Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-02-23, 17:45
**314TeR** wrzuć info jaki kabelek można kupić aby podpiąć głośniczki cyfrowo?
Nie chcę poszczać po światłowodzie (optycznym), wole jakiś kabelek COAX. Bo ten analogowy 3 żyłowy kabel nie dość nie ma wsparcia dla regulacji głośności to obniża tak jak mówisz jakość dźwięku.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Ja używam Coax tylko dla tego że głośniki do których mam podpięty komputer ma tylko 2 wejścia cyfrowe, optyczne i coax, a optyczne zajmuje dekoder SAT...
Jakiej długości kabelek Coax potrzebujesz? I muszę Cię uprzedzić że te kabelki nie są tanie... te po 30-50zł są strasznie badziewne... coś sensownego zaczyna się od ponad stówki, a na cenę duży wpływ ma długość.
Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-02-23, 19:29
He wiedziałem że długość ma znaczenie
Powiem tak głośniki mają wejścia cyfrowe dźwięku S/PDIF: elektryczne współosiowe typu RCA (gniazdo cinch) oraz optyczne TOSlink.
Jeśli masz dojście i znasz się na tym to podaj cenę kabelka oraz światłowodu. Nie będę na pewno puszczał go po całym domu, czy pokoju wystarczy 2-3 metra (w ostateczności 1,5)
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Jeśli masz możliwość użycia kabelka optycznego, to zdecydowanie polecam ze względu na cenę i stosunek ceny do jakości. Kabelek optyczny nawet najtańszy będzie działał całkiem sprawnie, czego nie można powiedzieć o kabelkach coaxialnych, gdzie żeby uzyskać dobrą jakość trzeba wydać często kilka razy więcej.
Optyczne:
Kod:
http://www.allegro.pl/67304_optyczne.html
Coaxial:
Kod:
http://www.allegro.pl/67297_coaxial.html
Ja np głośniki mam podłączone dokładnie tym kabelkiem:
Profigold robi dolną półkę kabli, więc tu na audiofilską jakość nie nastawiaj się w tej cenie, ale tu nie o to chodziło, a o to aby kupić kabelek długości 2m, bo taki potrzebowałem, aby zapewnij przynajmniej tę dolną półkę w jakości, a do sprzętu jaki używam w zupełności mi wystarczył.
Wysłany: 2010-02-24, 11:22
Szok jakie tanie są optyczne w porównaniu z coax.
Nie będzie problemu z tym aby maczek obsłużył kabelek optyczny?
W panelu preferencji MIDI mamy analogowe i cyfrowe (rozumiem iż cyfrowe tyczy się coax i optycznego jednocześnie)
Czy nie ma problemu co do tych wtyczek (każda dźwiękówka ma standardowo TOSlink, tak samo jak moje głośniczki) że coś może nie pasować?
Nie będzie problemu z tym aby maczek obsłużył kabelek optyczny?
Optyczny/Coaxial to po prostu medium transmisji cyfrowej.
Marucins napisał/a:
W panelu preferencji MIDI mamy analogowe i cyfrowe (rozumiem iż cyfrowe tyczy się coax i optycznego jednocześnie)
Z reguły tak... czasami na płytach masz 2 wyjścia cyfrowe, jedno combo na panelu tylnym (toslink + coax) i drugi coax wewnątrz obudowy do połączenia z VGA. Które będzie działać zalezy od tego kto i jak robił LegacyHDA... ale to zawsze można łatwo zmienić/poprawić.
Marucins napisał/a:
Czy nie ma problemu co do tych wtyczek (każda dźwiękówka ma standardowo TOSlink, tak samo jak moje głośniczki) że coś może nie pasować?
TOSlink to standard... jedynie zwróć uwagę czy wtyczka nie ma przesadnie wielkiej obudowy i żeby nie było fizycznej kolizji np z krawędzią obudowy.
Wysłany: 2010-02-24, 21:32
Dzięki, namówiłeś mnie na ten kabelek optyczny. Już zacząłem rozglądać się w okolicy, ceny proporcjonalnie takie same, bez kosztów przesyłki.
Pytanie typowo techniczne:
Jak już podepnę optyczny kabelek to czy po wyborze w Ustawieniach MIDI urządzenia wyjścia na cyfrowe. Głośnik będzie podświetlony a przez to będę mógł regulować głośność z systemu, np przez skróty z klawiatury?
Czy po wybraniu urządzenia będę mógł wybrać wyjcie dla kanałów? (Czy będzie to tylko Stereo?)
Zależy mi na standardzie 5.1 (tak jak to jest aktualnie puszczone po analogach)
musiałbyś mieć w komputerze kodek AC3 lub DTS (były takie płyty główne) zeby puscic taki dzwiek.. narazie zostaje Ci tylko opcja odtwarzania juz zakodowanego dzwieku (z filmu itp)
Jak już podepnę optyczny kabelek to czy po wyborze w Ustawieniach MIDI urządzenia wyjścia na cyfrowe.
Wyjście ustawiasz w panelu preferencji... w Konfiguratorze MIDI Audio, co najwyżej możesz zmienić tryb transmisji np z 48khz 16bit na 96khz 24bit jeśli karta i wzmacniacz to obsługują.
Marucins napisał/a:
Głośnik będzie podświetlony a przez to będę mógł regulować głośność z systemu, np przez skróty z klawiatury?
Wyjście cyfrowe nie ma regulacji głośności... jedynie przez wzmacniacz możesz to robić.
Marucins napisał/a:
Czy po wybraniu urządzenia będę mógł wybrać wyjcie dla kanałów? (Czy będzie to tylko Stereo?)
Standardowo dźwięk jest stereo (2.0), dodatkowo możesz przez to złącze niezdekodowany dźwięk DD DTS w celu dekodowania przez wzmacniacz. Zamiast dekodować cyfrową ścieżkę audio z filmu na komputerze, przerzucasz tę rolę na zewnętrzny wzmacniacz który w robi to z reguły znacznie lepiej a przy okazji nie masz straty jakości na wyjściach analogowych. Natomiast jeśli chcesz zrobić dźwięk 5.1 z 2.0... to nie da rady, musiałbyś mieć procesor np DD Live... a z płyt głównych które go miały to znam tylko P5W DH Deluxe i to działało jedynie pod windows.
Marucins napisał/a:
Zależy mi na standardzie 5.1 (tak jak to jest aktualnie puszczone po analogach)
Pod OS X nic Ci nie puści 5.1 poza VLC a i on to zrobi tylko jak zdekoduje dźwięk DD/DTS do analogowego 5.1. Ogólnie wyjście analogowe 5.1 pod OS X to raczej sztuka dla sztuki.
Wysłany: 2010-02-25, 06:48
Rozumiem czyli nici z kontroli głośności :(
Oczywiście do filmów korzystam z VLC ale on ma opcje wyjścia dźwięku cyfrowo i pozwoli na dalsze dekodowanie. Dodatkowo Perian dla QuickTime Wyjście dźwięku (DPL, DPLII i bezpośrednie wyjście multi-kanałowe)
Karta dźwiękowa
Dźwięk z Ausuowskim SupremeFX X-Fi jest 96/24
Głośniki/wzmacniacz # Sprzętowe dekodowanie:
Ścieżki dźwiękowe Dolby Digital, DTS i DTS 96/24
Dolby Pro Logic II (tryby Film i Muzyka)
6-kanałowe, bezpośrednie
2 sygnały stereo
Stereo
# Obsługiwane formaty cyfrowe:
Dolby Digital
DTS i DTS 96/24
PCM (nieskompresowany sygnał stereo): od 44,1 kHz/16 bitów do 96 kHz/24 bity
Czyli spokojnie będę mógł poznać uroki 5.1 w dźwięku AAC i innych które mają w sobie resztę kanałów poza prawym i lewym.
W VLC zaznaczam "używaj S/PDIF" jak i "Wymuś wykrywanie Dolby Surround" i po sprawie.
Czy w VLC/innym programie uzyskasz prawidłowe digital passthru, to zależy od tego czy potrafi ten program prawidłowo wypuścić dźwięk po złączu cyfrowym. U mnie na ALC882 i obecnie ALC1200 mplayer'y i vlc nie radzą sobie z tym, ale prawidłowo wypuszcza dźwięk niezdekodowany PLEX.
Nie mam pojęcia jak z AAC... jak one są kodowane itd... jeśli to jest jakiś egzotyczny format, to nie puścisz tego formatu jako RAW do zewnętrznych głośników, bo Ci one go nie zdekodują, ale jeśli ten wielokanałowy AAC to tak naprawdę DD lub DTS, to technicznie jest możliwość przesłania, kwestia tylko programu który to prawidłowo wypuści do głośników.
Wysłany: 2010-02-25, 16:29
Już mam kabelek
Więc tak VLC wprost świetnie potrafi zdekodować dźwięki przestrzenne z zaznaczonym w opcjach audio - Używaj S/PDIF jeśli to możliwe. Na głośnikach wychodzi jako Dolby Digital.
QuickTime X razem z Perian wybierając Dolby Pro Logic II lub Multi-Channel Output - potrafi zdekodować dźwięk ale do 5.0 a to dla tego iż subwoofer w ogóle nie wydaje dźwięku. Zaznaczając iż w głośnikach włączę opcję dekodowania Dolby Pro Logic II
Podobno perian o po wyborze Multi-Channel Output odsyła do poprawnego ustawienia dla dźwięku, tak aby wszystkie kanały były dekodowane:
Co zauważyłem:
Gdy VLC odtwarza film na wszystkich kanałach - przełącza ustawienia MIDI z 2 kanały, 24-bitowy na Encoded Digital Audio i teraz jak nie zatrzymam "STOP" odtwarzania to żaden inny sygnał a dowolnej aplikacji (np. iTunes) nie mogę odegrać na głośnikach.
Za to podczas odtwarzania w QuickTimie X, iTunes cokolwiek innego gdzie Format w MIDI nie przełącza mi na Encoded Digital Audio wszystkie aplikacje mogą działać równocześnie.
Tak pokazuje jak leci dźwięk DD właśnie nie zdekodowany... czyli dokładnie 1:1 to co masz w filmie... właściwym dekodowaniem zajmie się zewnętrzny wzmacniasz.
Marucins napisał/a:
w MIDI nie przełącza mi na Encoded Digital Audio wszystkie aplikacje mogą działać równocześnie.
Bo wtedy nie lecie zakodowany dźwięk i następuje normalne zmiksowanie dźwięku i wsadzenie do w zwyczajny strumień 2.0.
Odpal sobie PLEX'a i ustaw w jego preferencjach wymuszenie wyjścia DD i DTS po wyjściu cyfrowym. Z praktyki jaką mam wynika że ten multiplex najlepiej radzi sobie z wyrzucaniem zakodowanego dźwięku na zewnętrzne głośniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.