Wysłany: 2012-01-12, 18:51 Kupujemy kartę muzyczną na USB
Znowu ja.. no i problem
Jako że moja karta muzyczna (alc269) przerywa i dzwięk co 40 sekund zanika na jakąś sekunde postanowiłem kupić kartę na USB. Karta ma dobre opinie.. za chwile ją łykne.. ale chciałem sie jeszcze upewnić.. działa OOTB pod 10.6.8 i Lionem ? Nie chce robić żadnych rollbacków.. ma działać, Doszedłem do wniosku, że chyba mam walniętą karte. Nie, nie mam Windowsa i go w życiu nie zainstaluje a że ten Sweex nie jest jakoś bardzo drogi to go kupie.. Będzie dzialać ?
Testowałem pod Snow i działa bez żadnej instalacji, nie wiem jak z Lion'em. Aczkolwiek do użytku nadaje się tylko tor analogowy, bo cyfrowy to ściema... w środku jest konwerter kodujący analogowy sygnał do cyfrowego...
Jako alternatywy możesz też poszukać starszych modeli Soundblaster'a na USB, chodziły całkiem przyzwoicie...
Karta przyjechała, podłączyłem no i nie wiedzieć dlaczego działa tylko wyjście : "2.1 Front" -> To jeszcze nie jest jakiś duży problem bo i tak mam tylko stereo ale zastanawiam się co będzie jak zmienię głośniki na jakieś 5.1 skoro już mam kartę dla 5.1. No i sprawa która mnie denerwuje to brak działania wyjścia "Headphones" - to ma działać tak, że jak w gnieździe 2.1 wpięte są głośniki i dodatkowo w Headphones wepnie się słuchawki to przestają grać głośniki a zaczynają słuchawki..
Więc za 2 pytania :
- Jak uruchomić działanie słuchawek ? (teraz muszę wypinać głośniki i w to miejsce wpinać słuchawki)
- Jak odpalić 5.1 (zmusić wszystkie wyjścia do grania nawet jak materiał który jest odtwarzany idzie w stereo (mniej ważny problem, tak jak pisałem nie mam głośników 5.1)
W ustawieniach dzwięku w output jest tylko USB Sound Device i nic się nie da z tym zrobić...
to ma działać tak, że jak w gnieździe 2.1 wpięte są głośniki i dodatkowo w Headphones wepnie się słuchawki to przestają grać głośniki a zaczynają słuchawki..
Tak
sinoseven napisał/a:
- Jak uruchomić działanie słuchawek ? (teraz muszę wypinać głośniki i w to miejsce wpinać słuchawki)
Przecież wyżej opisałeś co innego...
sinoseven napisał/a:
Jak odpalić 5.1
Mac OS X jako taki nie obsługuje sam z siebie analogowego dźwięku 5.1... żaden Mac nie ma wyjść 5.1 więc i samej jako takiej obsługi 5.1 nie ma. Co najwyżej można zrobić namiastkę, jak np opisałem tu:
http://forum.osx86.org.pl...4ter-vt4435.htm
nie mniej obsłuży to dosłownie parę aplikacji.
Porządny dźwięk wielokanałowy jest tylko po cyfrze jak materiał źródłowy, np film DVD ma ścieżkę AC3/DTS.
Tak, ponieważ chodziło mi o rozwiązanie 2 spraw (5.1 i słuchawki). Zostawmy 5.1 w spokoju i tak nie mam takich głośników a w dodatku napisałeś, że i tak na Maku o analogowe 5.1 ciężko.
Pozostaje tylko sprawa słuchawek, nie wiem dlaczego te gniazdo nie jest aktywne.. Nigdy nie pojawia się na nim dźwięk, nawet po odpięciu głośników.
Pozostaje tylko sprawa słuchawek, nie wiem dlaczego te gniazdo nie jest aktywne.. Nigdy nie pojawia się na nim dźwięk, nawet po odpięciu głośników.
sinoseven napisał/a:
to ma działać tak, że jak w gnieździe 2.1 wpięte są głośniki i dodatkowo w Headphones wepnie się słuchawki to przestają grać głośniki a zaczynają słuchawki..
To jak jest w końcu... Przeczysz sobie w kolejnych postach...
"to ma działać" - czytaj w tym momencie tak nie jest. Być może nieco niefortunnie to napisałem, ale nie postawiłem na końcu znaku zapytania tak więc to było stwierdzenie Jak jest? dokładnie tak :
Cytat:
Reasumując gniazdo słuchawkowe milczy. Obawiam się, że chyba nie będzie dało się z tym nic zrobić ponieważ w ustawieniach dźwięku jest tylko 1 urządzenie wyjściowe "USB Audio device" więc nawet ręcznie nie można zmienić aby system wysyłał dźwięk do innego wyjścia.. no chyba, że w kartach USB dzieje się to w samym urządzeniu.
Po wyjaśnieniu zawiłości semantyki języka polskiego, założenie, że po wpięciu słuchawek, głośniki powinny być wyciszane, jest jak najbardziej prawidłowe.
Szczerze mówiąc już nie pamiętam czy tak było na Snow Leopardzie, tę kartę testowałem krótko, ale wydaje mi się że działało gniazdo HP jak powinno. Jak masz możliwość to przetestuj tę kartę pod snow.
Zastrzeżenia miałem jedynie do wyjścia cyfrowego, ale to opisałem wyżej.
Testowałem już na 10.6.8 i zachowuje się dokładnie tak samo jak na Lionie.. tak myślę o zrobieniu jeszcze 2 rzeczy :
a) Podmienię AppleHDA z np 10.6.7 ( z tego co wiem AppleHDA w 10.6.8 jest już na kształt tego z Liona i może tutaj się coś dzieje)
b) Postawie Windowsa ;/ i sprawdzę jak ta karta tam działa, może jest zwyczajnie coś walnięte a my się tutaj będziemy rozwodzić dlaczego nie działa
Więcej na temat karty Sweex 7.1 (i wszystkich na chipie CM6206) i jej konfiguracji można znaleźć tutaj:
CM6206 Enabler for Mac OS X:
Kod:
http://www.dr-lex.be/software/cm6206.html
Po użyciu dostępnego na tej stronie 'enablera' ponoć można bez problemu skonfigurować głośniki do 7.1 w standardowym panelu OS X (Konfigurator Midi Audio). Bo to przecież nie prawda jak tu ktoś napisał, że "Mac OS X jako taki nie obsługuje sam z siebie analogowego dźwięku 5.1"....
Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
_________________ Laptop: Dell Vostro 3700 (i7, GeForce GT330), OS X 10.7.3 Lion (iAtkos L2)
Praca: SQUADACK (Gigabyte GA-MA69G-S3H, AMD Phenom II X2, Radeon HD5450, HDD Samsung 1TB), OS X 10.6.8 Snow Leopard (iBoot+Retail)
Dom: SQUADACK (Gigabyte GA-H61M-DS2, Pentium D630 Sandy Bridge, GeForce GT440, HDD Kingston V100+ SSD 96 GB), OS X 10.7.3 Lion (iAtkos L2)
Telefon: Apple iPhone 4
Tablet: Apple iPad 2 3G
Bo to przecież nie prawda jak tu ktoś napisał, że "Mac OS X jako taki nie obsługuje sam z siebie analogowego dźwięku 5.1"....
Jak już wyrywasz fragment zdania z kontekstu, to zrób to tak, aby nie zmieniać jego znaczenia:
Cytat:
Ponieważ Mac'i nie mają w ogóle wyjść analogowych 5.1 (jedynie jedno 2.0), Mac OS X nie obsługuje jako taki analogowego dźwięku wielokanałowego. Wielokanałowy dźwięk wypuszcza się z nich po złączach cyfrowych, ale miłośnicy wielokanałowego analogowego dźwięku, nie są skazani wyłącznie na porażkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.