Wysłany: 2011-11-18, 12:49 Karta dźwiękowa dla muzykantów pod 10.6.8
Poszukuje jakiejś dobrej dźwiękówki do home recording`u działającej bezproblemowo na 10.6.8 i 10.7. W chwili obecnej mam asusowego xonara ale porzuciłem jakiekolwiek nadzieję na jej uruchomienie. Czym ją zastąpić ?
Sam mam właśnie taką kartę i jestem zadowolony. Dodatkową zaletą jest to, że masz w komplecie Pro-Tools'a - okrojonego, ale do domowych nagrań to i tak aż nadto.
Najtańsza karta, która nadaje się do homerecordingu to ESI UGM96:
Kod:
http://skylark.com.pl/djshop/ugm96.html
Też działa pod OSX bardzo dobrze.
Omijaj szerokim łukiem produkty Creative / E-MU i Line6 ze względu na słabe i słabo aktualizowane sterowniki pod Mac OS X.
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-11-18, 15:19
rzooff napisał/a:
Omijaj szerokim łukiem produkty (...) Line6 ze względu na słabe i słabo aktualizowane sterowniki pod Mac OS X.
Potwierdzam, co więcej - sterowniki pod Windows również do najlepszych nie należą... Ogólnie rzecz biorąc - nie polecam produktów Line 6 - teoretycznie oferują wiele, lecz - jak wiadomo - co jest do wszystkiego, zazwyczaj nadaje się do niczego Nadal muszę komuś sprzedać mój interfejs audio tej firmy
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-18, 17:17
Jakościowo to mniej więcej to samo.
ESI fajniej wygląda bo nie ma gałeczek, co w praktyce jest jednak wadą. Brak ręcznej kontroli sygnału na wejściu / wyjściu wg mnie jest mocno upierdliwe.
Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 42 Skąd: Dirty South
Wysłany: 2011-11-18, 18:41
Creative E-MU 0404 PCI albo USB
Co do regulacji jak chcesz nagrywać to mikser raczej masz. Choćby do zasilania Phantomem, przydaje się także dosyć dobrze "psucia" charakterystyki jego przedwzmacniaczem
Polecam EMU bo ma zajebisty Patch MIX DSP i taki sam procesor, można na dzień dobry wrzucić parę efektów jak kompresory, chóry itp. (kompresora używałem pewien czas z zaskakującym jak na softwaerowy skutkiem.
Poza tym masz naprawdę dobre przetworniki 24biotowe z próbkowaniem nawet 192kHz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.