Wysłany: 2011-10-20, 19:46 Ktora z plyt Z68 pod SB (do 550zl) jest najmniej problemowa?
Witam,
przebilem sie jakis czas temu przez posty na forum dotyczace plyt, zajrzalem tez na InsanelyMac i mam metlik w glowie :(
Szukam plyty Z68 pod I5 2500K w cenie od 380 do 550 zl brutto.
Sprzet chcialbym kupowac w hurtowni - stad troche ograniczony wybor. Mam dostep do plyt:
Z tego co pamietam z poprzedniej lektury Forum plyty Gigabyte byly zdecydowanie niepolecane.
Nastawilem sie na Asrocka Z68 Pro3, ale podobno wcale nie jest taki bezproblemowy. Jego zasilanie ma tez kiepskie opinie na necie. Asrock Extreme3? Na InsanelyMac znalazlem kilka postow o duzych klopotach z wlaczeniem dzwieku :(
Mam wrazenie, ze ktorys z Forumowiczow mial jakis czas temu ta plyte w stopce.
Drugie pytanie - czy wbudowana grafika bedzie dzialac, czy w kazdym przypadku musze kupowac zewnetrzna karte?
Komputer bedzie sluzyl do grafiki 2D, z czasem zaczna sie zabawy z wideo. Praca dwumonitorowa.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-20, 21:58
Trejos napisał/a:
ASROCK Z68M
ASROCK Z68 PRO3
ASROCK Z68 PRO3-M
Mobasy są OK, robiłem ASRocka Z68 Extreme4 ale miał nie wspierane USB3 i LAN ponadto OK. Do tego są kodeki audio Realtek ALC892 bez problemu do odpalenia !
Trejos napisał/a:
ASROCK Z68 EXTREME3
Znalazłem tylko wersje Gen3 i ma nie wspierane USB3
Zapomnij o gigabyte jeśli nie chcesz mieć problemów.
Cytat:
MSI Z68A-G45 (B3)
MSI Z68MA-G45 (B3)
Mobasy są spoko, wszystko jak leci do odpalenia. Z68MA-ED55 (robiłem kilka sztuk) ma jeszcze FireWire.
Trejos napisał/a:
Drugie pytanie - czy wbudowana grafika bedzie dzialac, czy w kazdym przypadku musze kupowac zewnetrzna karte?
Komputer bedzie sluzyl do grafiki 2D, z czasem zaczna sie zabawy z wideo. Praca dwumonitorowa.
Grafika zadziała o ile to model HD3000, a mobo ma wyjścia na monie. Na dwa monitory zintegrowanej grafy nie testowałem, obawiam się jednak, że jest za słaba na więcej jak jeden monio.
Asrocki maja nie wspierane USB 3.0 i LAN - OK. Czy dobrze rozumiem, ze w takim wypadku pomoga dodatkowe kontrolery USB i LAN na PCIE?
Asus i Gigabyte odpadaja - OK.
MSI - bezproblemowe jesli chodzi o postawienie OSX.
Z minusow - podobno dosc czesto zdarzaly sie przypadki spalenia tych plyt. Bardzo kiepskie jesli chodzi o OC - praktycznie w gre wchodzi tylko podkrecenie automatyczne (guzikiem na plycie). Cytuje goscia z forum PClab:
"Tak czy siak największą wadą płytek MSI dla SB jest brak offsetu, czyli możliwości prawidłowego obniżania napięcia proca podczas pracy bez obciążenia. Mnożnik spada na x16, ale volty nadal się utrzymują jak dla obciążenia. Sytuacja ma miejsce jeśli OC robisz poza trybem automatycznym, tzn. ręcznie podnosisz volty. Także dla użytkowników świadomych energetycznie nie jest to optymalny wybór, chyba, że OC ma być tylko do poziomu domyślnego napięcia proca - metoda, która mi osobiście i tak wydaje się najrozsądniejsza."
Nie maja tez e-sata - trzeba wyprowadzic jakies przedluzacze/sledzie.
Waham sie pomiedzy tym msi MSI MA G45 (+ pozniej dokupiony kontroler FW) a AsRockiem Pro3 (podobno kiepskie zasilanie plyty) lub AsRockiem Extreme3 (tego z koleji juz prawnie nie ma, trzeba szukac po sklepach, wyparl go drozszy Extreme4).
AsRocki musialy by byc wzbogacone o kontroler USB 3.0.
BTW - czy to nie Ty miales w stopce jakis czas temu Asrocka?
Ciekawi mnie czemu odstrzeliwujesz płyty ASUS'a... notabene pod hackintosh'a na Z68 najlepiej nadająca się płyta to ASUS P8Z68 Deluxe. Osiągasz na niej 5-5.1GHz na standardowym napięciu przy włączonym właśnie offsecie jego, a jak chcesz, to możesz sobie krzywą napięć podnieść/opuścić wg własnej woli. ASUS'y maję też parę innych zalet, np zrobione jeden z najlepszych automatycznych systemów regulacji wentylatorów na CPU i w obudowie, MSI np tego nie ma tak dobrze zrobionego.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-21, 12:19
Trejos napisał/a:
Asrocki maja nie wspierane USB 3.0 i LAN - OK. Czy dobrze rozumiem, ze w takim wypadku pomoga dodatkowe kontrolery USB i LAN na PCIE?
Nie nie ! Te mobasy co podałeś mają wpierane wszystko, LAN (realtek) i USB (eltron) też ! Tylko ten, który robiłem ja miał nie wspierane USB i LAN (ASRock Z68 Extreme4)
Trejos napisał/a:
Z minusow - podobno dosc czesto zdarzaly sie przypadki spalenia tych plyt.
Tak było lata temu. Co do podkręcania to lecą bardzo dobrze (u mnie do 4.21GHz bez problemów) ale właśnie nie ma offsetu
Tak samo jak 314TeR, uważam, że Asus jest tutaj najlepszy. Model P8Z68 Deluxe jest zdecydowanie najbardziej PRO. Jeżeli jednak dla Ciebie za droga pozostaje Ci najtańszy model Asusa na Z68 i dokupienie USB 3.0 na PCIe za 65zl. W odpowiednim dziale podawałem działający kontroler.
iStig Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 173
Wysłany: 2011-11-04, 16:33
tak dorzuce swoje trzy grosze - jak szukalem plyty dla siebie, to najbardziej pasowala mi MSI, jedyna wada (wyczytane na forach) to brak offsetu. Panuje jakas taka stara opinia, ze pali sie sekcja zasilania i brak offsetu, a to nie nie za bardzo ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci. Offsetu faktycznie nie ma, ale sekcja zasilania jest bardzo konkretna...
Edit:
wcześniej pisałem, że offset jest, ale to mój błąd... NIE ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.