I zasilacz Chieftec 400W.
Reszte będe kompletował pod zestaw dla OSx86.
Ideałem dla mnie by był :
Cpu::C2D E8400
Gpu::Radeon 4670
RAM::2x2GB DDR2
DYSK::500GB
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-21, 23:40
Przemyślałbym jeszcze sprawę grafiki, akurat chyba ten model nie jest najszczęśliwszy.
Z ATI sugerowałbym 48xx, a jak nie, to chyba jednak NVidia. Jeśli Media Center to powinna w zupełności wystarczyć np. GF 9600GT.
Poza tym OK.
linku, Szczerze jak chcesz zrobić z tego prawdziwy media center, tak abyś był zadowolony i miał służyć tylko jako komputer HTPC, to nie najlepszym rozwiązaniem jest hackintosh.
Poczytaj i wypróbuj XBMC pod linuxa:
Kod:
http://xbmc.org/
Pobierz sobie (obecnie najnowsza wersja to 9.11 rc1) w wersji LiveCD i zainstaluj na np pendriv'ie lub odpal z płyty. Ta wersja 9.11 ma już wsparcie do pełnego dekodowania H264 dla kart NV. I robi to powalająco... na P4 3.2GHz z NV 8400GS średnie obciążenie CPU wahało się od 7 do 15%
Reasumując nie wiem czy nawet nie najlepszym wyjściem obecnie na takie zastosowanie jest ATOM na platformie ION - pobiera w pełnym obciążeniu około 24-28W - pełny komputer dla porównania bierze 80-120W, a będzie tańsze niż najprostszy Gigabyte + procesor + VGA... Dokup sobie jedynie jakikolwiek pilot zgodny z Windows Media Center i masz wszystko co potrzeba do oglądania filmów na TV.
XMBC jest super, zainstalowałem sobie pod ubuntu i pracuje świetnie. Lepszy niz Myth
Rewelacyjnie działa ta dystrybucja LiveCD - ją możesz też zainstalować na HDD i masz specjalną dedykowaną wersję XBMC właśnie na minimalnej wersji Ubuntu 9.10. Tam już jest wszystko po odpalane, dekodowanie H264 dla kart NV, lirc z obsługą pilotów... a jak coś brakuje to tylko dodać repozytoria Ubuntu i apt-get install...
I orientujecie się czy jest możliwość dodania XMBC do gruba/chameleona ?
Że do wyboru bym miał XMBC lub UBUNTU(bądź Hackintosh).
I na czym opiera się XMBC ? Co to za system jest ?
Jak wyżej napisałem, Ubuntu 9.10... instalujesz go jak zwykły Ubuntu Server lub debiana... ma zwykły tekstowy instalator i na 100% możesz go dołożyć do Grub'a.
Pojawiła się finalna wersja XBMC. Do pobrania ze strony domowej:
Kod:
http://xbmc.org/download/
Zapewne wkrótce pojawi się aktualizacja PLEX'a bazująca na kodzie obecnej wersji XBMC. A najważniejsze to to, że napisy w standardzie MPL2 są poprawnie wyświetlane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.