Już rodziła się nadzieja że mogę mieć w miarę tanim kosztem w miarę dobrą płytę pod osx86 i to z działającym DVD na ATA tak jak działa mi teraz (mam kontroler Intela). Nie chciałbym wywalać moje Pionieer'a tylko dlatego że ma złącze ATA.
Jest nadzieja na dobre ATA w nowszych płytach, czytałem o ostatnich modyfikacjach jakie zrobił Master Chief w tym wątku:
Udało mu się zmusić działanie stacji LS120 i ma działającą stacje dyskietek 1,44 pod Mac OS X Prawdopodobnie ta sama modyfikacja DSDT może pomóc w działaniu pozostałych urządzeń PATA, ale zakres przeróbek jakie przedstawił Master Chief szczerze przeraziło i mnie i mam świadomość że bez głębszego poznania języka ASL i przeczytaniu specyfikacji ACPI nie mam szans zrozumieć w wielu miejscach o co tam chodzi...
Natomiast jak ci bardzo zależy na ATA, to zamiast walczyć z nową płytą, poszukaj takiej co ma jeszcze kontroler ATA z ICH7. Możesz spróbować też przejściówek ATA->SATA - poszukaj na allegro, kup jedną sprawdź czy działa...
Lechu napisał/a:
Chodzi mi o to abym mógł podłączyć zestaw głośników 5.1
Nadal nie napisałeś czy chodzi Ci o głośniki 5.1 Analogowe... Po cyfrze nie ma problemu oglądać filmy w 5.1 np z głośników Logitech Z-5500.
Lechu napisał/a:
Bo jeśli nie mogę tego osiągnąć przy wbudowanych kartach dźwiękowych to czy jest jakaś karta wew/zew w przystępnej cenie z którą to osiągnę?
Jedyna jaka mi przychodzi do głowy, to jakiś stary Sound Blaster USB, są i inne na USB ale żadnej nie znam z wyjściami analogowymi 5.1.
Natomiast jak ci bardzo zależy na ATA, to zamiast walczyć z nową płytą, poszukaj takiej co ma jeszcze kontroler ATA z ICH7.
Hmm... Asus P5W DH Deluxe się w to wpisuje? hmm... to nie lepiej kupić z ICH10R i to nówkę?
314TeR napisał/a:
Nadal nie napisałeś czy chodzi Ci o głośniki 5.1 Analogowe...
To są stare głośniki więc raczej analogowe :P (nie znam się na tym kompletnie)
W tym momencie wychodzę z założenia że raczej będę się skłaniał ku GA-EP45-UD3LR posiada ona ICH10R i dźwięk 888, ale chce kupić karte dźwiękową na USB(myślę o tej karcie). Jeżeli DVD nie będzie poprawnie działało to kupie na SATA albo przejściówkę. Bo dysk na PATA nawet jak go Leo nie będzie widział to go BIOS zobaczy i to mi wystarcza w zupełności. I chyba jest to lepsze rozwiązanie niż inwestycja w GA-EP45-UD3R.
Hmm... Asus P5W DH Deluxe się w to wpisuje? hmm... to nie lepiej kupić z ICH10R i to nówkę?
P5W wpisuje się... ma ICH7R... ale jak sam powiedziałeś, lepsza nówka z ICH10... Tylko czy z ICH10 czy z ICH10R... i tu sam się wstydzę że na podstawie niesprawdzonych informacji, publikowanych na forach etc, przyjąłem za pewnik że nowe Mac Pro 4.1 mają ICH10R i tak pisałem wiele razy Niestety ostatnio zauważyłem że coś się nie zgadza z Device ID które wskazują na ICH10 - bez R, na razie badam sprawę...
PS Czy ktoś ma dostęp na Mac Pro 4,1 aby mógł mi dostarczyć zrzut z LSPCI?
Ale wracając do tematu... nowa płyta to nowa... P5W jest już bardzo stara, ma moralnie ponad 3 lata, a jak wiadomo w IT taki czas to niemal jak epoka geologiczna...
Lechu napisał/a:
To są stare głośniki więc raczej analogowe :P (nie znam się na tym kompletnie)
A jak masz je podłączone... przez 3xJack czy SPDIF RCA/TOS
PS nie kupuj płyty z ALC888... naprawdę lepszym wyjściem jest z 889, na necie można znaleźć wiele kextów do gigabyte'ów i wiele z nich zadziała tak abyś miał w VLC dźwięk 5.1.
Reasumując, GA-EP45-UD3R jest dobrym wyborem ICH10R + ALC 889A + grafika NVidia i wszystko czego trzeba. Leoparda Retail 10.5.8 przez skype postawię Ci w mgnieniu oka A dźwięk 5.1 ? Ja nie sprawdzałem, ale zaraz się dowiem.
Tylko czy z ICH10 czy z ICH10R... i tu sam się wstydzę że na podstawie niesprawdzonych informacji, publikowanych na forach etc, przyjąłem że nowe Mac Pro 4.1 mają ICH10R, ale ostatnio zauważyłem że coś się nie zgadza z Device ID w oryginalnych kextach i na razie badam sprawę...
Hmm... Czyli wstrzymać się jeszcze z zakupem do wyjaśnienia?
314TeR napisał/a:
A jak masz je podłączone... przez 3xJack czy SPDIF RCA/TOS
przez 3xJack.. analog?
314TeR napisał/a:
PS nie kupuj płyty z ALC888... naprawdę lepszym wyjściem jest z 889, na necie można znaleźć wiele kextów do gigabyte'ów i wiele z nich zadziała tak abyś miał w VLC dźwięk 5.1.
Warunek ICH10R i 889a jest GA-EP45-UD3R który jest o prawie 200 zł droższy i cieżko dostępna. I pytanie czy na niej ruszy mi DVD na ATA czy z samego założenia nie ma szans... Czemu tylko na VLC?? A MPlayer bądź PYM Player? Kupno tańszej płyty z 888 + zew karty dźwiękowej nie jest dobrym wyjściem?
marcias napisał/a:
Reasumując, GA-EP45-UD3R jest dobrym wyborem ICH10R + ALC 889A + grafika NVidia i wszystko czego trzeba. Leoparda Retail 10.5.8 przez skype postawię Ci w mgnieniu oka A dźwięk 5.1 ? Ja nie sprawdzałem, ale zaraz się dowiem.
Jeżeli jest ona lekiem na całe zło to jak ją gdzieś znajdę to kupię :) ale za taką cenę to musi chodzić wszystko :)
To masz wymagania, chcesz super płytę pod nowoczesny system, żeby wszystko działało, ale generalnie pod stary sprzęt głośnikowy i stary napęd DVD. No chyba złe ukierunkowanie
Rany Boskie, chciałem teraz sprawdzić czy z mojej karty sound wychodzi dźwięk przez coaxial do wzmacniacza w postaci 5.1 AC3, odtwarzanie dysku dvd z filmem to totalna porażka. Daje z tym spokój, szkoda czasu.
Lechu napisał/a:
przez 3xJack.. analog?
Tak
Lechu napisał/a:
Warunek ICH10R i 889a jest GA-EP45-UD3R który jest o prawie 200 zł droższy i cieżko dostępna. I pytanie czy na niej ruszy mi DVD na ATA czy z samego założenia nie ma szans... Czemu tylko na VLC?? A MPlayer bądź PYM Player? Kupno tańszej płyty z 888 + zew karty dźwiękowej nie jest dobrym wyjściem?
A zewnętrzna karta muzyczna jest bezpłatna
DVD na Gigabyte'ach powinien ruszyć, w końcu mają JMicrona, ale licz się z problemi np ze zwyczajnym uruchomieniem instalacji i późniejszymi KP. Np Snow nie lubi czasami JMicrona...
A czemu VLC - poczytaj trochę... napisałem już w zasadzie przyczynę tego stanu... chcesz mieć dźwięk wielokanałowy, kup zewnętrzny dekoder/wzmacniacz dekodujący AC3/DTS a będziesz miał dźwięk 5.1/7.1 z praktycznie wszystkich programów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.