mogą być problemy ze sterownikami do takich chińskich wynalazków pod osx-em (zalezy na jakim chipsecie jest zbudowana), ale nie pod windowsem gdzie taka karta pod usb działa natywnie
aha czego oczekujesz od karty dźwiękowej działającej na osx-em (tylko chcesz wyjście stereo?, czy też chcesz z wejściem mikrofonowym np. dla obsługi skypa)
aha czy masz laptopa? bo jeśli masz PC - to może warto kupić kartę muz. na PCI - jakiegoś sound blastera (nie wszystkie modele dzialają pod mac-iem) bo są nie oficialne sterowniki do osx-a (
Kod:
http://www.driverheaven.net/mac-os-x-driver/
)i działa mi np. na moim Sound Blaster Live Digital model SB 0220 - dzwiek stereo (nie działają wejścia)
obecnie używam i mam natywną kartę na USB SWEEX SC004v2 5.1 USB - i w niej wszystko działa mi pod osx-em, jedne co musiałem zrobic pod leopardem to podłaczyć kartę do usb + kable od głośników i tyle , sterowniki sa wbudowane już w systemie leo
tu ponizej masz listę kart na usb działających pod osx-em ,z forum
Kod:
http://forum.insanelymac.com
A List of external sounds that work :
Kod:
USB 5.1 working in OS X:
* Soundblaster Live! 24-Bit External (SB0490) - 4 stars, 97 User
* Zalman ZM-RSSC External USB 5.1 Sound Card
* CN-126 USB to Audio 5.1 Adapter
* SWEEX External Sound Card 5.1 with Digital InOut USB 2.0 (SC004)
* Turtle Beach Audio Advantage Micro 5.1 USB
* Digitus 5.1 USB (DA-70770)
USB 5.1 only output working:
* Hercules USB 5.1 / Muse Pocket LT (same product - output working)
* Terratec Aureon 5.1 (working sound out only with CMI8738PCIAudioDriver.kext)
Firewire 5.1 working in OS X:
* Focusrite Saffire LE
* Griffin 4019-FIRESS FireWave Surround Sound for Macs
kiedyś testowałem creative Xmod taki śmieszny biały klocek z gałką alu na usb, co jest ciekawe to że pod xp i vistą nie potrzeba sterów , nie testowałem pod osx ale podobno też nie potrzeba wpinasz i działa, jeżeli nie chcesz mieć mega jakości jak profi karty to jest to fajna alternatywa tylko że nowy kosztuje około 150 ale na allegro używki chodzą poniżej 100
A ja jestem ciekaw jakości. Ta z ALCxxx mnie nie zadowala w ogóle. Sound Blaster nie jest idealny ale daje 100x lepszy dźwięk, który w ostateczności mi wystarcza
Pytanie za 100 punktów: czy te SB na USB dają dźwięk lepszy od HDAudio? Czy jest gorszy od mojego Audigy? W ogóle potrzebuję coś do lapka 5.1 na USB lub FW w celu oglądania filmów w domowym zaciszu. Oczywiście z OSX. Ważne -> musi być lepiej niż te wbudowane kodeki, bo na moich głośnikach jak i słuchawkach nie da się tego słuchać.
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
amiga, A co Ty masz za ALC u siebie, że tak narzekasz Może lepiej przysiąść i zrobić sobie sterowniki.
Ogólnie jakość HDAudio nie zależy od samego kodeka, a przetworników D/A użytych do zbudowania wyjścia analogowego. SaundBlastery od serii Audigy już mają je całkiem niezłe, ale wcale też nie rewelacyjne, porównywalne z dobrą płytą główną ASUS'a czy innych producentów. Gorzej SB spisują się z cyfrowym dźwiękiem, tu go rozkładają wbudowane ALC882 i 889...
Widzisz, mam ampliturer, wprawdzie 5.1, ale wejścia jedynie analog. I tu ALC brzmi znacznie gorzej, niż SB Audigy. Być może ALC przez światełko wymiata, ale wtedy za jakość dźwięku odpowiadają tylko przetworniki D/A w ampli. Niestety mój leciwy sprzęt nie ma dekodera dolby digital itp i pozostaje plątanina kabli i dekoder w kompie z którego lecą filmy, ostatnimi czasy nawet na blu-ray. Na kompie mam Audigy, który po analogu daje wystarczający (choć nie idealny) dźwięk a na lapku ALC 268, który to gra ok, ale na głośniczkach komputerowych ale na dużych kolumnach już słychać niedociągnięcia.
314TeR, co masz na myśli ze sterownikami? Są inne? Mowa o OSX. Ogólnie nie słyszę różnicy pomiędzy tymi na XP a OSX.
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
porównywałem tego Xmoda na usb do mojego acl268 i powiem tak ,, 268 zagrał lepiej! moim zdaniem dźwięk był a szczególnie wokale bardziej naturalne nie wyostrzone jak w Xmodzie, creativ robi generalnie szeroką gamę produktów ale większość z nich jest słabego lotu jakościowego pod względem reprodukcji dźwięku a szczególnie linia xfi, np profesjonalna półka emu już jest przyzwoita, jest wielu fajnych producentów jak audiotrak czy esi którzy profesjonalnie podchodzą co do jakości dźwięku ale nie produkują kart dla typowych graczy "z wielkimi potworami i zębami na pudełkach", podsumowując dla kogoś kto nie przykłada dużej jakości do dźwięku po wyjściu analogowym z karty creative najczęściej nie jest najlepszym wyborem
jeżeli potrzebujesz wypuścić dobre audio analogowe wielokanałowe z kompa to jednak polecam rozejrzeć po rynku za czymś na usb z kwota do 500
http://www.esi-audio.com/products/?m=22 http://www.audiotrak.net/products/mayaex5ce/
albo wypuścić sygnał cyfrowo na dodatkowy procesor/dekoder wielokanałowy i z niego na ampli analogowo
pozdr
amiga, mój ALC882 na P5W DH Deluxe gra lepiej niż Audigy (jedynka) Box z pozłacanymi wyjściami - mówię tu o jakości toru analogowego.
Co do sterowników pod OS X - często się zdarza że są błędnie zrobione i "line-out" puszczany jest przez DSP obcinającego pasmo, który został to zaprojektowany dla głośników wewnętrznych. Tak np źle działają stery od Tarugi. Nie mniej jeśli spod Windows gra Ci poprawnie i tak samo pod OS X, to raczej nic nie wskóramy, widocznie masz zwyczajnie kiepskie przetworniki D/A a nie samo jako takie ALC. W końcu jakość dźwięku w większości zależy od przetworników D/A, a od ALC "mnogość" funkcji.
amiga, Griffin FireWave. Może jeszcze trwa wyprzedaz: 20$, audio 5.1 na firewire. Sympatyczny, ale przesyłka jest niedorzeczna, wg nich 390 zł... ale można to zawsze obejść.
Nie znalazlem bardziej odpowiedniego dzialu, wiec umieszczam tutaj,
pare osob w tym ja zainstalowalo OSX na jamis laptopie, najczesciej dzwie pojawia sie nam tylko na glosniczkach, wyjscie audio i wejscie mikrofonowe martwe, a skypa czasami chcialo by sie pouzywac.
Idnalazlem swoja stara sluchaweczke BlueTooch Noki BH-202 albo cos takiego i o dziwo uruchmila sie bez problemu, caly dzwiek zostal przekierowany na nia, nie zdazylem sprawdzic mikrofonu, ale nie mam powodow przypuszczac ze nei bedzie chodzil.
A do sluchania muzyki mozna uzyc lepszych sluchawek BT, ktorych sporo jest na rynku, i w ten sposob mozna obejsc nie dzialjace gniazdo audio out.
Pozdrawiam MJ
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
A do sluchania muzyki mozna uzyc lepszych sluchawek BT, ktorych sporo jest na rynku, i w ten sposob mozna obejsc nie dzialjace gniazdo audio out.
Też sposób, ale wymaga nowoczesnego BT w kompie - co najmniej 2.0 i z aktywnym trybem Stereo Audio... a to nie wszyscy producenci lapciów wykupują... ale skype na słuchawce BT jest nad wyraz przyjemny w używaniu.
Pokaralo mnie szybciej niz sie spodziewalem, dzwek mam juz tylko na sluchawce BT, calkowicie zniknal z glosnicznow, podejrzewam, ze jak komp wykryl sluchawke, to dogral sobie sterowniki audio, kasujac albo cos innego robiac ze sterownikami karty muzycznej, w koncu byly one i tak jakos niedorobione.
Co teraz najlepiej uczynic, czy mozna zmusic sytem do otworzenia sytuacji np. z przed 3 godzin?
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
No i sie posypalo dalej ;((
Kazda proba zmiany w BT lub tez zobaczenia preferencji BT powoduje za wieszanie sie System Preference oraz Profil systemu, nie reaguja tez na wymuszanie zapykania. co sie dzieje, ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.