którego posiadam. Chciałbym zbudować min to co w linku powyżej. Budżet max 10 tys.
Jeśli ktoś budował sprzęt pod kontem grafiki, postprodukcji i osiągi sprzętu nie były gorsze od oryginału mac pro to bardzo prosił bym o pomoc w skonfigurowaniu sprzętu. Zależy mi na jakości, prędkości i stabilności. Chciałbym osiągnąć wyższe parametry prędkości jeśli to możliwe przy takim budżecie.
Rozumiem, że ma być dwuprocesorowy?
Jeśli tak to na razie chyba jedyną opcją jest płyta EVGA SR-2 i dwa procesory na LGA1366. Sama płyta to wydatek około 2 tysięcy.
Jeśli nie zależy Ci na dwóch procesorach to polecałbym coś na Sandy Bridge z i7-2600K.
Możesz też poczekać na premierę LGA2011.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Sprzęt po podkręceniu dobija do 18000 pkt w 64 bitach co bije na głowę tego Mac Pro.
Cena takiego komputera to ok 4500-5200zł w zależności od jakości zasilacza, obecności dysków SSD i ew. dodatków. Grafika to 6870, płyta Asus P8Z68 Deluxe, procesor i7-2600K.
Wg. mnie nie ma sensu pakowanie kasy w EVGA SR-2 i 2x Xeon. Nie wiem czy wystarczy nawet 10k zł.
dzieki za odpowiedzi, mam zrobioną jedna jednostkę na płycie ASUsa i procku i7 890 ale jednak jeden procesor cztero rdzeniowy nawet po podkręceniu do 3,54 i 16 GB ramu nie równa sie z tym mac pro.
Przykład to ręnderowanie w mac pro złożonego projektu After Effect trwa około 1 h a na hacku około 3-4H. Chciałbym przynajmniej te osiągi zrównać ! Sądzę że bez płyty dwu procesorowej się nie obędzie. Potrzebuje tylko konfiguracje wspartą potwierdzeniem że to będzie to minimum jakie oczekuje.
Nie wspominam już o renderowaniu 3D w cinem4d,
@oswaldini:
masz ten sprzęt o którym piszesz ? możesz zrobić test z projektem w AE lub cinema 4D ?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-16, 14:21
thorg, zależy jak hack jest zrobiony i czy bios jest dobrze ustawiony ! Jak masz np nie włączone HT w BIOSie to masz 30% mniejsza wydajność CPU. Jak masz nei odpalony PowerManagament i jedziesz na disablerze to znowu wydajność w dół. Prawda jest taka, że sprzęt mogący mieć wydajność 11k w geekbench ma 5k bo jest źle zrobiony !
Mój HaMac ze stopki ma 9300pkt w 32 bitach oraz 10900 w 64 bitach, po OC do 4,2 ma 13500 pkt.
Aby sprawdzić renderowanie wiarygodnie na MP i Hacku odpal test CPU w Cinebench.
Sprzęt o którym pisałem stoi zrobiony u klienta. Robiłem już 3 kompy na tych mobasach. Z tego ostatniego zlecenia wyniki z geekbench są w linku który podałem. Najbardziej wiarygodny jeżeli chodzi o rendering jest Cinebench - polecam Ci zrobic testy w nim na Hacku i MP.
thorg napisał/a:
Chciałbym przynajmniej te osiągi zrównać ! Sądzę że bez płyty dwu procesorowej się nie obędzie.
Nie zgadzam się. Nowa seria i7-2600k ma wydajność większą o ok 20% w stosunku do starszej serii procesorów (w porównaniu zegar w zegar). Biorąc pod uwagę, że nowe CPU mają TurboBoost 2 rozkręcające się do 3,9GHz wydajność będzie jeszcze większa ! Zegar w TurboBoost można podbić bez najmniejszego problemu z 3,9 do 4,4-5,0 GHz bo procki kręcą się jak złoto.
oswaldini dlatego padło moje pytanie na tym forum. Już raz okazało się że warto słuchać i analizować to co piszą ludzie o większym doświadczeniu. Jutro zrobię testy i umieszczę na forum. Zatem do jutra po następne instrukcje i być może skusze się na Twoją ofertę złożenia hacka :]
[ Dodano: 2011-10-17, 10:38 ]
no to kicha
złożyłem wcześniej hacka i sprawdziłem teraz w benchmarku i ma tylko 3702 ! Gdzie się włącza ten PowerManagament i gdzie w biosie powinienem zmienić na HT ?
moj sprzet:
1. ASUS P7P55D-E P55 USB 3.0 SATA III -
2. PROCESOR CORE i7 870
3. KINGSTON KVR1333D3N9/4G -
4. grafika nvidia asus gtx296
później sprawdzę jeszcze mac pro i umieszczę w tym poście. Sprawa z wypasionym hamackiem jest nadal aktualna. POtrzebuje sprzętu do połączenia w qmasterze.
[ Dodano: 2011-10-24, 19:57 ]
dziwy jakies?!
wlaczam kompa cos mi sie zamula ale odpala osx i co widze ?
czy to jest wogole mozliwe ?
[ Dodano: 2011-10-24, 19:59 ]
niormalnie mam :
dlatego szybko w biosie zmienilem ustawienia aby mi sie nie skopcil czasem :]
czy przy takim procku jest mozliwe tak podkrecenie sprzetu ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.