Wysłany: 2010-07-06, 15:01 laptop dla snow leopard x64 po raz kolejny
Witam, probowalem wiele razy... na stajconarnym i laptopie i zawsze cos bylo nie. Chcialbym miec sprawnego hackbook ze snowem x64. Glownie do grafiki 3d.
Dlatego najnawzniejsza jest grafika. Czytalem zeby omijac radeony [ to mi akurat na reke bo i tak nie obsluguja CUDY i physx], w moim poprzdnim laptopie mam gf gt120m i probowalem chyba kazdym sposobem, natit, nvdarwin, efi string... juz nie pamietam nawet co tam bylo jeszcze:/ jakos nigdy nie dzialala:/ a na x.6.0 by haazard widzial ja jako radeon 4800... cos tam XD
Sadzicie ze np laptopy z gf seroo 320/330 beda ok? Wkoncu apple wproadzilo macbooki i maca mini z tymi ukladami...
hp dv7-3130ew
i7 720qm
4gb ddr3
on Intel(R) PM55 Express Chipset
gt320
Realtek AC97
lan Realtek RTL8111E
wifi: jakis broadcom ...
Bylbym wdzieczny za jakies info porady, interesuje mnie tylko 64 bitowy mac os!! Moze polecacie jakies inne konkretne modele?? asus/msi/lenovo... nie wiem... najlepiej tak do 4500zl..
Pomógł: 25 razy Wiek: 19 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 590 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2010-07-06, 22:39
Na pierwszy rzut oka hp dv7-3130ew powinien spełnić wymagania. Istnieje cały blog poświęcony głównie Intelowi PM55 (google: tonymacx86 blog). Jeśli zaś chodzi o przetestowane i na 100% działające w 64 bitach modele - mogę polecić jedynie swojego Asusa K50IN-SX152. Działa perfekcyjnie, poza restartem po uśpieniu (oczywiście najnowsza aktualizacja 10.6.4 wgrana), jednakże nie posiada zbytnio wyścigowego procesora ani karty graficznej.
z tego co wiem to wszystkie laptopy z i7 720qm maja ten chipset PM55 wiec z tym nie ma problemu, gorzej z komponentami bywa...
hmm dzieki, a moge Ci na gadulcu zadac troche wiecej pytan ?:d
HP bywają kapryśne... Szukając sprzęt musisz "rozebrać go" na komponenty. Kluczowe to chipset, vga, lan, następnie audio, wifi, przy czym wifi można najczęściej zmienić więc jeśli nie jest kompatybilne a reszta bardzo, to można przymknąć na to oko.
Natomiast ogólna zasada jest zawsze ta sama, szuka się sprzętów najlepiej z identycznymi podzespołami jak w maczkach, daje to szansę największą szansę na udaną instalację. Należy też poszukać na forach opisów czy komuś udało się zainstalować lub nie os x na danym sprzęcie, istotne jest też kto i jak próbował... Postawiony Retail + lista poprawek daje pełny obraz sytuacji, kiedy to zainstalowana dystrybucja świadczy o tym że instalujący nie miał zbyt wielkiego doświadczenia i zwyczajnie nawet może nie wiedzieć że np nie działają mu poprawnie porty USB, sleep, czy tak ważny w notebookach power management.
hp kapryśne?? dalczego?? to na jakich modelach/firmy jest najlepiej?? Dziwi mnie w sumie tez to zeby unikac radeonow a przeciez jest pelno macow z radeonami... znalazlem filmik na youtubie gdzie pojedynczy radeon 4880 dzialala DUZO szybciej niz gtx285 w sli:/ i teraz jestem zamotany... a jak sie to sprawdza czy poprawnie dzialaja porty/PM ??sleep to wiem ...
poczytaj różne wątki na forach... hp potrafią zaskakiwać... albo wymagają wiele pracy i wiele poprawek.
blukazs napisał/a:
to na jakich modelach/firmy jest najlepiej??
Szukasz sprawdzonych modeli, albo zawierających komponenty kompatybilne i wtedy czytasz o problemach danej grupy producenta.
blukazs napisał/a:
Dziwi mnie w sumie tez to zeby unikac radeonow a przeciez jest pelno macow z radeonami...
Tylko stacjonarne radeony za wyjątkiem X1600 masz w maczkach. W notebookach obecnie jedynie nvidia i w starszych intele. Mobilnych radeonów nie odpalisz.
blukazs napisał/a:
a jak sie to sprawdza czy poprawnie dzialaja porty/PM ??sleep to wiem ...
To zależy od konkretnego egzemplarza... jeden ma sleep i PM bez żadnych zachodów, a inne wymagają wieeeeele pracy aby to uzyskać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.