Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Laptop do 3000tyś zł. najlepszy do OSX
Woocash 

Wysłany: 2010-08-08, 22:40   Laptop do 3000tyś zł. najlepszy do OSX

Witam!
Mam zamiar do końca miesiąca kupić laptopa 17'' do 3000zł (i to jest górna granica której nie mogę finansowo przekroczyć ani trochę), dlatego nie wiem jaki sprzęt wybrać. Zależy mi na procesorze z rodziny i3/i5/i7, do tego min. 4GB ramu. Nie wiem za to, jaki sprzęt będzie najlepiej z tym systemem pracował, co się będzie najmniej gryzło itp.

Byłbym szczęśliwy, jeżeli pomoglibyście i może z własnego doświadczenia napisali mi, jaki produkt będzie najlepszy. Trochę poszukałem sam, jednak nadal nie mam pewności co wybrać.

http://allegro.pl/item118...at_lp_win7.html myślałem o tym, co Wy na to?

arielvanp 

Wysłany: 2010-08-08, 23:05   

Jak najbardziej polecam ci tego della uruchamiałem ostatnio na nim kumplowi os x .

Procesor oraz karta graficzna (działa natywnie z GraphicsEnabler=yes) jak w nowym MacBook Pro wiec z odpaleniem tego nie będzie problemu , karta sieciowa RealtekR1000SL kext w 10.6.4 ta karta nie działa max 10.6.3, dźwięk VoodooHDA , karta WiFi nie działa trzeba wymienić na oryginalny airport można dostać od 40-60 zł , Bluetooth DellBluetoothHCI kext , uśpienie reset wyłączanie poprawka w DSDT
przy instalacji os x (10.6.2) będziesz musiał uruchomić z flagami busratio=20 cpuratio=20 cpu=2 po aktualizacji system ruszy bez wpisów

Imac Late 2006 | Intel Core 2 Duo @ 2.16GHz | 4 GB DDR2 | HDD 640 GB HDD |ATI Radeon X1600 128MB | Mac OS X 10.7.2

Woocash 

Wysłany: 2010-08-09, 08:14   

Cytat:
karta WiFi nie działa trzeba wymienić na oryginalny airport

http://allegro.pl/item116...eme_802_1n.html

Myślisz, że cos takiego będzie pasować?

Cytat:
Procesor oraz karta graficzna (działa natywnie z GraphicsEnabler=yes)

Czyli nic nie muszę dopisywać :P?

Stawiałem już nie raz leoparda na PC, tylko wtedy to wszystko ograniczało się do wyboru kextów w czasie instalacji, więc teraz jestem trochę zagubiony ;P

Cytat:
uśpienie reset wyłączanie poprawka w DSDT

Właśnie nie mogę zrozumieć na czym DSDT i poprawka w nim polega, ani jak się ją robi :P

Cytat:
przy instalacji os x (10.6.2) będziesz musiał uruchomić z flagami busratio=20 cpuratio=20 cpu=2 po aktualizacji system ruszy bez wpisów

Nie rozumiem terminu "flagi". Czyli co - wciskam TAB/F8 i wpisuję parametry busratio=20 cpuratio=20 cpu=2 (każdy z tych parametrów to "flaga" ?) i odpalam 10.6.2, po czym instaluję retaila.

Jak zainstaluję retaila to aktualizuję do 10.6.3. Dodaję kext VoodooHDA, DellBluetoothHCI.kext

Jeżeli ta karta do któej podałem link jest dobra, to wiesz może, czy takie karty łatwo się wymienia ;P? Bo w laptopach akurat specem nie jestem ^^

Jeżeli możesz, powiedz o co chodzi z tymi poprawkami w DSDT i czy dobrze ogólnie kombinuje.

[ Dodano: 2010-08-09, 09:14 ]
Cytat:
karta WiFi nie działa trzeba wymienić na oryginalny airport

http://allegro.pl/item116...eme_802_1n.html

Myślisz, że cos takiego będzie pasować?

Cytat:
Procesor oraz karta graficzna (działa natywnie z GraphicsEnabler=yes)

Czyli nic nie muszę dopisywać :P?

Stawiałem już nie raz leoparda na PC, tylko wtedy to wszystko ograniczało się do wyboru kextów w czasie instalacji, więc teraz jestem trochę zagubiony ;P

Cytat:
uśpienie reset wyłączanie poprawka w DSDT

Właśnie nie mogę zrozumieć na czym DSDT i poprawka w nim polega, ani jak się ją robi :P

Cytat:

Nie rozumiem terminu "flagi". Czyli co - wciskam TAB/F8 i wpisuję parametry busratio=20 cpuratio=20 cpu=2 (każdy z tych parametrów to "flaga" ?) i odpalam 10.6.2, po czym instaluję retaila.

Jak zainstaluję retaila to aktualizuję do 10.6.3. Dodaję kext VoodooHDA, DellBluetoothHCI.kext

Jeżeli ta karta do któej podałem link jest dobra, to wiesz może, czy takie karty łatwo się wymienia ;P? Bo w laptopach akurat specem nie jestem ^^

Jeżeli możesz, powiedz o co chodzi z tymi poprawkami w DSDT i czy dobrze ogólnie kombinuje.

//ok, poczytałem trochę (nie zauważyłem niektórych tematów wcześniej) i mniej więcej wiem już czym są flagi i DSDT, ale nadal nie wiem jak spatchować DSDT pod Vostro :P

arielvanp 

Wysłany: 2010-08-09, 13:00   

umieścisz na forum swój DSDT wyciągnięte już po instalacji maca i poprawki wprowadza ci koledzy z forum.
Karta która podałeś jak najbardziej będzie działać w systemie bez żadnego kextu , wymiana tej karty wiąże się z odkręceniem klapki , wymiana bardzo prosta jak wymiana ramu ;)

Imac Late 2006 | Intel Core 2 Duo @ 2.16GHz | 4 GB DDR2 | HDD 640 GB HDD |ATI Radeon X1600 128MB | Mac OS X 10.7.2

Woocash 

Wysłany: 2010-08-09, 16:19   

Wypada podziękować za szybką i trafną pomoc - w takim razie, jeżeli tylko kupię tego laptopa, dam znać z moich podbojów hacintoshowych :)

P.S: Problemu z dual bootem nie będzie :P? Do tego ten laptop ma 3GB ramu, czy to nie za mało na snow'a?

man_of_the_oak 

Wysłany: 2010-08-09, 16:22   

Jeśli chodzi o dual boot - przyda się trochę samozaparcia :P 3GB? Przecież większość MacBooków ma w standardzie 2 GB XD DDR3, ale jednak ;) Kumpel używa takowego od ponad roku i nie narzeka na działanie :)

Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!  | Piszę poprawnie po polsku!

Woocash 

Wysłany: 2010-08-09, 16:24   

No Vostro też ma DDR3 :)

Jeszcze chciałem się zapytać o gesty touchpada - VOSTRO takowe obsługuje, czytałem że średnio stoi z nimi sprawa - a głównie chodzi mi o przewijanie dwoma palcami itp. :P
Pytanie dla Arielvanpa, bo z tego co czytam to ma z Vostro jakieśtam doświadczenie.

arielvanp 

Wysłany: 2010-08-09, 17:15   

Woocash napisał/a:
No Vostro też ma DDR3 :)

Jeszcze chciałem się zapytać o gesty touchpada - VOSTRO takowe obsługuje, czytałem że średnio stoi z nimi sprawa - a głównie chodzi mi o przewijanie dwoma palcami itp. :P
Pytanie dla Arielvanpa, bo z tego co czytam to ma z Vostro jakieśtam doświadczenie.

3GB DDR3 wystarczy na pewno kolega miał wersje z 4GB akurat z dual bootem nie ma problemu chameleon RC5 lub asereBLN
Tak z innej beczki ja u siebie w komputerze mam 6GB DDR2 wykorzystanie pod os x w czasie normalnej pracy itunes, google chrome , program mailowy , adium zużycie 1.20GB

Odpowiedz do tematu