Wysłany: 2010-07-29, 23:20 Płyta główna + Procesor + Karta graficzna do 1600 zł
Witam,
Składam Hacintosha i nie wiem jaki sprzęt powinienem wybrać żeby był jak najbardziej kompatybilny z OS X'em. Chciałbym żeby cały sprzęt dało się odpalić za pomocą samych kextów, nie chcę mieszać nic w BIOS'ie ani systemie. Chce po prostu skopiować parę kextów do jednego folderu na pendrive, zainstalować na nim Chameleona i instalować system tak jak na prawdziwym Mac'u, tzn. bez żadnych modyfikacji w systemie po jego instalacji.
Jeśli chodzi o moje wymagania co do całego zestawu, to chciałbym na nim pograć w GTA IV i NFS. Fajnie by było żeby na płycie były wyjścia PS/2 i duuuużo USB. Przydały by się też dwie karty sieciowe, ale to nie jest najważniejsze, najwyżej drugą dołożę na PCI. Myślałem o tym żeby na razie do kompa włożyć procesor i5, a ew. później wymienić go na 6-rdzeniowego i7.
PS Wiem że pisałem o tym już w innym temacie, ale wtedy wyszedł offtop, bo pytałem się o kexty do konkretnej płyty, a wy uświadomiliście mi że nie warto kupować C2Q.
Pomógł: 108 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-29, 23:43
binboy01 napisał/a:
Chciałbym żeby cały sprzęt dało się odpalić za pomocą samych kextów, nie chcę mieszać nic w BIOS'ie ani systemie.
Ooo, kolego, jeżeli chcesz żeby wszysko działało za pomocą samych kextów, to nigdy tego nie zrobisz. Zawsze trzeba pogrzebać coś w DSDT. Co do BIOSu - tylko czasami trzeba go modyfikować, najczęściej trzeba w nim tylko poustawiać wymagane opcję (np. AHCI).
binboy01 napisał/a:
Jeśli chodzi o moje wymagania co do całego zestawu, to chciałbym na nim pograć w GTA IV i NFS. Fajnie by było żeby na płycie były wyjścia PS/2 i duuuużo USB.
MSI (+ to Audio - ALC889)
oswaldini napisał/a:
Set 1: lepsze CPU gorsza mobo (ok 1100zł)
- i7-860 (4 jajka + 4 wątki !) uzywka/nowy bez gwary itp 650-750zł
- MSI P55-GD55 (ALC889!!! Realtek 8111DL!!! idealnie wspierane mobo ale bez wynalazków, min jakie potrzeba. Wymaga minimalnych poprawek w DSDT) nówka allegro 375zł
ASUS:
- P7P55 LX (z VIA VT1828S ) 350zł
- i7 860 używany ok 710zł
Albo coś innego z P7P55 i i3/i5/i7 (tylko że one mają układy VIA, które tylko VoodooHDA można uruchomić)
Dzięki za odpowiedź,
W takim razie płyta MSI P55-GD65, do tego nowy i5 i ta karta Shapphire HD5770 1GB. Nie chcę kupować używanego procesora, wolę teraz kupić słabszego i5, a później ew. wymienić go na sześcio-rdzeniowego i7.
A teraz sprawa tych kextów, jakich będę potrzebował do tego sprzętu użyć?? Na necie jest pełno poradników, ale w nich jest tylko napisane "skopiuj zawartość pierwszego folderu na dysk z zainstalowanym systemem", a poza tym jak już pisałem, chciałbym wszystkie rzeczy zainstalować na tym pendrive z Chameleonem, a później nie martwić się już o modyfikacje czegokolwiek w systemie i instalować go jak na prawdziwym Mac'u. Jeśli chodzi o modyfikacje BIOS'u, to miałam na myśli jego flashowanie, a nie zmianę kilku drobnych ustawień, które łatwo da się przywróci kilkoma kliknięciami podczas startu kompa.
PS Co będzie ze sleepem na tej płycie?? Często używam tej funkcji na moim PowerMacu G4 i fajnie było by gdyby na Hacintoshu też działała.
i5-750 to bardzo mocny CPU... Większa moc aby pograć sobie w GTA, czy pobiegać po internecie nie jest naprawdę potrzebna... a zaoszczędzone finanse lepiej dołożyć do lepszej płyty czy kupić klawiaturę/mysz na USB. Mim zdaniem pozbądź się urządzeń na PS/2 - one wiecznie sprawiają problemy, wymagają dodatkowych kextów... jeśli nie musisz ich mieć, to się ich pozbądź...
BIOS bardzo rzadko trzeba flashować, ale na 99% będzie wymagane poprawki do DSDT aby OS X wstał. Jeśli będziesz miał kłopoty z stworzeniem dedykowanego bootcd lub klucza USB, zawsze możesz poprosić o pomoc na forum.
A gwarancja !? Jeśli znajdziesz mi jakiegoś używanego i7 na gwarancji min. 2 lata, w cenie i5, to będzie super
OT Są jakieś przejściówki dzięki którym mógłbym podłączyć PD wewnątrz kompa?? Widziałem już gdzieś na tym forum takie pendrive PQI podłączane wprost do mobo, ale nigdzie nie można ich kupić, w sprzedaży są jedynie takie na IDE.
[ Dodano: 2010-07-30, 18:32 ]
Co się dzieje z gwarancją po podkręceniu procesora?? Uznają mi ją jak go w ten sposób spale??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.