Wysłany: 2012-01-28, 13:10 Jaki Netbook wybrać pod hacka??
Hej Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Siedzę w fotografii i mam zamiar zakupić jakiś używany netbook pod hacka Stąd właśnie moje pytanie... Który z Netbooków do 1000 zł lub ewentualnie brand Ma najlepsze wsparcie dla hacka/i lub czym się sugerować. Sprzęcik chciałem przeznaczyć pod Photoshopa. Na obecnym kompie planuję robić post processing (wideo) dlatego właśnie zdecydowałem się na netbooka z racji gabarytów.
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie - np. interesuje mnie sprzęt, który można rozbudować max do 3-4 gb ramu
Pomógł: 207 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3879 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-28, 13:35
Jeśli główny systemem ma być MacOS to tylko MacBook. Netbooki masz na ATOMach więc tu będzie badziewna wydajnośc w każdym możliwym systemie, no chyba, że będzie to połaczone z IONem (9400GT) - wtedy jest ok ale tylko do oglądania filmów... Ponadto ATOMy wymagają patchowanych kerneli... Same problemy. Suma sumarum na niczym nie będziesz mieć takiej wydajności jak na MacBooku White.
Jeśli główny systemem ma być MacOS to tylko MacBook. Netbooki masz na ATOMach więc tu będzie badziewna wydajnośc w każdym możliwym systemie, no chyba, że będzie to połaczone z IONem (9400GT) - wtedy jest ok ale tylko do oglądania filmów... Ponadto ATOMy wymagają patchowanych kerneli... Same problemy. Suma sumarum na niczym nie będziesz mieć takiej wydajności jak na MacBooku White.
jak chcesz sobie potem pluć w brodę to proszę:
Kod:
http://www.mymacnetbook.com/compatibility-chart/
Dzięki
Ja to potrzebuję właściwie tylko do processingu RAW'ów (fotografia) w Photoshopie, myślisz, że będzie kiła nawet w tak w sumie prostej procedurze polegającej tylko na odtworzeniu obrazu z określonymi parametrami na obraz właściwy. Jeśli ta konfiguracja na ION'ie radzi sobie z filmami to z fotkami "chyba" sobie poradzi.
Co do całej reszty to 9400GT to zdaje mi się, że to jest oznaczenie układu graficznego, a "gorsza" reszta to według ciebie wszystkie Intel'owskie (GPU) wynalazki??
Pomógł: 207 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3879 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-28, 13:57
ION pierwszej generacji ma grafikę 9400GT która ma wsparcie sprzętowe przy dekodowaniu H264 przez co nie obciaża CPU. Ma to duze znaczenie też w MacOS bo w tym systemie GUI mocno obciąża sprzęt i z tym ION sobie dobrze radzi.
Nie wiem jak będzie z odtwarzaniem zdjęć, podejrzewam, że marnie. Ogólnie ATOM + ION nadaje się do sprawdzenia poczty i oglądania filmów, nic więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.