Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: 314TeR
2009-12-29, 10:30
Jaki laptop?
bogdanh 

Wysłany: 2009-12-29, 09:57   Jaki laptop?

Mojemu bratu spodobal sie OSX ale ja mam toto w stacji roboczej, a on jest fanem laptopow.
Teraz noworoczne pytanko...
Na jakim modelu da sie w miare bezkrwawo zainstalowac OSX?
Cena jest pewna granica - powiedzmy do 2500, bo wyzej mozna kupic juz oryginalka.
Niestety nie jestem sprzetowcem, a mojego maczka uruchomilem po 2 tygodniech walki na AMD.

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-12-29, 10:30   

bogdanh, Ciężkie pytanie, bo laptopy są wredne i wymagają sporo więcej czasu na doprowadzenie do działania jak byśmy sobie tego życzyli niż desktop... nie mniej zasada jest podobna jak stacjonarnych z tym że:
1. Procesor - Intel - jakikolwiek z serii core
2. Chipset - intel - najlepiej ICH-8 lub nvidia MCP-79
3. VGA - tu nie ma wyboru - jedynie NVidia 8xxx i w górę a najlepiej 9400GT lub 9600GT od biedy Intel GMA950 lub X3100
4. Lan - sprawdź koniecznie jaki układ jest montowany na płycie i czy działa pod OS X, idealnie jak by to był Marvell, nieźle jak Realtek, ale Brodcom i Intel może już sprawić wiele problemów do nawet niemożności odpalenia.
5. WiFi - karty ze stajni intela nie będą działać, lepiej wybrać coś z Brodcomem, lub działającymi Atherosami. Tu uwaga - lepiej aby laptop nie posiadał przełącznika WiFi do wyłączania toru radiowego (np często spotykanego w Toshibach) bo może się okazać że pod OS X nie zadziała w ogóle żadna karta. Nie mniej jak będzie w wybranym modelu inna karta, to spokojnie będzie można bez problemu ją wymienić na coś innego działającego z OS X.
6. Audio - tu zdecydowanie polecam Realtek'a ALC z serii 88x - najlepiej 885/889 ale spokojnie 882,883,888,1200 pięknie dają się uruchomić i co najważniejsze da radę okiełznać go aby wyciszał głośniki po podłączeniu słuchawek itp... odradzam natomiast ALC268/269 - nie widziałem dobrych kextów do nich i wiecznie są z nimi jakieś problemy.
7. Klawiatura/touchpad - będą na PS/2 - należy o tym pamiętać że będzie trzeba je specjalnie odpalać, no chyba że znajdziesz model z touchpadem/klawiaturą na USB w co wątpię ;-)

Reszta już zależy od indywidualnego modelu, osobiście czytałem sporo dobrego o ASUS'ach, a jednym z argumentów do mnie przemawiających to ten że zajmują obecnie miejsce #1 jak najbardziej niezawodne komputery.

I pamiętaj - czasami lepiej kupić 2-letniego używanego laptopa Apple'a niż kupować nowy PC. Jeśli chcesz używać Mac OS X, to laptop Apple'a w porównaniu do identycznego sprzętu PC kosztuje podobnie.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

Odpowiedz do tematu