-1gb-ddr-pasywne-chlodzenie-i1859366201.html
http://allegro.pl/asus-en9400gt-silent-512-mb-pasywne-cisza-gw1-i1853905633.html

Dyski najlepiej SATA, ale jeżeli masz ATA to da się na tej mobo jedym kextem odpalić kontroler bez problemów.

Z takim sprzętem który przedstawiłem nie będzie problemu z niczym - żadne aktualizacje nie rozwalą Ci systemu. Jedynie po aktualizacji trzeba będzie spatchować AppleHDA (np za pomocą HDA Wizard'em od Janka - 10sec roboty) aby odzyskać dźwięk.

PS: sam miałem mobo z serii P5Q (P5Q PRO) i sobie bardzo chwaliłem. Do dzisiaj na forum jest masa userów z tymi mobaskami.

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

simonek

Wysłany: 2011-10-09, 13:51   

Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź. Przyznam szczerze, że trochę mnie pocieszyłeś, bo jak rozumiem, wystarczy, że zaopatrzę się w tą płytę główną, przełożę c2d ze starej wmontuję do starej obudowy razem z nową grafiką i wszystko powinno śmigać z lionem? Dyski niestety mam ata więc będzie konieczne wgranie kext'ów. Co rozumiesz przez delikatną modyfikację DSDT? Przyznam szczerze, że w tym temacie to mój debiut i poza lekturą kilku forów polskich i angielskich praktyki nie mam żadnej.

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-10-09, 13:57   

http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt1651.htm

Jak będziesz miał mobo to Ci przerobię DSDT - nie ma problemu.

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

simonek

Wysłany: 2011-10-09, 15:46   

Byłbym Ci naprawdę wdzięczny:). Rozumiem, że to jest jednorazowa sprawa, tzn. coś co trzeba zrobić tylko raz, a nie po każdym SU czy reinstalacji systemu?

pc-qwerty 
hack glanc pomada

Wysłany: 2011-10-09, 15:48   

Dokładnie tak, ale jeśli zmienisz coś w sprzęcie, np. dołożysz RAM lub zmienisz ustawienia BIOSu to może być konieczne ponowne poprawienie DSDT (tabele zmieniają się dynamicznie).

simonek

Wysłany: 2011-10-09, 17:15   

Biosu pewnie nie będę ruszał... bo raczej nie będzie po co, co innego ram... z tego co widziałem do polecanej przez oswaldini płyty głównej można wsadzić aż 16gb. Obecnie mam tylko 2gb więc pewnie rozbuduję co najmniej do 4, tak żeby pracowało się w miarę komfortowo. Fajnie, że nie trzeba zmieniać tego dsdt przy każdym update. Ehh.. powiem Wam, że coś we mnie się buntuje przeciw składaniu własnego Ha-mac'a.. czuję się jakbym zdradził Apple;). No ale cóż, do miniaka nie wsadzę kilku dysków, a mac pro to jak dla mnie już kosmiczna półka cenowa, zwłaszcza że nie obrabiam zdjęć ani nic z tych rzeczy. Mam jeszcze wątpliwości odnośnie zasilacza, właśnie sprawdziłem i wygląda na to, że jest 300W, wystarczy na tą konfigurację sprzętową?

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2011-10-09, 17:45   

pc-qwerty napisał/a:
Dokładnie tak, ale jeśli zmienisz coś w sprzęcie, np. dołożysz RAM lub zmienisz ustawienia BIOSu to może być konieczne ponowne poprawienie DSDT (tabele zmieniają się dynamicznie).

Tabele się nie zmieniają... zmieniają się wartości adresów pamięci w nich. Szczególnie często tak jest w tabelach z bios'ów AMI. Najczęściej się zmieniają jak zmieniasz ilość RAM. Z reguły po zmianie ilości czy miejsca obsadzenia podzespołów, np VGA, wypada zrobić nowy dump i zobaczyć czy adresy się nie pozmieniały.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

simonek

Wysłany: 2011-10-09, 23:06   

Jeśli chodzi o mojego "dawcę części" to dysponuję jeszcze wmontowanym czytnikiem kart pamięci 5w1 + dodatkowe USB, jest szansa że będzie działać pod osx czy lepiej zainwestować w czytnik pod USB?

Zastanawiam się też nad dorzuceniem wi-fi + bluetooth nie wiem tylko której firmy i modelu poszukiwać? Bo jak rozumiem, jeśli dodam je w przyszłości, to znowu będzie trzeba coś pokombinować z DSDT:/

lubie japka

Wysłany: 2011-10-10, 06:47   

Tych dysków bym się pozbył, bo po co ci stare wysłużone i głośne dyski, z którymi trzeba kombinować, skoro w sumie mają tylko 1TB. Nie lepiej kupić nowy dysk o takiej albo 2 razy większej pojemności i mieć spokój i gwarancję? Przecież dyski teraz są bardzo tanie.

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-10-10, 07:05   

Coś w tym jest. Kilka dysków sprzedasz, a pójdą na pewno i uciułasz kasę na chociażby używany dysk 1TB duuuuużo szybszy i cichy.

simonek

Wysłany: 2011-10-10, 18:34   

Ehh.. Moze coś w tym jest. Tych kilka dysków uzbieralo mi sie ze starszych modeli nagrywarek DVD + HDD (zaprzyjaźniony zakład elektroniczny:), nagrywarki były już po przejściach, a ze w dobie dvr to już przeżytek, nie było sensu ich naprawiać i dyski posłużyły mi jako magazyny danych na filmy, seriale itp. W pc'cie mam straaasznie głośny (choć to moze być wina mocowania/obudowy) dysk 2,5 cala, 250gb sata. Moze faktycznie lepiej będzie zlicytowac te dyski - moze ktoś sie skusi za pare złotych i za niewielkie pieniądze kupić jeszcze 1 tb oczywiście sata. Tak czy siak rozumiem, ze jak już skompletuje cały hardware, to czeka mnie tylko jednorazowa Modyfikacja dsdt i tylko po SU "naprawa dźwięku"? Męczy mnie to, bo wiem, ze można u nas kupić gotowe Ha-maci i zastanawiam sie czy tam działa to w ten sam sposób.. tj. Sprzedawca robi taka modyfikacje, a po tym zabiegu użytkownik nie musi już nic kombinować i cieszyć sie OSX tak jak z "prawdziwym" Mac'iem, a gdy np zdecyduje sie dorzucić ram'u czy zmienić dysk musi zabiegać o nowa konfiguracje?

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-10-10, 18:56   

simonek napisał/a:
Męczy mnie to, bo wiem, ze można u nas kupić gotowe Ha-maci

Tzn masz na myśli kogoś z naszego składu czy kogoś z poza forum ?
Jeżeli z poza forum to nie wiem jak oni skłądają. Jeżeli od naz to zależy jak się zrealizuje zlecenie. Np moje instalatory mają wbudowany skrypt do automatycznego przerabiania DSDT.

simonek

Wysłany: 2011-10-10, 19:50   

Przez "u nas" miałem na myśli nasz mlekiem i miodem płynący kraj, a konkretnie pierwsza lepsza stronę pl jaka podaje Google po wpisaniu hasła ha-Mac. Przyznam szczerze, ze w kwesti programowania, zatrzymalem sie na zajeciach informatyki w liceum a było to już pare ładnych lat temu, dlatego byłem ciekaw jak to wyglada w przypadku gotowych stacji pod OSX tj. czy są one w jakiś sposób wyjątkowe - nie wymagają od kupującego żadnych dodatkowych modyfikacji czy mimo wszystko po każdej ingerencji w konfiguracje sprzętowa czy tez SU trzeba coś tam zrobić. Ja osobiście na ta chwile trzymam sie swojego planu o złożeniu własnej "zabawki" przy użyciu dostępnych części, ale ciekaw jestem czy dla kogoś kto kompletnie nie ma pojęcia o tych sprawach, w przypadku zamówienia u kogoś takiego ha-mac'a codzienna "konserwacja" komputera moze ograniczyć sie do naciskania przycisku on/off bez strachu ze kolejna aktualizacja usmierci system.

Odpowiedz do tematu