Chciałbym zakupić sprzęt pod Hackintosha do 3500 zł (bez obudowy i akcesoriów typu myszka itd.). Pomoglibyście mi skomponować listę podzespołów, które zagwarantują mi najlepszy stosunek cena-jakość? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że trzeba iść na pewne ustępstwa, ale zakochałem się w Macu Pro od pierwszego wejrzenia, a za tą kwotę kupię stosunkowo niestety mizerny sprzęt więc planuje wybranie Hackintosha.
Aha i jeśli to nie będzie wpływało znacząco na wydajność sprzętu to najlepiej, aby instalacja była w miarę prosta. Mam dosyć spore doświadczenia z komputerami klasy PC, ale Macki do dla mnie zupełna nowość. Po za Iphonem konfigurowanym z resztą zawsze przez PC nie mam żadnego doświadczenia z Apple, platformą OSX.
Dodatkowo chciałbym ten sprzęt umieścić w obudowie Maca Pro, jestem skłonny ją konkretnie przerobić gdyby np. jej obecny układ zmuszał mnie do stosowania jakiejś mniejszej(=mniej wydajnej) płyty głównej czy coś w tym rodzaju. Jakby ktoś miał jednak i z tym doświadczenie i chciał się podzieli to też byłoby miło.
Co do konfiguracji to napisano na tym forum poważnie już chyba wszystko w tej materii. Możesz też podpatrzyć stopki doświadczonych najcześciej będzie to MB Asusa, procek intela, i grafika z serii radeon.
Co do konfiguracji to napisano na tym forum poważnie już chyba wszystko w tej materii. Możesz też podpatrzyć stopki doświadczonych najcześciej będzie to MB Asusa, procek intela, i grafika z serii radeon.
Nie śmie wątpić, że naprawdę dużo wątków na ten temat było poruszonych, jednak na rynku ciągle się pojawia coś nowego i miałem raczej na myśli jakieś konkretne świeże modele.
propl1 napisał/a:
A jakieś konkretne wymagania typu ilość ramu'u, prcesor ilu rdzeniowy, jaki socket?
Karta graficzna Sapphire Radeon 6770 Flex x 2 (aha i tu dodatkowe pytanie czy tryb crossfire nie gryzie się z Hackintoshem?); co do reszty komponentów temat otwarty - proszę o rady... MB taka aby weszły te 2 karty, na pewno procesor i7, ramu min. 8 GB, najlepiej 10-12... dysk jakiś z 250 gb (potem sobie dokupię coś lepszego, może byś jakiś standard hdd). Tak żeby się ładnie zamknąć w cenie 3500 zł.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-19, 13:03
Asus P8Z68 Deluxe Gen3
i7-2600K
2x4 lub 4x4 GB DDR3 XMP 1600MHz
AMD 6850/6870 - absolutnie nie 6770 !
Tacens Valeo III 600W
Tańszy zestaw - mobo z mniejsza liczbą opcji
MSI Z68MA-ED55 (mATX, brak PCI) lub jakakolwiek MSI Z68A-GDxx lub Z68MA-xxxx (trzeba porównać ilośc i rodzaj wyjść i dobrać pod siebie)
i7-2600K
2x4 lub 4x4 GB DDR3 XMP 1600MHz
AMD 6850/6870 - absolutnie nie 6770 !
Tacens Valeo III 600W
Procesor Intel Core i7-2600K, grafika HD 6950 (Marucins opisał jak z niej wyciągnąć 6970), ramy OCZ lub Crosair... jak ktoś doradzi Ci stosunkowo tanią płytę to może wystarczy na jakiś dobry dysk. Zapomniałeś zapytać do czego to ma być sprzęt.. ?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-19, 13:10
kulfi82, 6950/6970 jest jeszcze kiepsko wspierane i to tylko w Lionie, na dodatek po modyfikacjach. Do tego ma jeszcze problemy. Ponadto kosztuje krocie. Przy tym co zaproponowałem ciężko będzie zmieścić się w 3500zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.