Wysłany: 2012-02-05, 14:15 Laptop tylko do mac os ...
Witam.
W tym tygodniu chce zamowic cos z allegro. Lapek do internetu, ogladania filmow (720p). Cena do 1000 (max. 1100). Prosze o doradzenie, liczy sie dla mnie zeby system byl stabilny i dalo sie lapka uzywac w pelni.
W tej cenie to trudno złapać coś nowego a co dopiero kompatybilnego z OS X :]
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Za tę cenę może Ci się uda dorwać IBM/Lenovo T/R60/61/61i/e itp. - modele z GMA X3100 dają się całkiem przyzwoicie doszlifować. Z Ati pdobno też jest ok.
Filmy w 720p (a nawet w 1080p) daje radę oglądać (pod os x i windowsem - pod linuxem na 1080p wymięka).
Wifi intela nie do odpalenia, atherosa owszem. Trzeba wymienić intela na atherosa (i to tego od Lenovo - dysponuję takim, jakbyś chciał), bo sprzęt ma blokadę w biosie Ewentualnie można wgrać zmodyfikowany bios.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Acer Extensa 5220
eMachines E730G - wersja z ATI - jednak z tego co mi wiadomo dość znacznie podrożały od sierpnia 2011 :( uwaga - sleep działa połowicznie!
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Jeżeli chcesz mieć pewność że laptop poradzi sobie bez problemu z filmami 720p/1080p - to szukaj modeli które mają na pokładzie kartę 9xxx nvidii i ewentualnie wyżej.
(A Pytanie może odbiegające od tematu, ale jaki nowy laptop byłby najlepszy do 1500 zł, gdyby system mac os x miał być emulowany z windowsa. System "macowy" byłby głownie używany. Dodatkowo gdybym chciał w przyszłości wymienić ram, dysk na większe.)
Więc tak:
1. - Asus K50IN - znalazłem tylko 2 sztuki, które wizualnie się zdyskwalifikowały.
2. - Samsung R510 - Można dostać go dosyć tanio, ale zazwyczaj bateria nie trzyma lub komuś syn przypadkiem urwał zawias.
3. √ Samsung R610 - Ten trafił do obserwowanych.
4. √ Samsung R710 - Jeden na allegro za 1250 zł, ale bardzo kusi.
5. √ DELL XPS M1530 - Dostanę go do 1000 zł więc obserwowane.
6. - Acer Extensa 5220 - Miałem go i sprzedałem ponieważ po 2 latach użytkowania następuje samoistny rozkład.
7. - eMachines E730G - 1500 zł - wersje z i3.
Jak sprawa z systemami na nich ?
Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie to R610 i DELL. Myślę, że R710 nie uda mi się dostać za 1100 zł.
gdyby system mac os x miał być emulowany z windowsa
To by działał jak w trybie awaryjnym. W virtualce nie da się odpalić w pełni VGA, więc sporo programów się nie uruchomi, a reszta będzie działać jak potłuczona.
W drugą stronę, czyli wirtualizować windows pod OS X już nie ma problemu, ba nawet czasami taki zwirtualizowany windows potrafi działać szybciej niż bezpośrednio z dysku. Jest tylko jeden wymógł - procesor musi obsługiwać sprzętowe VT.
Nie wiem po co ci sie pchac w lapka PC do 1000zl aby postawic na nim osx?
Przeciez w tej kwocie kupisz orginalnego Apple minimum PB G4 na ktorym Leopard calkiem przyzwoicie smiga,nie wspomne jak bylby Tygrys.
Posiadam PB G5 1.5GHz+1.5GB ramu +Leopard i spisuje sie znakomicie,jego wartosc to maks.700zl.
Sprawdzane organoleptycznie,system dziala plynnie i nie jest to zaden grzejnik,do przegladania netu,poczty czy uzywania komunikatorow typu Kadu czy Skype sprawdza sie idealnie.Zreszta PPC znane bylo z tego,ze do tych samych rzeczy co na PC mialo mniejsze wymagania systemowe.
Mam cala "kolekcje"roznego rodzaju orginalnego sprzetu i nawet imac G4 700MHz tzw. lampka do netu sprawdza sie idealnie.
System ma dzialac plynnie,wiadomo,ze to nie sa demony predkosci,ale nie w tym rzecz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.