Wysłany: 2010-07-29, 12:57 Potrzebna konfiguracja nowy Hackitosh
Witam,
"Chcę" złożyć hacintosha. Aktualnie jestem użytkownikiem Macbook pro Core 2 duo 4 GB Ramu.
I w skrócie za mało mocy. Używam głownie komputera do pracy z muzyką na oporgramowaniu Logic Pro 9, które działa tylko i wyłącznie pod system OSX, a w wolnym czasie bym chętnie pograł w nowego starcrafta 2 na Windowsie...
1) Chciałbym aby nowy komp się niegrzał i był cichy, nie mam aspiracji do podkręcania. Jednocześnie denerwują mnie nawet rozkręcające się wiatraki w moim Macbook pro, dlatego chciałbym aby był niesłyszalny.
2) Niesłyszalny, Niegrzejący się ( mam traume po pentiume pIV 3,2 - wiem dawne czasy, ale mimo wszystko).
3) Nowy musiałby być minimum dwa razy moceniejszy, i z minimum 8 GB a nawet 16 Ramu.
4) Kasa nie więcej jak 5000 tyś. Jednak jak się uda złożyć coś sensownego za 3000 to tez będzie dobrze. Wszystko kwestia przyrostu mocy.
Dla 5-10 % nie warto płacić 1000 więcej. Czyli musze widzieć, czuć namacalnie, że jest szbyciej.
W grafike, renderowanie się nie bawie. Chodzi głownie o audio, a konkretniej o logic pro 9 z interfejsem na firewire 400 zeby nie bylo problemów. Mam zewnętrzny interface fireface 400 i slyszalem dobre opinnie o gniazdach firewire texas instrument, że są z nimi najmniejsze problemy (tyle z for audio).
Stad prosba o polecenie konkretnej konfiguracji )) - jest szansa na cos takiego liczyc?.
No oczywiscie warunek konieczny, zebym mogl na nim postawic snow leoparda i uzywac Logica Pro 9.
I najwazniejsze ma być stabilnie, nie chce problemów, grzebania, szukania czytania czemu coś nie działa. Ma działać, komputer ma być dla mnie. Zdaje sobie sprawę z początkowej złożoności konfiguracji takiego systemu i napewno poświęce czas aby go skonfigurować, lecz w późniejszym użytkowaniu chcę poprostu na nim pracować. I się nie zastanawiać czemu coś nie działa, albo czemu warczy itd. Pomożecie?:)
Używając Macbooka Pro - teraz używam 90 % zewnętrznej karty.
Możemy przyjąć, że nie jest to warunek konieczny. Oczywiście miło byłoby jakby działała. Jednak nie jest towarunek konieczny.
Jeżeli mam wydać 50 złoty więcej i ma działać to wydam. Jeżeli 500 więcej to wole przeznaczyć na coś innego:).
To zainteresuj się płytami ASUS'a z serii P7P55 - na chipsecie intela P55 - ten sam co w iMac'ach 27" na Core i5/i7. Jedyny problem w nich to układ dźwiękowy - VIA który działa jedynie z VoodooHDA.
Dajcie znać co myślicie, czy nielepiej byłoby aby proceek był na szybszej/nowszej szynie? no i w tym przypadku płyta też by musiała być.
Oczywiście warunek konieczny, że ma to wszystko dobrze smigać pod OSX, bo nie wyobrażam sobie że coś kupie a potem bede się bujać bo nie działa. No i procek ma się nie smażyć... tak jak pisałem wcześniej ma być chłodno .
Czy Pamięci są odpowiednie? kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę.
Pod OS X na razie nie odpalisz ani USB 3.0, ani SATA 6GB/s - więc polecam od razu je sobie odpuścić... szkoda kasy. Tak samo kontroler IDE to już przeżytek i najlepiej brać model bez niego... Reszta czyli magiczne systemy wiatraczkowe, ilości XYZ zasilań, świecące diodki, czy inne gadgety zupełnie wg gustu.
BocaDeMusica napisał/a:
czy nielepiej byłoby aby proceek był na szybszej/nowszej szynie?
1156 to najnowsza szyna/gniazdko... to pierwszy CPU intela z zintegrowanym kontrolerem RAM. Technologicznie jest nowszy od większego brata na 1366. Natomiast jeśli chcesz najmocniejszy CPU pod 1156, to jest to model Core i7-875K - 2.93GHz i ma on odblokowany mnożnik...
BocaDeMusica napisał/a:
No i procek ma się nie smażyć... tak jak pisałem wcześniej ma być chłodno .
Załóż sobie ciche i wydajne chłodzenie jak np Scythe Mugen 2
BocaDeMusica napisał/a:
Czy Pamięci są odpowiednie? kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę.
Jeśli nie będziesz zwiększał FSB bo zależy Ci na stabilności, to wystarczą pamięci 1333MHz z jak najmniejszym opóźnieniem i profilami XMP - które pozwolą płycie/cpu ustawić optymalne parametry opóźnień bez żmudnego testowania i dobierania samemu parametrów.
PS Generalnie jak płytę wybierasz wyłącznie pod OS X, to rozglądaj się za takimi które mają jedynie sprzęt działający pod OS X, np bez kontrolera dyskietek czy innego tałatajstwa... paradoksalnie im mniej bajerów, tym lepiej.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-07-29, 16:46
314TeR upiera się przy serii Ausa P7P55 a ja przy MSI P55-GD55/65/80 (zalezy jaki chesz wypas )
Dlaczego MSI ? Bardzo vanillowy sprzęt - DSDT wymaga kosmetyki (tak jak P7P55 WS SC), ORAZ ALC889 (jak w Macach Pro) + LAN 8111DL. Do tego tylko identyfikacja jak w iMac11,1 i nic tylko cieszyc sie super sprzętem
EDIT: Na CPU coś dobrego, Mugen2, ThermalRight Ultra 120 Extreme + 120mm 1000rpm. Na pierwszy strzał zasilacz - albo drogi cichy albo fanswap po zakupie.
Mój Hack jest niesłyszalny. Zasilacz Chieftec 450W 120mm@1000RPM, CPU TR Ultra 120 Extreme 120mm@1000RPM, buda 120mm@1000RPM, GPU 80mm@1200RPM, HDD na najtanszym patencie SZNURÓWKI lub GUMKA Z MAJTEK (efekt nieporównywalny !! zero wibracji i halasu)
"314TeR upiera się przy serii Ausa P7P55 a ja przy MSI P55-GD55/65/80 (zalezy jaki chesz wypas ) "
------------------ ---------------------- ------------------ ------------------------------------- ---------------------
[ Dodano: 2010-07-30, 11:11 ]
ASUS P7P55 WS SUPERCOMPUTER 841
Core i7-875K - 2.93GHz 1255
Patriot DDR3 Viper II Sector5 4GB (2x2GB) 1333MHz CL6 EP LLK 494
Patriot DDR3 Viper II Sector5 4GB (2x2GB) 1333MHz CL6 EP LLK 494
Naped DVD 200
Gainward GeForce GTS250 512MB DDR3 256bit PCI-E (426018336-0056) 396
Samsung SpinPoint F3 1TB 32MB 7200rpm SATA2 3,5cala (HD103SJ) 240
Samsung SpinPoint F3 1TB 32MB 7200rpm SATA2 3,5cala (HD103SJ) 240
Scythe Mugen 2 160
Wiatraczki do obudowy 2 sztuki 150
Zasilacz ( nie wiem jeszcze jaki) 300
Obudowy (nie mam modelu, nie musi sie swiecic, ma byc praktyczny) 300
Suma 5070
Swoją drogą myślałem, że wyjdzie troche taniej ten cały zestaw, a jak znam życie to cos jeszcze trzeba by dopisać do tego zestawu:).
Btw ostatnio poszedł na allegro Mac Pro 2 x Xeon za 9100,
1)Nie wiem czy owe pamięci mają profil xmp.
2)Swoją drogą jestem ciekaw jak taki mac pro z podwojnym xeonem wypada w porównaniu do naprzykład wyżej wymienionego zestawu (bez podkręcania).
3) Czy ta najmnocniejsza wersja procka nie grzeje się dużo bardziej ?.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-07-30, 15:33
Możesz przyciąć na mobo - MSI P55-GD65 550zł nówka (-291)
CPU i7-860 2.8GHz 1075zł nówka (ceneo) - nie warto dawać 200zł wiecej za 130MHz !! litości (-180zł)
Wentylatory - 150zł za 2 sztuki? Czy to muszą byc od razu Noctuy czy Akasy ? Sa duzo tańsze alternatywy o połowe tańsze i w ogole nie gorsze (-70zł)
Case, polecam Anteca 235zł (-65zł) albo CoolerMastera 319zł
CPU i7-860 2.8GHz 1075zł nówka (ceneo) - nie warto dawać 200zł wiecej za 130MHz !! litości (-180zł)
Zaproponowałem ten model, ponieważ w tej cenie CPU intele z odblokowanym mnożnikiem jest okazją... ale jeśli ciąć koszty, to zdecydowanie brać i5-750 - jest wyraźnie tańszy - niemal połowę a wolniejszy jedynie o brak HT.
Najtańszą z najcichszych obudów jakie miałem okazję uzywać/montować, to Antec Solo - bezkonkurencyjna w tym segmencie cenowym i jakość wykonania zdecydowanie lepsza niż tree houndred.
Zasilacz - Corsair z serii HX, 520HX, 620HX - ma odpinane kable i usłyszeć go nie sposób... stabilność napięć pomijam, bo to wzór w klasie.
Oswaldini,a to nie jest tak ze ten procek co napisalem ma odblokowany mnoznik, a ten ktory Ty nie ma? --- ja wiem:) ze pisalem ze nie chce kręcić... No ale?.
No w sumie 4400 juz zawsze lepiej.... niz 5000. Jednak nie wiem w Core 2 duo miałem Asusa i jakos lubie tą markę jeżeli chodzi o płyty, chociaz nie mówie ze ta Msi jest zła...
-----------------------------------------
I jak te pamieci warte? maja wszystko co powinny miec czy lepiej zainteresowac sie jakims innym modelem?.
Generalnie jakbys mial porownac tego Asusa co proponuejsz do MSI - to cyzm sie roznia tak na chlopski rozum. Bo ze kasa to widzę....
P.S.
Nie ukrywam ze sercem blizej mi do Asusa jak wczesniej skladalem sobie kompa to z Asusem mialem mniej problemow ale jako ze czesto marki sie psuja..., albo wypuszczaja bardziej udany badz mniej produkt to dlatego pytam
ASUS P7P55 WS SC jest drogie ze względu na zastosowanie na nim mostków NF200, które umożliwiają zbudowanie kompa z 4xGPU w konfiguracji 4xPCI-E x8. Ten układ podraża znacznie samą płytę, a reszta na niej to jak na mercu.. górna półka, ale żadnych wodotrysków, po prostu płyta z działaniem "bez uwag", z długim trybem POST Bios'u, po prostu workstation, który uruchamiasz raz na parę dni a potem działa po kilka kilkanaście dni przy używaniu jedynie sleep'a. Wybierając ją nie zawiedziesz się jakością wykonania, ale do ideału brakuje dwóch spraw, układu ALC885/889 (jest ALC1200) - ja go okiełznałem, ale od 10.6.3 trzeba zmieniać AppleHDA na hackowany aby mieć dźwięk na Legacy HDA - tu MSI jest lepsza bo ma ALC889, a druga sprawa to Realtek 8111D (wg asus'a 8112), który nie jest wspierany natywnie, i też trzeba wrzucić kext do niego do /S/L/E, ale MSI ma ten sam układ i to samo trzeba zrobić.
Pamięci - zwróć uwagę że na P7P55 WS SC + Mugen 2 wsadzisz pamięci bez wysokich radiatorów, bo tylko takie wejdą w gniazda zasłaniane przez śmigło od mugen'a.
Wysłany: 2010-07-30, 16:12
ASUS:
Supports NVIDIA Geforce 3 way/2 way SLI™ techonology
Supports ATI CrossFireX™ technology, up to Quad CrossFireX™
2 x Realtek 81112L Dual Gb LAN
- Support teaming function
ALC1200-GR 8-Channel High Definition Audio CODEC
Multi-Streaming
Jack-Sensing
Front Panel Jack-Retasking
Coaxial / Optical S/PDIF out ports at back I/O
ASUS Noise-Filer
Chipset integrated by Realtek ALC889
- Flexible 8-channel audio with jack sensing
- Compliant with Azalia 1.0 Spec
- Meet Microsoft Vista Premium spec
FW VIA VT6308S controller supports 2 x 1394a port(s)
MSI:
2 PCI Express gen2 x16 slots
- If two graphics cards are installed at PCI_E2 & PCI_E4 slots, these two PCIE x16 lanes will auto arrange from x16/ x0 to x8/ x8
- supports ATI Crossfire™ & NVIDIA SLI
Supports two PCI Express LAN 10/100/1000 Fast Ethernet by Realtek 8111DL.
FW VIA VT6315N chipset
- Supports up to two 1394 ports. (Rear panel x1, pinheader x1)
- Transfer rate is up to 400Mbps.
Ja tez mam Asuska i jestem bardzo zadowolony. MSI robi teraz porządne mobasy. W MSI nie bedziesz musiał co aktualizacje do wyzszej wersji systemu wgrywać AppleHDA z 10.6.2 ! Szukałbym płyty z ALC885 lub ALC889 - te kodeki były w Macach. ALC889 posiadaja lepsze Gigabyte'y
EDIT:
314TeR napisał/a:
Pamięci - zwróć uwagę że na P7P55 WS SC + Mugen 2 wsadzisz pamięci bez wysokich radiatorów, bo tylko takie wejdą w gniazda zasłaniane przez śmigło od mugen'a.
Dlatego warto kupić ThermalRight Ultra 120 Extreme - Nówka 179zł
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-30, 16:25
To może kup Ausa, tylko tańszego z P55, a za "zaoszczędzone" pieniądze kupisz sobie jakąś porządną kartę muzyczną, jeśli będziesz potrzebował więcej niż standardowe stero (tyle z audio VIA i OSX się wyciągnie).
Obudowa za ok. 300zł kupisz już wiatraczkami - w przypadku wspomnianego Antec'a (też polecam Solo), całkiem przyzwoitymi.
A DVD chyba też można taniej kupić i faktycznie warto zastanowić się nad i5, bo różnica w cenie do i7 jest zdecydowanie nieadekwatna do różnicy w wydajności. Myślę też, że 4GB na początek w zupełności wystarczy, a jak będzie Ci mało to sobie potem dokupisz.
rzoof;) - ja pracuje w miare pro (jezeli chodzi o muzyke) wiec 4 GB nie wystarcza - mam teraz tyle i jest chudo.
Jeżeli chodzi o karte dzwiekową to już taką mam i chcę ja podłączyć bez problemowo do nowego maczka, w tej chwili działam na niej na macbook pro bez problemowo, bo sa sterowniki napisane pod osx do niej. I korzystam tylko i wyłacznie z dwóch kolumn. Z systemow kinowych nie bede korzystał na komputerze.
Generalnie jak używam programu muzycznego to wskaźniki obciązenia procka mam na 90 - do 100 i sypie mi co i raz komunikatami system overload, drugi komunikat który mam to że dyski nie wyrabiają bo mam przykładowo 60 ścieżek audio + efekty + bibiloteki sampli. Niby wymienilem dysk z 5400 na 7200 - ale mam tylko jeden. I system i sciaganie i muzyka i wszystko jest ciagniete z jednego dysku. Dlatego albo chce dwa w ride, albo przynjmniej sample na jednym system na drugim. Napewno jakims roziwazaniem bylby dysk ssd - ale one poki co drogie.
Przeanalizuje jutro pewno wszystko co doradzacie m.in to czy w specyfikacjach jest napisane na temat złacza firewire firmy texas wtych płytach?
1)Swoją drogą bez podkrecania - jaka Waszym zdaniem jest roznica pomiedzy tymi prockami:
i5-750
Core i7-875K - 2.93GHz
Czy to jest różnica ja wiem, że ciężko to tak powiedzieć - ale dajmy na to 5-10% ? Czy Jednak różnica jest typu 25-35%
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.