Wysłany: 2012-02-01, 19:12 AMD Phenom II x3 + Gigabyte GA-MA770T-UDP3
Witajcie!
Trochę poczytałem forum, trochę wsiąkłem w temat. Mało tego, udało mi się nawet zainstalować i odpalić iAtkosa na moim sprzęcie, ale zastanawiam się czy walczyć dalej z przeciwnościami losu, czy może jednak wymienić część sprzętu i przejść na platformę Intela?
Na początek przedstawię co mam:
CPU: AMD Phenom II x3 710 2,6GHz (działa jako x4 po odblokowaniu jajka w biosie)
MOBO: Gigabyte GA-MA770T-UDP3
RAM: Goodram 4GB DDR3 667MHz
GPU: Nvidia GeForce GTX 460 SE
PSU: Corsair 550W
AUDIO: M-Audio 1010LT
HDD: 2xSATA + 2xATA
Naturalnie 3 pierwsze komponenty są na pewno do wymiany. Być może uda się za nie wyrwać około 500zł (być może...) Co do grafy - to nie wiem czy zechce współpracować. Co do Audio to prawdopodobnie nie ma do nich sterowników bo jest to wersja pod PCI, a jak wiadomo w Macach takich wynalazków niestety nie ma.
Dlaczego jednak ten dźwięk podkreślam? Ano dlatego, że chciałbym popracować na ProTools 9 (ten już nie wymaga dedykowanego hardware) a pod jabłkiem to wszystko jest dużo bardziej stabilne.
I teraz czy jest sens? Jeśli bym miał dopłacać prawie 1k to chyba nie bardzo. Najtańszy zestaw (pierwszy z brzegu) bez pamięci już wynosi sporo:
A oczywiście nie wchodzi w grę "krok w tył", czyli wydajność powinna być na przynajmniej takim samym poziomie. Chyba że uważacie, że gra niewarta świeczki i lepiej iść w iAtkosa (po zainstalowaniu działa grafa w trybie vga, cpu nieznany, sieć nie bangla (bo mam WIFI na PCI) ale dyski wykrywa i być może dałoby się go ożywić).
Ja to widzę trochę czarno, ale wolę spytać fachowców niż samemu rzucać się na głęboką wodę
Ostatnio zmieniony przez kazik2000 2012-02-07, 19:59, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym spróbował z Retailem, chociaż dźwięk i tak będzie porażką(sam muszę korzystać z karty na USB )
Grafika działa w VGA bo pewnie nie włączyłeś GraphicsEnablera, a jeśli on jej nie ruszy to jest masa enablerów pod nVidie itp.
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
Nawcom mówisz? To może najpierw spróbuję i porównam to do iAtkosa. 10.6.3 powinno pójść, bo być może gra niewarta jest świeczki. Tzn. że wymienię sprzęt a i tak będę musiał walczyć z systemem (jak rewolucjonista )
OS X i AMD nie nadaje się do pracy, nawet jak go jakoś połatasz, to i tak mogą być problemy na co dzień z sleepem, restartami itp, każda aktualizacja to przygoda... Na pewno możesz zapomnieć o PM.
Prawdopodobnie ten wątek w tym momencie nadaje się do przeniesienia w inne miejsce, gdyż tymczasowo walczę o odpalenie 10.6.8. Dopóki nie stracę nerwów zawieszam wymianę sprzętu (choć czuję w kościach, że to nieuniknione). A zatem biorąc pod uwagę przyklejone wątki postępuję wg przykazań. Czyli najpierw sprzęt (pełna lista) a następnie problem(y).
1. Gigabyte GA-MA770T-UDP3
2. AMD Phenom II x3 710 2,6GHz (działa jako x4 po odblokowaniu jajka w biosie), obługuje SSE
3. AMD SB710
4. -
5. Nvidia GeForce GTX 460 SE
6. 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888 + M-Audio 1010LT na PCI
7. Realtek 8111C/D(L) chip (10/100/1000 Mbit)
8. WiFi Ralink na PCI (można olać w rozważaniach, bo brak kextów do niej)
9. SATA (HDD1 - Win7 + partycja na dane; HDD2 - MacOSX + 2 partycje na dane)
10. Mysz USB, klawiatura PS/2
Co zrobiłem do tej pory?
1. Pomyślna instalacja 10.6.3 za pomocą Navcom BootCD
2. Pomyślne odpalenie 10.6.3 za pomocą Navcom BootCD
3. Nieudane próby boota z HDD (chamelon zainstalowany + podstawowe kexty + zmodyfikowany kernel pod 10.6.3) - system stawał przy montowaniu dysków i dostawał freeza (bez restartu)
4. Instalacja combo update 10.6.8 + zmodyfikowany kernel od navcoma do 10.6.8
5. Osiągnięty Kernel Panic (za momencik wrzucę zdjęcie) ale system można spokojnie odpalić za pomocą Navcom BootCD
Zatem jak na moją logikę i niewielką wiedzę wychodzi na to, że 10.6.8 mocniej napsuł a 10.6.3 niemalże odpaliłem. Choć z drugiej strony być może w jednym jak i drugim przypadku było równie daleko.
Używałem UniBootX 1.4 i generalnie starałem się podążać za tym tematem. I na chłopski rozum, skoro Navcom BootCD odpala system to kwestia "tylko" dobrania odpowiednich kerneli/kextów aby to ruszyło. No ale w tej chwili trochę napotkałem na ścianę i potrzebuję kierunkowskazów.
Zatem proszę o przeniesienie tego wątku w bardziej odpowiednie miejsce i oczywiście proszę o pomoc.
EDIT:
Screen wrzucony z MacOSX Safari (przez Navcom BootCD).
EDIT2:
Ten KP pojawia się praktycznie od razu po starcie Verbose mode.
Kernel na pewno wgrałeś pod 10.6.8? Czy z płyty nawcoma, multibeasta czy innego dziadostwa.
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
Na 10.6.8 i natywnym kernelu miałem natychmiastowego restarta (od razu po wyborze systemu w chamelonie). Więc postanowiłem dograć zmodyfikowany od Navcoma. Z resztą zdziwiłbym się gdyby wanilia mi odpaliła na AMD.
Dlatego proszę o przeniesienie tematu w miejsce gdzie będzie to bardziej adekwatne. Tzn. ktoś może zajrzy i mnie trochę pokieruje co mam dobrać aby uruchomić system z HDD (bo z Navcoma startuje, ale to wiadomo).
Jeśli chodzi o Power Managament to działa zarówno wyłączenie jak i restart. Nie zauważyłem podwyższonych obrotów na wentylach. Tylko że z BootCD grafa odpala w 1024x786 więc tutaj nie mogę nic stwierdzić. KextWizard pokazuje całą masę kextów odpalonych. Może to w czymś pomóc?
EDIT: Udało się odpalić system z dysku za pomocą arch=i386. Co prawda co chwile mi wywala błąd CMOS, ale gdzieś czytalem ze jest na to rada. Siec działa. Pozostało jeszcze kilka drobnych rzeczy i może będzie sukces.
Na resetujący się CMOS musisz zrobić poprawkę w DSDT albo wgrać ElliottForceLegacyRTC.kext
Poza tym nie gadaj że 460 ruszył na samym GraphicsEnablerze? D:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.