Poszukuję laptopa firmy Dell (ewentualnie inna firma)w cenie około 3000 zł. Zależy mi na tym, żeby miał dobrą kartę graficzną (nie mobilny radeon)- tak aby OS X działał bez problemu i przekątną ekranu 17" (LED) (nie chce 15") Przeglądałem już wiele ofert, ale ciężko się zdecydować, może wy coś polecicie ?
Na macu zainstalujesz Windowsa bez problemu...
Na laptopach pod osx zawsze będą mniejsze lub większe problemy. Najpowszechniejszym problemem jest regulacja jasności podświetlania (z tego co wiem, nikt jeszcze nie wymyślił uniwersalnego sposobu), często są problemy ze sleepem i wifi (trzeba je wymieniać).
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Przychylę się do przedmówców... Deko starszy Mac Book Pro 17" będzie lepszy niż często nowy komp. Akurat w temacie notebooków, one tak bardzo nie przyspieszyły i graf wcale nie montują oszałamiająco lepszych. 2 -3 Letni MBP może spisać się lepiej niż wiele nowych plastików.
a jak wygląda proces instalacji windowsa na macu ?
Bo z tego co się orientuję nie mam czegoś takiego jak bootmenu , no i jakoś trzeba partycje podzielić...
Jak tak przeglądam na allegro laptopy Apple 17" to są droższe niż 3000 zł
Nawet nie trzeba wystarczy odpalić maczka z płyty instalacyjnej, wydzielić na końcu trochę miejsca pod nową partycję Fat32, włożyć płytę z windą i przytrzymać "ALT". Dalej już będzie wiadomo...
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-03, 20:54
Przyłączam się do namawiających na oryginalnego maczka - jeśli ma to być praca w Mac OS X, to w segmencie kompów przenośnych warto się szarpnąć.
Doinstalowanie Windowsa to naprawdę pikuś - użytkownik jest prowadzony za rączkę.
O lenovo nic nie znalazlem, powinno byc w miare OK, z nowymi lapkami to jest niewiadoma. Nie na wszystkich da sie odpalic GT3xx ze wsparciem QE/CI/pelnej rozdzielczosci - przykladem jest VAIO
Tak na szybko sprawdziłem, na drugim (lenovo) na pewno nie odpalisz Intelowskiego WiFi.
W pierwszym jest tylko podane WiFi b/g/n więc nie wiadomo. Reszta powinna być do uruchomienia, możliwe, że nie będzie dźwięku w HDMI (VoodooHDA nie zawsze sobie z tym radzi...)
Chociaż ja i na Twoim miejscu obserwowałbym allegro i myapple.pl i próbował wyrwać jakiegoś macbooka.
Przykładowo
Kod:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1215277075
w prawdzie 13' ale poszedł moim zdaniem bardzo tanio.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Wiecie gdzie mogę znaleźć jakąś listę kompatybilnych podzespołów ? I czy znacie jakieś radeony, które działają z maciem, bo jakoś ciężko mi znaleźć komputer, który odpowiada moim wymaganiom i ma kartę geforce.
Przepraszam, że tak cały czas drążę ten temat, ale proszę o wyrozumiałość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.