Miała być płyta pod OS X a wychodzi kiszka, bo nie mam DVD SATA, i jak się wkurzę to go kupię.
Ale to płyta ma mieć DVD SATA
Jak masz w ogóle DVD ATA na kontrolerze intela od ICH-8x w górę to licz się z możliwymi problemami... JMicron jest jedynie najlepiej wspierany, ale też często nie idealnie i nie zawsze działa tak jak się oczekuje...
Płyty nie wybierałem tylko pod kątem OS X, ale z myślą o normalnym użytkowaniu z windows, OS X cały czas jest u mnie jako dodatek. Chciałem jednak zachować jak najlepszą kompatybilność z nim.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Nie bardzo, już zamówiłem w komputroniku, co prawda, jeszcze nie potwierdzone, ale nie chcę rezygnować, tym bardziej że GA-EP45-UD3R kosztuje 509 zł, a GA-EP45-DS3P jest w komputroniku za 319, a myślę, że nie warto dopłacać prawie 200 zł za to co oferuje., bo ma praktycznie wszystko to samo, jedynie co to jest oparte na Ultra Durable 3, a DS3P na UD2, za to można na niej zrobić crossfire, a na UD3R nie.
Już wybrałem i zamówiłem, klamka zapadła. Jak będę miał problemy, to pojawię się w dziale instalacja.
Gigabyte chyba jednak przesadza z ilością modeli płyt głównym. Co prawda jest duży wybór, ale jest też zamieszanie.
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
myślę, że nie warto dopłacać prawie 200 zł za to co oferuje
To taka dygresją ale czasami te 200zł oznacza kompatybilność lub jej brak w komputera...
Jeśli model wybrany przez Ciebie Gigabyte ma chipset P45 z ICH-10R, ALC889A i Realtek 8111C, to powinno się odpalić wszystko jak należy, bez większych schodów.
Wszystko to ma, nie ma tylko kontrolera jmicron, tylko jakieś ITE czy coś takiego, a ja mam DVD poprzez IDE i zastanawiam się czy to będzie duży problem. Jeżeli tak, to być może skończy się dokupieniem DVD na SATA.
Mimo wszystko ja dopiero poznaje OS X i nie dopłaciłbym 200 zł do płyty głównej. Teraz mam płytę nforce4 dla intela i Pentium D805 i dystrybucja iAtkos chodzi całkiem dobrze.
Czy kupujesz też procesor? 805 z tego co wiem nie pójdzie na tej płycie.[/quote]
Tak procka kupiłem na allegro Q9300, ale on z tego co wiem bez problemu chodzi na OS X.
EDIT:
Płyta już zamontowana. Oczywiście OS X nie podniósł się, co było do przewidzenia, bo miał kext nforce. Zamieniłem programem transmac kext nforce na ICHX i system wstał. Internet też już jest, szukam odpowiedniego kextu do dźwięku. Wg przypuszczeń mój DVD na IDE nie działa.
Czyli najlepszą płytą z tego co tu wyczytałem pod Snow będzie Gigabyte GA-EP45-UD3R rev.1.1 ?. Proszę tylko o wypowiedzenie sie kogoś kto posiada tę płyte jak działa pod snow sleep, restart, power off. Czy po wybudzeniu działa USB, dzwięk ?
Na początek witam wszyskich po długiej przerwie! Niestety w moim starym kompie cos nawaliło (prawdopodobnie płyta główna bo po włonczeniu albo nic sie nie wyswietla albo pokazuje się w nieskończonoś ekran biosu i nic sie nie można zrobić) i sądze że to przez to że do złącza pendrive-a wleciał kawłek aluminiowj foli. Potrzebuje czegoś zasępczego do czerwca (wtedy dostane nowego kompa) mam do wydania ok 350 zł. i myślem nad takim zestawem:
-Płyta:
Gigabyte GA-G31M-ES2L http://www.allegro.pl/ite...a_intel_fv.html
Chciałbym sobie jeszcze bardziej ułatwić zabawę z OSX86 kupując bardziej "popularną" płytę główną, jednocześnie nie wydając ok. 500 zł na GA-EP45-UD3R (chyba że ktoś ma źródło gdzie mogę kupić znacznie taniej). Chciałbym żeby jeszcze obsłużyła mój sprzęt... chodzi mi tutaj o DVD na IDE i jeden z dysków na ATA. Początkowo myślałem żeby zrobić ukłon w kierunku działalności 314TeR'a i zakupić Asus'a P5W DH Deluxe, ale po przejrzeniu tego wątku wkradła się do mojej głowy pewna wątpliwość czy nie zdecydować się na jedną z tych kart:
ga-ep45-ds3lr ga-ep45-ud3lr
Poprawcie mnie jeśli się mylę... Na tych płytach nie będę miał problemu z DVD ale z dyskiem na ATA już tak, chyba że zepnę je na jednej taśmie.
Orientujecie się może czy na tych płytach będą problemy ze sleepem? Czy będzie wreszcie możliwa pobudka przy pomocy myszki bądź klawiatury?
Jaka jest różnica pomiędzy 888 a 889a?
Czy któraś z płyt z wbudowaną kartą dźwiękową obsługuje w osx86 dźwięk 5.1 czy aby taki dźwięk otrzymać będę musiał zakupić osobno kartę dźwiękową?
Chciałbym sobie jeszcze bardziej ułatwić zabawę z OSX86 kupując bardziej "popularną" płytę główną
Ja osobiście nie znam takich... owszem z niektórymi jest lepiej, z innymi gorzej... niestety nie ma płyty idealnej. Wiele z modeli można zrobić płytami niemal idealnymi, ale trzeba mieć wiedzę i naprawdę wiele czasu i samozaparcia...
Lechu napisał/a:
Na tych płytach nie będę miał problemu z DVD ale z dyskiem na ATA już tak, chyba że zepnę je na jednej taśmie.
Przygotuj się na problemy z każdym urządzeniem ATA podłączonym do innego kontrolera niż intel... wszelki kontrolery JMicron, Marvell często pozostawiają wiele do życzenia... np na jednej płycie będą działać, a na innej już nie... Lepiej pozbywać się dysków/napędów ATA jak najszybciej...
Lechu napisał/a:
Jaka jest różnica pomiędzy 888 a 889?
Dość znaczna... 889 daje możliwość uruchomienia audio bez modyfikacji kextów od audio, tylko za pomocą modyfikacji DSDT, natomiast 888 wymaga zmodyfikowanych kextów.
Lechu napisał/a:
Czy któraś z płyt z wbudowaną kartą dźwiękową obsługuje w osx86 dźwięk 5.1
Zależy co masz na myśli... Macintosh'e mają jedynie wyjście analogowe 2.0 i cyfrowe którym można puścić z systemu dźwięk stereo, a audio z filmów ze ścieżką AC3/DTS może być wypuszczone bez dekodowania do zewnętrznych głośników, wtedy masz dźwięk 5.1 7.1 itp itd...
Natomiast jeśli myślisz o dźwięku 5.1 analogowym, to efekt będzie rozczarowujący, z prostego powodu... jak już przeczytałeś wyżej, na maczku nie ma wyjść analogowych 5.1 a co za tym idzie prawie nie ma aplikacji które potrafią coś takiego zrobić. Owszem można zrobić tzw. wyjście kombinowane jak masz dobrze zrobione kexty, ale użyjesz takiego wyjścia jedynie chyba przy pomocy VLC...
Wiele z modeli można zrobić płytami niemal idealnymi, ale trzeba mieć wiedzę i naprawdę wiele czasu i samozaparcia...
No właśnie... trzeba mieć wiedzę i czas.... samozaparcia mi nie brakuje Dlatego chciałbym korzystać z wiedzy innych...
314TeR napisał/a:
Przygotuj się na problemy z każdym urządzeniem ATA podłączonym do innego kontrolera niż intel... wszelki kontrolery JMicron, Marvell często pozostawiają wiele do życzenia... np na jednej płycie będą działać, a na innej już nie... Lepiej pozbywać się dysków/napędów ATA jak najszybciej...
To mnie zmartwiłeś. Już rodziła się nadzieja że mogę mieć w miarę tanim kosztem w miarę dobrą płytę pod osx86 i to z działającym DVD na ATA tak jak działa mi teraz (mam kontroler Intela). Nie chciałbym wywalać moje Pionieer'a tylko dlatego że ma złącze ATA. Przywiązałem się do niego no chyba że to będzie potrzebne do znacznego ułatwienia pracy z osx86. Dysk to pół biedy... Używam go tylko do windowsa czyli niezmiernie rzadko. Więc Leo może go nie widzieć byle był i dało się z niego odpalić Windowsa (teraz tak mam że dysk na ATA jest na kontrolerach iTE, Leo go nie widzi ale mogę odpalić systemy które na nim stoją)
314TeR napisał/a:
co masz na myśli... Macintosh'e mają jedynie wyjście analogowe 2.0 i cyfrowe którym można puścić z systemu dźwięk stereo, a audio z filmów ze ścieżką AC3/DTS może być wypuszczone bez dekodowania do zewnętrznych głośników, wtedy masz dźwięk 5.1 7.1 itp itd...
Chodzi mi o to abym mógł podłączyć zestaw głośników 5.1 i cieszyć się dźwiękiem przestrzennym w filmach na Leo, bo do tej pory wszystkie filmy oglądam na Windowsie. Bo jeśli nie mogę tego osiągnąć przy wbudowanych kartach dźwiękowych to czy jest jakaś karta wew/zew w przystępnej cenie z którą to osiągnę?
ga-ep45-ud3lr Co o tej karcie myślicie? Czy oby dwa wyjścia IDE na tej karcie są pod kontrolerami JMicron czy tylko jedno?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.