Napisz, może kwotę jaką chcesz przeznaczyć na ten sprzęt. Będzie łatwiej złożyć zestaw.
Nvidia GTS 250 powinna odpalić się pod OS X raczej bez problemu. Przejrzałem wymagania tego programu i głównie one dotyczą ilości Ramu na karcie graficznej, zalecane 512MB, ale nie ma nic o jej wydajności.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
No coś koło 2500zł!
Wgl to karty graficznej nie chciałbym zmieniać!
A mam pytanko czy mogą występować problemy z FCS przy ideneb? Mam wersję ideneb 1.6 i FCS nie moge postawić dostaje komunikat, że Karta graficzna za mało vramu nie aktualny quiktime itp.
Szczerze mówiąc to nie wiem jestem trochę laikiem w sprawie os x.
Ale link sprawdze! Tylko z OS X będzie gorzej, ponieważ jest na drugim kompie do którego narazie nie mam dostępu:(
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-09, 14:15
Jak masz Leo 10.5 to sprawdzić jest jeszcze prościej. Wystarczy wejść z System Profiler - > Graphics i patrzysz czy masz QE i CI (tak jak na obazku).
Tak czy inaczej najpierw zapoznaj się z podstawami:
http://forum.osx86.org.pl...czac-vt1023.htm
Co do sprzętu to poszukaj czegoś na P55 (ja polecałbym Asus'a lub MSI) + i5 lub i7 + kompatybilna grafika (którą jak rozumiem już masz). Reszta już wedle uznania - generalnie bez wpływu na "kompatybilność" z OSX.
W przypadku płyt Asus'a minusem jest pokładowe audio - pod Mac OS działa tylko jako stereo.
Ok dzięki za pomoc!
Mam jeszcze pytanko czy są już jakieś dobre distra snow leo? Sory że pytam ale dawno się OS X'em nie zajmowałem, słyszałem tylko o jakimś snowleo universal!
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-09, 14:21
iAtkos. To coś pod nazwą Universal i Hazard omijaj szerokim łukiem.
Ale jeśli myślisz o regularnych korzystaniu Mac OS X na codzień to retail będzie lepszym rozwiązaniem.
Narazie chciałbym się rozeznać w FCS! Kurde nie pamiętam całej specyfikacji tego kompa:(
Ale snow leo chyba na Core 2 Duo ,4 lub 2 GB RAM'U(raczej mam 4GB) płycie Gigabyte i Karcie GTS 250 pójdzie?
Czyli jak ściągać to tylko iATKOS!
bogdanh Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 286 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-11, 19:19 Wtrace sie troche nie na temat o FCP
Final Cut Pro pracuje pod "dystrybucjami" _niestabilnie_ lub wcale sie nie uruchamia. Z plytami z AMD zupelna kicha.
Przecwiczylem to na 4-ch dystrybucjach z Intelem i na plytach z AMD (vide moje watki z przed okolo 8,9 miesiecy).
Sens UZYWANIA _produkcyjnego_ FCP jest wylacznie pod retal (obojetne ktorym).
Amatorsko mozna sie bawic i ciagle restartowac system lub program ale trzeba samozaparcia.
Poza tym uwazam, ze instalowanie "dystrybucji" ma tylko wtedy sens jezeli na jakiejs plycie nie chce ruszyc retail.
TYLKO retail i juz. )
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Programy do edycji wideo są wymagające i to zarówno jeżeli chodzi o sprzęt jak i system.
APPro bardzo niechętnie pracuje pod Win zaśmieconym np. kodekami itp.
Avid nie gwarantuje supportu dla swoich produktów jeżeli tenże produkt zainstalujesz na sprzęcie który nie jest zalecany przez producenta.
I dotyczy to zarówno płyty, grafiki, ramu, zasilacza.....myszkę możesz mieć dowolną.
Podobnie sprawa wygląda z FCP, a zwłaszcza z Compressorem którego wymagania są dostępne na stronce Apple, ale musisz pamiętać, że to wymagania dla sprzętu Apple a nie PC!
Zatem sprzęt musisz dobierać w ten sposób aby zainstalować MacOS z najmniejszą ilością modyfikacji.
Zatem oczywistym jest, że wszelkiego rodzaju dystrubucje odpadają w przedbiegach.
Co prawda w sieci dosyć łatwo odszukać konfiguracje z zainstalowaną dystrybucją i uruchomionym FCP, ale parafrazując, do budowy klasycznego domu możesz użyć gipsu zamiast zaprawy cementowej i też domek postawisz, ale.....
ja miałem na starym kompie (Athlon 64 2x2.1GHz, 3GB RAM 667MHz, ASUS A8N-Plus) distro iDeneb i FCP chodził stabilnie z tym że procek był strasznie wolny więc i rendering też.. a na obecnym konfigu (Retail) nadal jest stabilnie chociaz FCP sie czasem sypnie ale to z powodu pluginów (Boris Continuum)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.