Już rodziła się nadzieja że mogę mieć w miarę tanim kosztem w miarę dobrą płytę pod osx86 i to z działającym DVD na ATA tak jak działa mi teraz (mam kontroler Intela). Nie chciałbym wywalać moje Pionieer'a tylko dlatego że ma złącze ATA.
Jest nadzieja na dobre ATA w nowszych płytach, czytałem o ostatnich modyfikacjach jakie zrobił Master Chief w tym wątku:
Udało mu się zmusić działanie stacji LS120 i ma działającą stacje dyskietek 1,44 pod Mac OS X Prawdopodobnie ta sama modyfikacja DSDT może pomóc w działaniu pozostałych urządzeń PATA, ale zakres przeróbek jakie przedstawił Master Chief szczerze przeraziło i mnie i mam świadomość że bez głębszego poznania języka ASL i przeczytaniu specyfikacji ACPI nie mam szans zrozumieć w wielu miejscach o co tam chodzi...
Natomiast jak ci bardzo zależy na ATA, to zamiast walczyć z nową płytą, poszukaj takiej co ma jeszcze kontroler ATA z ICH7. Możesz spróbować też przejściówek ATA->SATA - poszukaj na allegro, kup jedną sprawdź czy działa...
Lechu napisał/a:
Chodzi mi o to abym mógł podłączyć zestaw głośników 5.1
Nadal nie napisałeś czy chodzi Ci o głośniki 5.1 Analogowe... Po cyfrze nie ma problemu oglądać filmy w 5.1 np z głośników Logitech Z-5500.
Lechu napisał/a:
Bo jeśli nie mogę tego osiągnąć przy wbudowanych kartach dźwiękowych to czy jest jakaś karta wew/zew w przystępnej cenie z którą to osiągnę?
Jedyna jaka mi przychodzi do głowy, to jakiś stary Sound Blaster USB, są i inne na USB ale żadnej nie znam z wyjściami analogowymi 5.1.
Natomiast jak ci bardzo zależy na ATA, to zamiast walczyć z nową płytą, poszukaj takiej co ma jeszcze kontroler ATA z ICH7.
Hmm... Asus P5W DH Deluxe się w to wpisuje? hmm... to nie lepiej kupić z ICH10R i to nówkę?
314TeR napisał/a:
Nadal nie napisałeś czy chodzi Ci o głośniki 5.1 Analogowe...
To są stare głośniki więc raczej analogowe :P (nie znam się na tym kompletnie)
W tym momencie wychodzę z założenia że raczej będę się skłaniał ku GA-EP45-UD3LR posiada ona ICH10R i dźwięk 888, ale chce kupić karte dźwiękową na USB(myślę o tej karcie). Jeżeli DVD nie będzie poprawnie działało to kupie na SATA albo przejściówkę. Bo dysk na PATA nawet jak go Leo nie będzie widział to go BIOS zobaczy i to mi wystarcza w zupełności. I chyba jest to lepsze rozwiązanie niż inwestycja w GA-EP45-UD3R.
Hmm... Asus P5W DH Deluxe się w to wpisuje? hmm... to nie lepiej kupić z ICH10R i to nówkę?
P5W wpisuje się... ma ICH7R... ale jak sam powiedziałeś, lepsza nówka z ICH10... Tylko czy z ICH10 czy z ICH10R... i tu sam się wstydzę że na podstawie niesprawdzonych informacji, publikowanych na forach etc, przyjąłem za pewnik że nowe Mac Pro 4.1 mają ICH10R i tak pisałem wiele razy Niestety ostatnio zauważyłem że coś się nie zgadza z Device ID które wskazują na ICH10 - bez R, na razie badam sprawę...
PS Czy ktoś ma dostęp na Mac Pro 4,1 aby mógł mi dostarczyć zrzut z LSPCI?
Ale wracając do tematu... nowa płyta to nowa... P5W jest już bardzo stara, ma moralnie ponad 3 lata, a jak wiadomo w IT taki czas to niemal jak epoka geologiczna...
Lechu napisał/a:
To są stare głośniki więc raczej analogowe :P (nie znam się na tym kompletnie)
A jak masz je podłączone... przez 3xJack czy SPDIF RCA/TOS
PS nie kupuj płyty z ALC888... naprawdę lepszym wyjściem jest z 889, na necie można znaleźć wiele kextów do gigabyte'ów i wiele z nich zadziała tak abyś miał w VLC dźwięk 5.1.
Reasumując, GA-EP45-UD3R jest dobrym wyborem ICH10R + ALC 889A + grafika NVidia i wszystko czego trzeba. Leoparda Retail 10.5.8 przez skype postawię Ci w mgnieniu oka A dźwięk 5.1 ? Ja nie sprawdzałem, ale zaraz się dowiem.
Tylko czy z ICH10 czy z ICH10R... i tu sam się wstydzę że na podstawie niesprawdzonych informacji, publikowanych na forach etc, przyjąłem że nowe Mac Pro 4.1 mają ICH10R, ale ostatnio zauważyłem że coś się nie zgadza z Device ID w oryginalnych kextach i na razie badam sprawę...
Hmm... Czyli wstrzymać się jeszcze z zakupem do wyjaśnienia?
314TeR napisał/a:
A jak masz je podłączone... przez 3xJack czy SPDIF RCA/TOS
przez 3xJack.. analog?
314TeR napisał/a:
PS nie kupuj płyty z ALC888... naprawdę lepszym wyjściem jest z 889, na necie można znaleźć wiele kextów do gigabyte'ów i wiele z nich zadziała tak abyś miał w VLC dźwięk 5.1.
Warunek ICH10R i 889a jest GA-EP45-UD3R który jest o prawie 200 zł droższy i cieżko dostępna. I pytanie czy na niej ruszy mi DVD na ATA czy z samego założenia nie ma szans... Czemu tylko na VLC?? A MPlayer bądź PYM Player? Kupno tańszej płyty z 888 + zew karty dźwiękowej nie jest dobrym wyjściem?
marcias napisał/a:
Reasumując, GA-EP45-UD3R jest dobrym wyborem ICH10R + ALC 889A + grafika NVidia i wszystko czego trzeba. Leoparda Retail 10.5.8 przez skype postawię Ci w mgnieniu oka A dźwięk 5.1 ? Ja nie sprawdzałem, ale zaraz się dowiem.
Jeżeli jest ona lekiem na całe zło to jak ją gdzieś znajdę to kupię ale za taką cenę to musi chodzić wszystko
To masz wymagania, chcesz super płytę pod nowoczesny system, żeby wszystko działało, ale generalnie pod stary sprzęt głośnikowy i stary napęd DVD. No chyba złe ukierunkowanie
Rany Boskie, chciałem teraz sprawdzić czy z mojej karty sound wychodzi dźwięk przez coaxial do wzmacniacza w postaci 5.1 AC3, odtwarzanie dysku dvd z filmem to totalna porażka. Daje z tym spokój, szkoda czasu.
Lechu napisał/a:
przez 3xJack.. analog?
Tak
Lechu napisał/a:
Warunek ICH10R i 889a jest GA-EP45-UD3R który jest o prawie 200 zł droższy i cieżko dostępna. I pytanie czy na niej ruszy mi DVD na ATA czy z samego założenia nie ma szans... Czemu tylko na VLC?? A MPlayer bądź PYM Player? Kupno tańszej płyty z 888 + zew karty dźwiękowej nie jest dobrym wyjściem?
A zewnętrzna karta muzyczna jest bezpłatna
DVD na Gigabyte'ach powinien ruszyć, w końcu mają JMicrona, ale licz się z problemi np ze zwyczajnym uruchomieniem instalacji i późniejszymi KP. Np Snow nie lubi czasami JMicrona...
A czemu VLC - poczytaj trochę... napisałem już w zasadzie przyczynę tego stanu... chcesz mieć dźwięk wielokanałowy, kup zewnętrzny dekoder/wzmacniacz dekodujący AC3/DTS a będziesz miał dźwięk 5.1/7.1 z praktycznie wszystkich programów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.