Wysłany: 2011-10-15, 12:16 Komputer dla front-endera
Siemka, jestem kompletnie świeży, przeglądałem forum w celu znalezienia zestawu odpowiadającego mi.
Niestety, nic nie znalazłem . Potrzebuję złożyć komputer do front-endu (html, css i te sprawy).
Niestety nie wiem jak jest z wydajnością Maca, ale prawda jest taka, że muszę odpalać dość wymagające projekty (mój aktualny komputer nie pozwala na to) w Photoshopie, projekty np.
lub bardziej wymagające. Nie chciałbym, aby komputer dostał czkawki, do tego z jakimś czasie dokładał będę drugi monitor.
Nie mam żadnej propozycji sprzętu, ponieważ nie znam się na tym, na tyle żeby wybrać sprzęt, który będzie miał jak najmniej problemów podczas instalacji hamaka.
Co do ceny, nie mam ustalonej maksymalnej ceny, gdyż nie wiem ile może kosztować zestaw spełniający moje oczekiwania.
Nie chcę jednak wydawać teraz góry pieniędzy - oprogramowania za darmo nie ma :P.
Także im taniej tym lepiej, bez dysku SSD, dokupię gdy dochody mi się zwiększą...
Pozdrawiam i czekam na propozycję.
KLUSEK Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 47
Wysłany: 2011-10-15, 12:43
Pracuje jako frontendowiec więc sie wypowiem
Przez 2 lata pracowałem na macbooku, siedział tam bidny C2D i na początku było 2 GB ramu, później dołożyłem do 4GB.
Zawsze pracowałem na dwóch monitorach, do tego włączony VMware z Windowsem XP i dawałem radę jeszcze pracować jednocześnie na Photoshopie, Codzie i pełno innych narzędzi mieć odpalonych więc było ok
Najważniejszy z mojej perspektywy jest RAM i duzy DOBRY monitor
Na razie będę miał 1 monitor z powodu finansów, jednak potem będą 2, szybciej pracuję gdy mam podgląd jednocześnie na kod i grafikę/stronę.
Jakieś propozycje co do sprzętu ?
KLUSEK Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 47
Wysłany: 2011-10-15, 13:19
Tak jak mówiłem, według mnie nie potrzeba do tej pracy super maszyny, więc złożyłbym coś z jakimś Core 2 Duo, kompatybilną płytą asusa, 4 giga ramu i dysk 1TB, reszte przeznaczył na soft i monitor.
sprzęt, który będzie miał jak najmniej problemów podczas instalacji hamaka.
Patrz moja stopka, czyli: Asus P7P55D lub P7P55D-E + i7 =
http://forum.osx86.org.pl...ootx-vt3355.htm
Ram, DVD i dyski wedle uznania. Tu tylko odradzam dyski twarde Seagate'a.
Jeśli chodzi o grafikę to proponowałbym ATI 5770 (byle nie od Gigabyte). Totalnie budżetowo (za to pasywnie) może być GF8400GS, ale to nie byłby dobry wybór pod 2 monitory.
Obudowa wedle gustu
W temacie zasilacza, tu są sprawdzone propozycje.
http://forum.osx86.org.pl...t3545.htm#53679
Choć sam kupiłbym coś podobnego ale mniejszej mocy ok. 500W to i tak jest z solidnym zapasem.
Powinno się zmieścić w granicach 2,5 - 3,0 tyś. Instalacja OSX 10.6 mega łatwa.
Na razie złożyłem taki zestaw. Nie mam jeszcze karty graficznej - doradzić!!
Do tego rady, co jest nie tak w tym zestawie itp.
Złożyłem jednak na 1156, ponieważ płacić 500zł za instalacje sandy bridge mija się z celem.
Gdzie kupić soft Leoparda ? Na ispocie jest tylko family box na 5 stanowisk. Potrzebne jest mi na 1.
Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2011-10-23, 19:17 ] Proszę się zapoznać z regulaminem.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-23, 19:24
Co za barbażyńskie ceny. 280zł za 500GB?! Wszystkie HDD poszły ok 100zł w górę, tragedia Zasilacz można wziąć lepszy i mocniejszy w tej samej cenie: Tacens VALEO III 600W półpasywny 293zł.
W tej samej cenie składasz PC sporo wydajniejszy na i5-2500K. Nie musisz płacić, za zlecenie, zawsze możesz postawić system sam.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-23, 19:29
Trzeba patchować AICPUPM za pomocą SpeedSteppera. Nie oznacza to jednak, że ni emożna postawić na wypasie Mac OS X na Sandy Bridge. Można też zaryzykować i spróbować BIOS zrobić samemu.
Wysłany: 2011-10-23, 19:33
Patchowanie to kilkanaście sekund. Trzeba tylko czekać na nową wersję SpeedSteppera po każdej aktualizacji Apple. Jak często są aktualizacje - ciężko to określić. Co kilka miesięcy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.