Na święta robię sobie prezent i składam hamaca.
Dlatego też chciałbym prosić o pomoc. Ogólnie chodzi mi o zestaw do zastosowań graficznych (aczkolwiek nie wykluczam uruchomienia co to nowszych gierek).
Muszę zmieścić się w 3,5k zł, ale nie jest to jakaś sztywna granica nie do pokonania.
Myślałem nad:
Kod:
CPU: INTEL i7 2600K
GPU: AMD 6870
RAM: 4x4GB HyperX
SSD: 60GB, nie zdecydowałem jeszcze
MOBO: nie mam pojęcia jakie
ZASILACZ: j.w.
HDD nie biorę pod uwagę, bo zostaję z tym, co mam. To samo jeśli chodzi o obudowę.
Najbardziej zależy mi na tym, by dźwięk, sieć, i pozostałe rzeczy związane bezpośrednio z MOBO działały OOB lub z minimalną ilością kextów.
Jeśli macie jakieś propozycje, proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!
Wiem, że odradzacie cokolwiek od gigabyte, lecz póki co pytam czysto teoretycznie. Czy ten zestaw jest wart swej ceny? (zestaw od tonnymac'a z jego bloga)
Kod:
CPU - Intel Core i7-2600K - 1114zł
Motherboard - Gigabyte GA-Z68XP-UD3 - 526zł
Graphics Card - AMD Radeon HD 6870 - 816zł
mSATA SSD - 60GB OCZ Nocti Series SATA 3Gb/s - 418zł
Case - Corsair Carbide Series 400R - 365zł
RAM - 16GB Corsair 1600Mhz DDR3 - 344zł
Power Supply - Corsair 650watt - 339zł
Razem: 3922zł
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-23, 21:55
Ja już poleciłem zestaw bezproblemowy. Dość się przedziwnych gigabyte narobiłem i nikomu nie polecę tych mobasów pod hacka. Ponadto serie z gniazdami LGA1155 sa tandetnie zrobione.
Jura napisał/a:
mSATA SSD - 60GB OCZ Nocti Series SATA 3Gb/s - 418zł
60GB Max Performance
Max Read: up to 280 MB/s
Max Write: up to 260 MB/s
Random Write 4k: 12,500 IOPS
Are you kidding me ? SSD SATA3 60GB z transferami w okolicach 550/500 mb/s to koszt 350-550zł
oswaldini, zobacz jak wygląda dysk mSATA i porównaj go do zwykłego SSD... wyjaśni się czemu jest taka różnica...
BTW - dyski mSATA mają sens jedynie jako "cache" przy zwykłym dysku talerzowym, ale w praktyce nie przynoszą oczekiwanego zysku wydajności i lepiej jest kupić solidny SSD na system niż inwestować w takie hybrydy...
PS Nie wiem do czego konkretnie potrzebujesz dysk SSD, bo nie napisałeś, ale na systemowy ~60GB to stanowczo za mało...
120GB nie zapewnia jeszcze pełnego komfortu miejsca, ale przy zachowaniu higieny pracy można się na nim z pracami bieżącymi zmieścić... Z praktyki wiem, że najlepiej sprawdzają się dyski ~200GB - starcza wtedy bez zaciskania pasa na pocztę, programy i parę bieżących projektów.
Mi by spokojnie 120 wystarczyło. Mam na chwile obecną 3TB.... sam się zastanawiam co mi strzeliło do łba z taką pojemnością. Teraz się tego pozbywam.. na rzecz 120 ewentualnie 160.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-24, 21:30
Każdy potrzebuje co innego. Ja mam zawaloną biblioteke filmów (pliki po 4, 8 i coraz częściej 16gb) więc im więcej miejsca tym lepiej. Dlatego kupiłem RAID i czekam aż dyski staniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.