Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Porada dot. wyboru konkretnych komponentow - cel stabilnosc
neur0n23

Wysłany: 2009-11-07, 11:41   Porada dot. wyboru konkretnych komponentow - cel stabilnosc

WItam serdecznie wszystkich forumowiczów,
na wstępie chciałbym podziękować za zgromadzenie takiej ilości wiedzy i wasz czas i zaangażowanie, to przywilej mieć dostęp do tych zasobów.
Przepraszam za dlugi post - jest on wynikiem tego ze przeczytalem bardzo duzo, szanuje wasz wolny czas i sam juz szukalem sporo w temacie.
Nie jest to post lenia, a raczej post kogos kto potrzebuje porady.
Jak nietrudno się domyśleć, chcę złożyć hackintosha. Motywacja i uzasadnienie zajęłyby dużo stron, więc skupie się na konkretach, co zawarłem poniżej.
Potrzebuje komputer przejsciowy - za kilka miesiecy bede w stanie wylozyc taka sume pieniedzy jaka zyczy sobie apple.
DO tego czasu musze miec dzialajacy komputer na ktorym smiga ... MAC OS X. Jakikolwiek od wersji chocby 10.5
KRYTERIUM GLOWNE - STABILNOSC i jak NAJLATWIEJSZA instalacja komponentow.
Teraz potrzebuje rady co do wyboru sprzetu - komponentow.
Jesli ktos przeczyta ponizsze wypociny to bedzie wiedzial DOKLADNIE czego potrzebuje i jak mi doradzic. Ja juz mam watpliwosci ... potrzebuje rady.
Dziekuje za wasz czas.
Gwoli scislosci - wole OS X 10.5 z ktorym zgodny hardware jest tani - ale latwy w instalacji niz drogi niestabilny albo niemozliwie trudny w konfiguracji sprzet do 10.6.1..
Ale tez chetnie kupie SILNE komponenty - jesli bedzie je mozna latwo zmusic do wspolpracy z 10.6 albo 10.6.1
Owszem, bardzo chcialbym leoparda 10.6.1 - ale nie wiem czy dam rade zdobyc sprzet ktory go odpali, ale rozwazam to. (np i7 - no chetnie ale 9 stow za plyte ... auuu )
Generalnie jesli ktos poleci z ponizszych cos stabilnego na 10.5 - np. tania plyta i do tego latwa instalacja - to super, bede bardzo wdzieczny.
Wszystko co ustale - zorganizuje tak jak ponizszego posta, postaram sie dac cos od siebie dla tej spolecznosci jesli czegos sie naucze i znajde odpowiedzi.
Ma byc stabilnie, i milo bedzie jesli bedzie tanio.
Ale jesli np. dopasuje pod snow leo 10.6.1 to kupie potem 2 dyski i bede dualbootowal win 7 - wiec moge wydac wiecej na silny sprzet.
Szacunek dla shadowmajka i 314TeR'a - wasze posty zainspirowaly mnie i po paru tygodniach wahania co do sprobowania sie z tematem, nie zrezygnowalem z idei zbudowania hackintosha - dzieki, Panowie.
SYSTEM
Poniewaz i tak kupie komputer apple - to tylko kwestia kiedy - chcialbym kupic Snow Leoparda 10.6 Retail.
Kod:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=808902415

Nie ma slowa o tym ze to upgrade - zbootuje z takiej plyty na hackintoshu? (pozniej sobie ja instalne na kupionym macu) - czy tez musze sie uciec do dystrybucji jakiejs, "zdobyc" .dmg iso a kupic oryginalny snow leo dopiero z maciem?
WIEM ze musze miec bootloader dongle albo pendrive - nie o tym jednak chce tu pisac.
Pamietajcie, ze chce byc legit, ale niestety w tej chwili nie moge pozwolic sobie na zakup sprzetu w takiej cenie.
Moge wydac 1500 - ale nie 5000.
Soft i wszystko i tak docelowo bedzie legalne.
ZASTOSOWANIE KOMPUTERA:
(w kolejnosci priorytetowej)
1.Praca w programach graficznych
2.Ipod/Iphone development (cwiczebnie, wiadomo ze nie bede tego wiecznie robil na hackintoshu)
Chcialbym miec dotep do SDK dla Iphone 3GS (stad 10.6.1 rozwazam) - ale jesli bedzie optymalniej - wersja 10.5 MACOSX i na tym SDK dla Ipod touch 2G albo 1G - to tez mnie urzadza.
3.internet,
4.film, odtwarzanie muzyki.
WYMAGANIA
Stabilnosc.
Stabilnosc.
Stabilnosc.
Łatwość postawienia instalacji -
UWAGA NIE MAM DOSTEPU DO INNEGO MACA ! Nie sformatuje USB ani nie wypale ISO DMG!
Nie musi działać sleep, ważne aby komp był STABILNY i dał się wyłączyć.
BUDŻET
Planuje wydać około 1500 pln.
KOMPONENTY
Kupuje wszystko nowe tylko pod kątem hackintosha, musi działać razem i być jak najbardziej zbliżone do sprzętu apple.
Podzieliłem komponenty na 2 grupy - te które będę kupował tak czy inaczej, niezależnie od płyty głównej którą wybiorę, oraz te ktore nie wiem i potrzebuje rady - mobo.
Kryterium - jak najwieksza zgodnosc, stabilnosc, cena.
No wiec tak rzeczy ktore powinny IMO dzialac ZAWSZE NA KAZDEJ PLYCIE:
NAGRYWARKA DVD LG GH22NS40 SATA
Kod:

http://www.allegro.pl/item797827374_nagrywarka_dvd_lg_gh22ns40_sata_czarna_fv_zabrze.html

Widzialem ze administrator rekomendowal GH22 w jednym z postow - czy bedzie to dobry naped?
Dysk twardy SATA - SEAGATE 500GB SATA II 7200.12 16MB
Kod:
http://www.allegro.pl/item802613741_seagate_500gb_sata_ii_7200_12_16mb_1talerz_ss_lodz.html

Bedzie ok?
PROCESOR - Q8200 CPU 2.33
Kod:
http://www.allegro.pl/item806799607_intel_core_2_quad_q8200_box_2_33ghz_lga775_nowy.html
lub
Intel Core 2 Quad Q6600 2,4GHz 8MB
Kod:
http://www.allegro.pl/item807832053_intel_core_2_quad_q6600_2_4ghz_8mb_slacr_g0.html

Moze byc core 2 duo - z tania plyta np na P35 - ale nie wiem czy warto ???
KARTY GRAFICZNE
Geforce 9600GT
Kod:
http://www.allegro.pl/item807551600_asus_9600gt_silent_512mb_ddr3_sklep_poznan_fvat.html

Tania ... Pytanie czy bedzie wymagac gimnastyki?
ASUS ATI Radeon HD4850 512MB DDR3 256bit
Kod:
http://www.allegro.pl/item800135733_asus_ati_radeon_hd4850_512mb_ddr3_256bit_tv_dvi_pc.html

To tyle w komponentach a teraz czesc zasadnicza, mianowicie
PLYTA GLOWNA
Moj osobisty faworyt:
ASUS P5Q PRO TURBO
Kod:
http://www.allegro.pl/item807799119_asus_p5q_pro_turbo_p45_ich10r_dualddr2_1300_sat.html
Niestety, w rewizji 2 nie dziala lan :( Trzeba sie ratowac PCI ethernetem - co dopuszczam ale nie podoba mi sie :(
niezla opcja to chyba:
Gigabyte GA-EP45-DS3L
Kod:

http://www.allegro.pl/item805415584_plyta_glowna_gigabyte_ga_ep45_ds3l.html

Warto?
Gigabyte GA-EX58-UD5
Kod:

http://www.allegro.pl/item805432017_ram_net_gigabyte_ga_ex58_ud5_s_1366_i7_sli_cf_gda.html
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=185097

GA-E7AUM-DS2H
Kod:

http://www.ceneo.pl/1902349

Niestety czytalem co nieco i mimo integracji wszystkiego na jednej plycie, nie jest tak rozowo.. :(
Niemniej jesli da sie postawic stabilnie na tym - rozwaze jej zakup.
Rozwazam tez np.
GIGABYTE GA-G31M-ES2L
...
Tania ... :)
Mam troche metlik z tym wszystkim i potrzebuje jakiejs rady, jak juz bede wiedzial CO warto kupic to kexty nie kexty, instalacje - dam rade. Umiem czytac.
Ale zeby nie uciec w ogole od tematu - blagam o pomoc, ktore z powyzszych komponentow polecacie?
To co wkleilem na gorze zachowa na pewno waznosc przez pare tygodni i przyda sie innym szukajacym, jesli komentarze pomoga mi w podjeciu decyzji zedytuje tego posta tak aby stal sie kompendium dla kupujacych, potrzebujacych szybkiej decyzji o podobnym profilu co ja.
Szacunek dla waszej społeczności.

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-11-07, 13:20   

Jak znów wstawisz post z podwójnymi enterami co linijkę, to trafi on do po prostu kosza.

Istotne znaczenie mają w zasadzie tylko 3 komponenty:
- procesor - każdy z rodziny core po prostu działa
- płyta główna - to było na forum omawiane mnóstwo razy, wystarczy poczytać. Asus'y P5Q są fajne, ale warto mieć świadomość o problemie z biosem.
- grafika - dopiero co był wątek na ten temat -masz tam wszystko po kolei napisane.

Pytania o instalacje proszę zadawać w odpowiednim dziale.
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

neur0n23

Wysłany: 2009-11-07, 15:17   

Dzięki Rzoof - wybacz podwojne entery, chcialem uniknac tego co imo - wlasnie w tej chwili ma miejsce - zlania dlugiej epistoly w jeden blok tekstu, jest to mniej czytelne, ale skoro przyjete ogolnie-uszanuje to.
Przegladalem zasady, faqa i nie znalazlem nakazu pojedynczego entera, teraz bede wiedzial.
Dzieki za podpowiedz, wiem ze duzo bylo napisane o plytach glownych, czytam od paru tygodni sporo - i nie wykluczam ze znajde rozwiazanie, ale wyaje mi sie ze moj post nie byl pojsciem na latwizne, jest owocem dluzszej lektury a komponenty nie sa od czapy wstawione, tylko sa wynikiem dluzszych poszukiwan.
Niemniej wiem jak jest nowy na forum wali podwojne entery i pyta co ma kupic, wiem ze nieraz zostanie to skomentowane.
Niemniej wciaz jesli ktos mial doczynienia z wymienionym hardwarem w tej konfiguracji to potwierdzi czy zadziala.
A pytania o instalacje WIEM gdzie należy zadawać.

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-11-07, 19:29   

neur0n23, Stabilność zależy w chyba największej mierze od samej płyty... Jeśli system jest skonfigurowany prawidłowo, to chodzi tak samo stabilnie na haMac'u jaki i na oryginalnym maczku.

Teraz powinieneś tak naprawdę poczytać o tym jakie komponenty są na konkretniej płycie i potwierdzać czy działają. Niestety wg mnie nie ma idealnej płyty, albo ja nie znam... sam jak widzisz wciąż używam P5W DH Deluxe tylko dla tego że jest stabilna i oprócz dźwięku wszystkie inne komponenty działają bez specjalnych zabiegów... niestety jest to płyta już mocno stara i nie polecam jej do używania z 45nm procesorami. Szukaj więc płyty, poprzeglądaj insanelymac czy inne fora co ludzie piszą... niestety prawda jest taka że czy chcesz czy nie urobisz się przy okiełznaniu hamac'a...

PS Jeśli planujesz zmianę haMac'a na Mac'a w najbliższym czasie, a wymagania które opisałeś w podstawowym zakresie może Ci spełnić Mini Mac, który używany da radę nabyć już od 1000zł na allegro, a wersje C2D można trafić po 1300-1500zł...

PSS HaMac w większości przypadków robi się albo dla fun'u i celem jest samo zrobienie, albo buduje się sprzęt o parametrach idealnie dopasowanych do potrzeb właściciela... U mnie haMac spełnia oba te wymogi, ale też posiadam MBP i mini, bo one służą do innych celów i do nich nadają się idealnie... tak jak haMac.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

marjaz 
pocz. makowiec

Wysłany: 2009-11-08, 22:45   

GA-E7AUM-DS2H

U nie ta plyta, chodzi bardzo starbilnie, tzn od paru miesiecy( komp chodzi 24/24) system sie nie zwiesil, do tego pamieci Kingston'a i 4 rdzeniowy procek.
Wszystko chodzi ladnie, co prawda nei walczylem z poprawnym usypaniem, ale nie uzywam go.
Nalezy pamietac tylko o zmianie biosu na przerobiony, ale nie jest to tania plyta, a przynajmniej nie byla. Wiec nie wiem, czy wyrobisz sie w zalozonym budzecie,

Pozdrawia MJ
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)

neur0n23

Wysłany: 2009-11-09, 19:28   

No wlasnie AUM mnie najbardziej pociagalo ...

314TeR - wiesz że najlatwiejsze rozwiazania - mac mini macbook etc sa najlepsze ;)
Powaznie rozwazam realizacje takiego planu - bo nie mam nerwow kupic sprzet i dlubac az tak bardzo .. Chetnie - lubie to - JB na touchu + eksploracja jego mozliwosci , interfejsy multitouch / motion sensing etc.

Ale teraz potrzebuje sprzet - wiec chyba wyskrobie co sie da na sprzet apple ...

food for thought!

dzieki za czas Panowie!

Krzyychu 

Wysłany: 2009-11-18, 22:18   

Co do procesora, nie rób mojego błędu i kup Q8400 ( posiada technologie VT-x ).

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-11-24, 23:51   

Off-top przeniesiony tu:
http://forum.osx86.org.pl...-mac-vt1133.htm
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

Odpowiedz do tematu