Zacząłem się ostatnio zastanawiać nad przesiadką nad SSD.
Mam co prawda płytę główna z kontrolerem sata II ale i tak myślę, że powinien to być zauważalny skok.
Wstępnie zastanawiam się nad Kingstonem HyperX 120gb.
Myślę, tylko nad jedną kwestią i chciałbym się dowiedzieć jak inni sobie z tym poradzili.
Obecnie mam wszystko na jednym dysku 1TB. Zastanawiałem się, że po dołożeniu drugiego dysku musiałbym przerzucić
wszystko poza home na SSD i utworzyć na nim symlinka do home na starym twardzielu. tak właśnie robicie?
zaczęło mnie zastanawiać, czy też ew. jakieś inne katalogi można by przerzucić wtedy na wolniejszy dysk i podlinkować?
w tej chwili wyszłoby mi, że bez katalogu home mam 100gb danych, więc dysk 120gb trochę byłby mały.
Z mojego doświadczenia wynika że posiadanie 128GB na dysk systemowy jest deko za mało. Tak samo przeniesienie home na inny dysk trochę mija się z celem jakim jest inwestycja w ssd, bo stracisz coś co najwięcej razy cyklicznie się zapisuje/odczytuje, czyli swoje pliki a w tym pocztę, pliki z desktopu, cache przeglądarki itp itd...
Z Kingstonem HyperX nie miałem żadnych problemów jak do tej pory, a do tego jako jeden z niewielu modeli ma funkcję Garbage Collection które niweluje spadek wydajności zapisu w systemie nie obsługującym TRIMM. Co prawda sam OS X ma jego obsługę ale tylko dla swoich nośników i dlatego jeśli nie chcemy patchować firmowych kextów, to GC się przydaje.
Ja mam SnowLeoparda na 60GB SSD. No niestety taki miałem
Do tego dysk z Multimediami 1TB - tam gromadzę audio i... wszystko co multimediami pachnie. Ponsdto używam 3x1TB RAID 0 jako scratch disk dla Adobe i FCP.
W chwili obecnej na SSD mam 25GB wolnego miejsca. Wiąże się to z gmeraniem w aplikacjach, aby nie pakowały swoich plików na SSD.
Jeśli stoisz przed zakupem to tak jak przedmówca polecam coś od 120 w górę.... z naciskiem na górę
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Na chwilę obecną nie ma sensu się pakować w dyski SSD.Owszem są wydajne , ale zbyt mało pojemne. Wydaję mi się że lepiej będzie trochę poczekać i kupić większy np. 512gb.
_________________ MAC OS X 10.6.85741G Core i3 330M | Nvidia GT320M | 4GB RAM 1067MHz DDR3 | ALC272 | Atheros ar5b95 | HDD 500GB
iPhone 3G 16GB iOS 4.2.1
Piszę poprawnie po polsku!
Na chwilę obecną nie ma sensu się pakować w dyski SSD
To zależy gdzie... z praktyki wiem że 256 już starcza... w notebooku faktycznie może być mało jak ma się tylko jeden notebook i koniec, ale w stacjonarce na systemowy, a na dane zwykły talerzowy... teraz taka kombinacja daje i wydajność i pojemność...
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-16, 13:51
Z własnych doświadczeń: 60gb - totalnie za mało; 120gb na cyk ale przeważnie brakuje; >=200GB jest optymalnie (system, programy i wirtualizacja 2-3 systemów)
cena 240gb już nie jest taka zachęcająca:P
chyba rzeczywiście poczekam z tym ssd i przesiądę się wtedy razem z płytą i prockiem.
będzie sata IIII to się wykorzysta w pełni to ssd.
[ Dodano: 2012-02-20, 20:25 ]
i się porobiło:P udało mi się nabyć za 1200zł Kingstona HyperX 240gb.
spróbuję władować na niego ile sie da, a resztę zamiast robić symlinka na /users przerzucę same biblioteki typu itunes, aperture na ten drugi dysk.
obawiam się tylko, że zabawa w symlinki może trochę pokomplikować timemachine.
[ Dodano: 2012-02-20, 22:08 ]
znalazłem parę artykułów na temat łączenia ssd + hdd.
wygląda że fabryczne imaci z ssd + hdd mają coś co steruje tym wszystkim automatycznie.
po przeczytaniu tego skłaniam się, że przerzucanie całego /users nie jest najlepszym pomysłem.
spróbuję chyba porobić symlinki do konkretnych katalogów tak jak w pierwszym linku.
natomiast w timemachine wyłącze robienie kopii oryginałów, wtedy będzie archiwizować tylko po symlinku i nie będzie zdublowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.