Jeszcze nie. Jednak nie zapomnialem o forum i o poradach, za ktore raz jeszcze dziekuje.
Generalnie byl etap zbierania kasy. (aktualnie narodziny dziecka i robienie prawka) dosc mocno to czysci portfel.
Mimo to, widze ze ceny delikatnie bo delikatnie zaczynaja spadac. Pewno to sie zatrzyma, moze nawet i wzrosnie bo beda szly swieta..., czyli bede skladal cos raczej na wiosne.
Jezeli komputer bedzie dzialac stabilnie, to sam rendering chyba nie powinien go az tak obciazac.
Chociaz tez jak sobie przypomne czasy PC i cubase SX, gdzie sie modlilem zeby przy renderowaniu sie procek nie zagrzal - to rozumiem dlaczego takie pytanie:).
Natomiast jedna rzecz jest intersujaca od czasu debaty nad sprzetem czyli prawie 3 miesiace temu.
Pojawil sie Pro Tools 9, ma wspopracowac rowniez z innymi kartami w spierajacymi core audio. Z tego co wiem, Pro Tools jest rowniez chyba w wersji PC, ale nalezaloby to sprawdzic. Wtedy problem ewentualnie stawiania systemu osx by odpadl. - to tylko jako ciekawostka.
Chociaz nie ukrywam, ze dla mnie to super. Ze moge przegladac neta, miec wlaczone komunikatory i robic muzyke i na osx na moim laptopie to dziala wszystko super!! na windowsie nawet na moim ostatnim core 2 duo nie moglem sobie na cos takiego pozwolic. Nie mowiac o koniecznosci antywirusow firewalli itd.
No nic takie wolne przemyslenia, przywiazalem sie od osx-a bardzo juz chyba. Jedyne czego mi brakuje, to mozliwosci pogiercowania czasami, a konsole poki co mnie nie przekonuja. ( lubie inne typy gierek).
No nic pozdrawiam.
Moim zdaniem choc moze sie mysle System OSXa jest duzo bardziej stabilniejszy i wydajniejszy niz Windows.
wiec moim zdaniem nawet jezeli chcesz stawiac Pro Toolsa co nie polega tylko na zainstalowaniu po przez klikanie dalej dalej dalej to i tak radzilbym postawic go na OSie.
ale to tylko taka moja prywatna opinnia.
Pozdrawiam
----------------------------------------
Wrocilem:) po dluzszej przerwie tzn, czasami czytuje nowosci co sie dzieje(co piszecie) i widze m.in zachwyty nad nowa platforma sandybridge.
Od dywagacji tu na forum na temat mojego przyszlego sprzetu(do muzy) minelo juz sporo czasu, pewno cos okolo 7 miesiecy, szmat czasu.
Jednak dopiero teraz na horyzoncei pojawila sie mozliwosc juz realnego zakupu.
Na dzień dzisiejszy SandyBridge nie nadaje się na hackntosh'a. Nie wiemy jakiego chipsetu, jakich procesorów użyje Apple, a więc nie wiadomo czy będą one wspierane przez przyszłe wersje Mac OS X. Do tego warto składać sprzęt dopiero jak wyjdzie aktualizacja wydana po premierze nowych maczków. Dopiero ona będzie zawierać kexty do chipsetu, kernel procesora itp itd, który zapewni poprawne działanie sprzętu. Każdy kto dziś chce złożyć sprzęt w oparciu o SB pod hackintosh'a musi się liczyć z tym, że może się okazać niekompatybilny i nie będzie się nadawał na haMac'a.
a w nowych macbook'ach pro nie siedza juz sandy bridge?
Inny chipset i inne CPU.
W zeszłym roku było odwrotnie, wpierw wyszły iMac'i z Core i5/i7 ale mimo tego notebooki z w/w cpu nie chciały poprawnie działać. Pozostaje jeszcze problem aktualizacji, dziś kupiony notebook z SB pod hackBook'a aby działał poprawnie, będzie wymagał zainstalowania aktualizacji 10.6.7 której jeszcze nie ma.
Natomiast ogólnie nie ma co demonizować SB... SB jest fajne ale z procesorami high-end z literką K, ponieważ tylko na nich można w miarę porządnie robić OC. Inne modele CPU niewiele można podkręcić i tylko na mnożniku, a do tego trzeba mieć chipset P67. Wcale bym się nie zdziwił jakby apple nie użył P67 a np H67 aby odpalić grafikę wbudowaną, aby najtańsze modele iMac'ów były jedynie z grafiką "CPU". Jeśli tak się stanie (nie kraczę tfu tfu ) wtedy będzie dramat, bo H67 ma szczątkowy OC i cała zaleta z dużych możliwości OC procesorów K pójdzie do piachu i zestaw na P55 i i5-760 będzie potrafił zaoferować o wiele wiele więcej mocy i taniej niż z odpowiednik SB. i5-7xx czy i7-8xx, który można sporo pogonić ponad to co dają same z siebie, a wcale wielkiej wiedzy do tego nie trzeba mieć.
Jak zwyke dziekuje za wyczerpujaca i klarowna wypowiedz.
------------------------- Zatem jeszcze poczekam ruch apple -----------------------
P.S.
Swoja droga zadzwiajace jest co pisza na forach o nowych macbook pro wyciagaja okolo 55-65 sciezek w logic, przy moim macbook pro z 2008 ktory osiaga kolo 22 robi wrazenie ten nowy.
[ Dodano: 2011-07-24, 13:56 ]
Panowie nie Tworze nowego tematu, bo po co dublowac.
Rowniez:) dodam, ze nie sledze tych zmianek w swiecie hacintoshowym...
Zatem ponawiam pytane czy od tych kilku miesiecy udalo sie zlozyc i odpalic cos co splnia ponizszego wymogi.:
1)Jest na I7 quad (HT) - koniecznie ten poniewaz ma genialne wyniki w logic pro.
2)Jest stabilny. Bardzo.
3)Jest cichy. ( tak jak zachwalne imaci appla)
4)Instalacja jest banalna, i ktos kto sie nie zna na hacintoshch nie bedzie mial problemu.
TAk sie składa, że padł mi laptop firmy Apple, a mimo to nie zrazilo to mnie do tej firmy. Z tego co mowia to prawdopodobnie controler grafiki, ale w wawie chca za wymiane tego 1100, wiec to porazka, bede szukal innego zrodla reperacji macbooka, ale do tego czasu, a raczej oporcz tego potrzebuje na już, mieć kompa...
I tak Mac Pro - za drogi bo jak juz skłądać to coś typu 2x Xenon (no a to u nas pewno okolo15 tys).
Wchodzi w gre IMAC i7 27, IMACI7 21,5 i mini serwer on też ma I7 quad. Przy tym co czytam, powinno byc prawie 2.5 raza wydajniejsze do tego co mialem a mialem core 2 duo.... No i jeszcze wchodzi w gre hacinosh. O ile by sie udało złożyć coś mega sensownego.
Prośba raz jeszcze, zerknijcie w ten temat i poleccie konkretną konfigurację. Ja sobie to wszystko podliczę... ITD. No chyba, że nadal nie można złożyć nic na i7 quad. Wtedy kupie poprostu, którąś z wersji Imaca, bo mma wrazenie ze ten miniserv to będzie miał tam bardoz gorąco...
Dajcie znać. Jeżęli chodzi o budzet, to skoro decyduje sie na imaca a ten z i7 pewno bedzie kosztować 7-8.... tys, napewno do tej ceny złożę...
Nie pisze narazie o dyskach innych rzeczach. Bo podstawą dla mnie jest i7 quad, lub coś lepszego.
[ Dodano: 2011-08-16, 10:27 ]
W koncu sprzet stoi juz i opisze po krotce jego testy, moze komus sie przyda.
Procek I-875K + Asus WS.
16 GB RAM
System stoi na ssd
+ Samsung F3 na projekty - jednak na ta chwile uzywam tylko ssd. Do pracy nad bierzacymi projektami. Jako ze jeszcze nie poinstalowalem duzych wirutalnych instrumentow typu. Nic na temat tego typu wydajnosci nie powiem.
DAW to Logic Pro w wersji 9.1.5
Wydajnosc testu "evan" ze strony gearslutz.com. Jest na poziomie 55-70.
Do 55 jest mega stabilnie, potem do okolo 70 zdarzaly mi sie problemy. Moze rozpietosc byla by mniejsza, gdybym dodawal po jednej sciezce i patrzyl jak sie zachowuje system. Dodatkowo, z niewiedzy nie wiedzialem czy mam stopowac po kazdym dodaniu i puszczac, czy ma leciec loop i dodawac kolejne sciezki (ma to znaczenie dla obciazenia procka). Mam wrazenie ze logic newralgiczny jest na skoki(nagle skoki obciazenia procka).
Bo jak inaczej wytlumaczyc ze przy 58 moze pojawic sie drop, a zaraz potem idzie mi plynnie 68 ?...
Nie mniej efekt bardzo dobry, w porownaniu do mojego poprzedniego gdzie mialem 21-23 to 3 razy tyle... -szok
Generalnie podobne osiagi sa na Macbook Pro i Imac-ach.
Jednak pamietajmy ze ten efekt jest Bez OC. Jak to bedzie z OC, opisze nastepnym razem.
Aha, jeszcze jedno wczytywanie projektow/systemu z dysku ssd. Jest poprostu cud malina. Komputer działa błyskawicznie.
(edycja bebnow 15 sciezek audio, kazdy plik po 60 MB, do tego inne sciezki razem z 40-50) wczytuje sie blyskawicznie. POLECAM poki co.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.