Wysłany: 2011-12-29, 20:43 Sprzęt dla geeka za max. 500 zł.
Cześć!
Od dłuższego czasu korci mnie na Mac OS. Szukam więc sprzętu, który podołałby temu zadaniu (na razie jadę jakimś AMD Sempronem, który nawet nie ma obsługi SSE2). Myślę, że Pentium 4 z allegro by temu podołał Chciałbym też, żeby na komputerze nie było problemów z dualbootem (czy jak Wy tam nazywacie trzymanie windowsa czy linuxa i maca na jednym dysku), pasowało by z 2 GB DDR2 i jakakolwiek grafika, która sobie z tym poradzi. Obudowa i DVD (jeżeli zainstaluje z USB) to rzeczy zbędne. Żeby nie robić bałaganu: Potrzebuję CPU, GPU, RAM, zasilacza i płyty głównej oraz w ostateczności DVD za cenę max 500 zł (bardzo ograniczony budżet :P ). Prosiłbym o podanie modeli części i przybliżone ich ceny.
Z góry dziękuję. Radek.
P.S.: Ah, jak by to było możliwe, to niech ma jeszcze wi-fi i odpala Liona
Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 75 Skąd: Z daleka :)
Wysłany: 2011-12-29, 20:48
Baardzo ciężko za taką cene sklecić coś do hackintosh'a.
Podstawa to Core 2 Duo, nie sprawia on problemów, wszystko natywnie działa. I obsługuje wirtualizacje i jakaś tania płytka ASUS'a. GPU ? to jakiegoś Radeona, jest masa informacji o grafikach na tym forum. RAM - zapewne do C2D będzie DDR2. Są niestety dość drogie.
PowerPC niestety które nie we wszystkich programach się nada, zawsze możesz jeszcze poszukać jakiegoś IBM-a, Lenovo, HP pod OS-a lub jak dozbierasz z 300zł to mogę Ci sprzedać mojego laptopa HP 550, tu akurat snow, lion, linux i win8 śmignie bez problemu.
Pomyślimy, może kupimy. A co z układami z Intelem Atomem? Na niektórych netbookach mac chyba działa, a to atomy, wtedy już tylko chyba RAM kupić zostanie.
Na tamtej pierwszej płycie, którą nowy_ podesłał jest już RAM Kingston 4x 512MB 800Mhz. Nada się do Maca? Jak z wygajnością na tym sprzęcie? Nie myślę o grach, ale photoshop, final cut albo coś w tym stylu, gdyby poszło, byłbym zachwycony. Jeżeli na czymś takim odpalę liona, to chyba się zdecyduję na ten zestaw.
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2011-12-30, 16:44
A może daruj sobie na tym etapie skarbonki? Szkoda byłoby gdybyś zraził się bo coś nie będzie działało albo inne kwiatki a to za sprawą maksymalnych oszczędności.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
No fakt jeśli skarbonka ma ucierpieć to szkoda inwestować.
Ale jeśli nie masz w skarbonce 2/3 000zł na nowy sprzęt, a się zdecydujesz to ładnie opisał oswaldini proces instalacji na tym sprzęcie
http://forum.osx86.org.pl...-p5q-vt1602.htm
Do szczęścia potrzebny będzie jeszcze dysk na złączu SATA, aby nie spowolnić na starcie gołego systemu.
Co do płyty z linku jest ok, jedynie procesor niema wirtualizacji, nie wiem jak to się ma do osx.
Chodź sama przesiadka z platformy AMD Semprona na Intel core2duo będzie zauważalna.
Tak samo przesiadka z Windowsa na OSX, dotyczy również pakietu ADOBE na tej platformie.
To nie zapomnij, że twoja stara(teraźniejszy sprzęt) karta, dysk jak i zasilacz może być za stary i trzeba będzie się oblizać smakiem i dołożyć jeszcze pary stówek.
Sam dopiero zaczynam z MAC OS więc biegły nie jestem. Ale jeśli faktycznie zależy ci na tanim kompie i nie musi być mega wydajny (od używanie internetu popisanie w wordzie czy excelu) to mogę polecić ci DELLa GX620 - kupisz go z DVD sporo taniej niż 500zł.
Oczywiście w tej cenie kupisz poleasingowy a nie nowy. Ale na tym kompie wszystko jest spokojnie do odpalenia - Miesiąc temu instalowałem Leoparda, wczoraj postawiłem Snow Leoparda. Na obu zauważyłem tylko jedną wadliwie działającą rzecz - Po podłączeniu słuchawek na froncie, dźwięk jest podawany na głośniki i słuchawki jednocześnie (ale jeśli nie używasz słuchawek to nie ma to znaczenia).
Oprócz powyższego działa wszystko tj.:
Dźwięk, grafika, sieć, usypianie, miałem system na dysku ATA, teraz mam na SATA, dualboot.
Myślę, że z uzywanych podzespołów w 500 zł dałbyś radę kupić płytę, ram, procek + grafika, a nawet zasilacz,
Wydajność będzie wprost proporcjonalna do wydanej kwoty, ale OSX będzie działal
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.