Wysłany: 2012-01-04, 14:39 Perfekcyjny zestaw pod Liona i FCPX oraz Premiere CS5.5
Witam,
Proszę o pomoc w perfekcyjnej konfiguracji, na której zadziała wszystko na najnowszym Lionie. Komputer będzie służył do montażu na FCP X oraz Adobe Premiere CS5.5.
Potrzebuję też obsługi 2 monitorów, mogą być nawet przez VGA, bo mam tanie modele
Pierw chciałem kupić nowego Maca Mini, ale może w jego cenie uda się złożyć mocniejszego i równie niezawodnego hackintosha.
Czytałem już te tematy przed napisaniem, ale właściwie do każdej konfiguracji zgłaszane są jakieś uwagi/poprawki. Może mógłbyś na dzień dzisiejszy polecić sprawną konfigurację?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-04, 14:58
Każdy jeden zestaw non stop będzie miał poprawki w czasie. Tak wygląda hackintosh - non stop wszystko jest udoskonalane. Pije tutaj do software. Poprawki w hardware dawałem jeżeli ktoś wybierał źle sprzęt!
Widzę, że będę musiał przepisać coś co pisałem już miliard razy:
Cytat:
Mobo: Asus P8Z68 Deluxe/Gen3 lub jakakolwiek mobo z MSI serii Z68MA / Z68A przy czym P8Z68 Deluxe jest najbardziej "wypasiona"
CPU: i5-2500k lub i7-2600K (osobiście polecam mocniejszy i7, koniecznie wersja K)
RAM: min 4GB (optymalnie 2x4gb lub 4x4gb) 1600MHz XMP CL9, polecam 2x4 (lub 2x 2x4GB) G.skill SNIPER F3-12800CL9D-8GBSR2 1600MHz CL9 1.25V
GPU: 6850, 6870 - 6870 w wersji 2xDVI, 2xMDP, 1xHDMI. 6870 ma działające tylko jedno DVI i drugi monio trzeba odpalać przez inne wyjście (można stosować przejściówkę.)
HDD: Samsung HD103SJ lub coś od Hitachi względnie WD
SSD: od najlepszego do najgorszego: Kingston HyperX, Adata S511, Adata S510, OCZ Vertex 3, OCZ Agility 3
PSU: totalne minimum 500W lepszej firmy, np: Corsair serii HX, mega cicha seria to AX
Żadne CF czy SLI - w Mac OS X jest nie obsługiwane. Z kilkoma grafikami jest motka.
Wysłany: 2012-01-04, 16:35 Re: Perfekcyjny zestaw pod Liona i FCPX oraz Premiere CS5.5
Premier napisał/a:
Pierw chciałem kupić nowego Maca Mini, ale może w jego cenie uda się złożyć mocniejszego i równie niezawodnego hackintosha.
]]
Jak Mac Mini jest niezawodny to ja jestem królem Alaski, przy AE i FCX to byś miał taką wichurę że myślał byś że odleci, z grafika nie raz są jaja a KP to nie jest coś nadzwyczajnego Lion i Mac Mini 2011 to ZUOOOO. Zdecydowanie wolę Hacka ze stopki na SSD i 10.6.8 prędzej o niezawodności można tu mówić.
1. Asus P8Z68 - ja mam PRO
2. Bios by Oswaldini
3. 16GB Ram Kingston 1600 ( 4x4)
4 GTX285 EVGA - sorry ale do Premiere5.5 tylko Nvidia
5 zasilacz 700W
6. OCZ Vertex 120GB na system - Sam mam Vertex2 60GB ale to trochę mało.
7. 4x1TB HDD - poleciłbym Samsunga, ale coś mi mrozi system jak HDD złączyłem w RAID 0 i jednocześnie podczas renderu korzystam z netu. Prawdopodobnie przyczyną jest kext od sieciówki - podobno jest od SnowLeoparda,
ale na SnowLeopardzie mam tak samo. Niemniej większość użytkowników chwali te Samsungi i nie ma problemów.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Zrobiłem zestaw - w załączniku. Za grafikę wsadzę GF9400GT, którą już mam albo kupię gdzieś GTX285. Tak jak pisze kolega wyżej, do Adobe muszę mieć Nvidię.
No i czytam, że chyba wystarczy mi najnowszy Snow Leopard, bo chyba ani FCPX ani Adobe CS5.5 nie wymaga Liona.
Tylko muszę znaleźć inny sklep, który mi przyśle skręcony komputer a nie same części, bo w tym komputroniku to jest cholernie drogo.
Tylko ten Mac Mini jest taki malutki i piękniutki... moc hackintosha mi to chyba zrekompensuje
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-04, 23:38
Oszalałeś z tymi cenami. Zajrzyj chociażby do techplanet.pl. Mobo Weź P8Z68 Deluxe Gen3 bo na innych nie odpalisz USB 3.0.
W załączniku zestaw o niebo lepszy i tańszy o ok 750zł !! Składanie zestawu 1zł. Zasilacz Seasonic X series to ta sama konstrukcja co Corsair AX - w pełni modularny i półpasywny.
Kto cokolwiek kupuje w komputroniku
EDIT: sorka policzyłem jeden zestaw pamięci 2x4GB, trzeba doliczyć jeszcze jeden set aby było 16GB, pomimo tego i tak 500zł taniej i nadal duuuuużo lepiej. Weź G.Skille, które poleciłem bo mobo jest wybredna na 4 kości pamięci jednocześnie. Te kostki mam przetestowane - sa dobre i tanie.
Wysłany: 2012-01-04, 23:51
Faktycznie w zestawie powyżej jest dysk 2TB ale nie ma obudowy. Z tanich a dobrych bierz SilentiumPC Gladius 800 (209zł) !
Premier napisał/a:
A co i jak polecacie instalować? Iatkos L2 prosto i przyjemnie wejdzie czy trzeba coś kombinować inaczej?
Co za perfidny strzał w stopę ! To jest sprzęt ideał pod w pełni natywnego hacka. W zasadzie do działania wystarczy patchowany BIOS, FakeSMC i kext do audio. Żadne parszywe distra !
To cieszę się i dziękuję za wskazanie odpowiedniej konfiguracji.
Czy możecie pokierować jakimś tutorialem do tej konfiguracji? Wiem, że potrzebuję jakiegoś bootcd i Oswaldini piszesz też o biosie, fakesmc i kext do audio.
A czy na tym konfigu ruszy wbudowany w procek HD3000 zamiast natywnej grafiki?
Ale przy takich parametrach chyba troszkę szkoda używać integry, ale twój wybór, wcale nie jest taka słaba.
Sam mam i testowalem. Call of Duty Modern Warfre 3 1920x1080, Antyalising wylaczony i normalne tekstury daje ponad 30 klatek/s, a przeciez w twoim procku jest bodaj wyzsze taktowanie grafiki.
Ale już na wszyskich opcjach ustawionych na full 12 klatek jak sie duzo dzieje ;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.