nagrywarkę mam taką : Samsung SH-S202 20x DVD±RW, nie wiem czy w ogóle będzie pasować.
Parę lat temu złożyłem sobie fajnego PC i z tego zostaje jeszcze obudowa Antec 181
naprawdę hi-endowe pudło-polecam.
Zasilacz mam Antec Neo Power 500 i chyba jednak powinienem go wymienić na mocniejszy
choć niektóre kalkulatory mówią że będzie ok.
Komputerek ma śmigać z nowym Final Cutem X, dopiero będę się uczył więc nie mam sentymentów do starszej wersji.
Jako że moja wiedza i doświadczenie komputerowe jest w zasadzie podstawowa, chętnie skorzystam z pomocy doświadczonego
forumowicza który oczywiście nie za darmo pomógł by mi zainstalować Mac OS.
Myślę że na początku roku uda mi się skompletować wszystkie zabawki, mieszkam w Warszawie przy metrze.
Proszę o info na priv.
Płytkę z Snow Leopard będę miał swoją, zamówiłem w Apple Store. Docelowo chciałbym zainstalować Liona.
Mam jeszcze pytanie : jak wygląda w naszym kraju kwestia prawna z instalowaniem Max OS na swoim sprzęcie?
Oczywiście zakładając że za nie legalnie zapłaciłem. Czy ktoś może się w razie kontroli firmy przyczepić?
Firmy na razie nie mam ale kto wie czy w przyszłości nie założę.
Wysłany: 2011-12-27, 17:54 Re: Maszyna do Final Cut X -wawa-pomoc :)
Indiana napisał/a:
Mam jeszcze pytanie : jak wygląda w naszym kraju kwestia prawna z instalowaniem Max OS na swoim sprzęcie?
Oczywiście zakładając że za nie legalnie zapłaciłem. Czy ktoś może się w razie kontroli firmy przyczepić?
W Europie wygląda to tak, że jeśli masz oryginalną płytkę z np. SL to możesz zainstalować system legalnie nawet na przysłowiowym tosterze (jeśli potrafisz) Nie łamiesz prawa tylko w razie czego pozbawiasz się wsparcia technicznego ze strony Apple. W razie jakiś tam kontroli jeśli posiadasz płytkę i rachunek to nie mają prawa się przyczepić.
Wysłany: 2011-12-27, 17:59 Re: Maszyna do Final Cut X -wawa-pomoc :)
fenriz napisał/a:
Indiana napisał/a:
W Europie wygląda to tak, że jeśli masz oryginalną płytkę z np. SL to możesz zainstalować system legalnie nawet na przysłowiowym tosterze (jeśli potrafisz) Nie łamiesz prawa tylko w razie czego pozbawiasz się wsparcia technicznego ze strony Apple. W razie jakiś tam kontroli jeśli posiadasz płytkę i rachunek to nie mają prawa się przyczepić.
Instalując OS X na Hackintoshu łamiesz EULA (End-User License Agreement), czyli łamiesz prawo.
Zestaw w zasadzie bardzo podobny do mojego, polecam jednak i7 2600K, różnica cenowa nie wielka, HT się przydaje.
Jeżeli chodzi o zasilacz, to ja mam podkręconego i7 na około 5GHz gdy pracuję nad jakimś montażem, i nie powiem, 650W zasilacz XFX Core potrafi się spocić, także ja bym prewencyjnie wymienił tego Anteca na coś mocniejszego.
maliktomek Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 177
Wysłany: 2011-12-27, 21:05
Ile zajmuje wam komopresja 1.5h wideo HD do DVD (high quality - slow)??
Ile zajmuje wam komopresja 1.5h wideo HD do DVD (high quality - slow)??
nie było mi dane dojść do tego punktu.
W moim Macbooku Pro niestety na FCX prawie nic nie mogę zrobić bo każdy ruch wiąże się z mega czekaniem, przynajmniej na plikach z 5dmark2.
Może mam coś nie tak z grafiką? Choć to model przed 4 lat to nie ma szans na pracę z FCX.
[ Dodano: 2011-12-27, 21:20 ]
Mam mały mętlik w głowie z tymi płytami, sprzedawca dziś w sklepie mówił mi że do hackintosha
ludzie kupują P8P67 a i tak miał ich kilka różnych rodzajów, natomiast do P8Z68 trzeba dopłacić 200zł ale czy warto?
Raczej nie będę w perspektywie wymieniał już procesora na nowszy ani nic podkręcał.
A co to za sklep ze sprzedawca zna się na hackintoszach, pewnie posiada do tego długoletnie doświadczenie,jak tak dalej pójdzie to ludzie do sklepów będą przychodzić zamiast z hasłem poproszę macbook pro tylko poproszę hackintosha.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.