Wysłany: 2010-09-02, 20:51 Asus P7P55D PRO moje pierwsze dsdt
Witam,
Po długim zgłębianiu tematu odnośnie instalacji Snow na PC doszedłem do wniosku, że czas stworzyć swój pierwszy plik DSDT.aml.
Wykonałem go według poradnika obywatela oswaldini i chciałbym by ktoś kto się zna na temacie sprawdziłczy jest ok.
Załączam tutaj swoje dsdt.aml
EDIT:
Wykonałem tylko podstawowe poprawki.
Nie działa mi sleep tzn jak go uśpie przyciskiem to nie wstanie juz.
Czy może to być wina karty graficznej?
_________________ iHack: Snow Leopard Retail 10.6.7 64 bit | Asus P7P55D PRO | COREi7-875K | Asus HD5870 | 16GB DDR3 |
Piszę poprawnie po polsku!
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-02, 21:38
A wywaliłeś NullCPU... i oczywiście SleepEnablera, wpisałeś w smbios odpowiednie wartości i włączyłeś co trzeba w Biosie?
Sprawdź wszystko, bo może wina nie leży po stronie DSDT. Grafika raczej nie... choć z tym modelem nie miałem styczności.
Może jutro w ciągu dnia będę miał chwilkę, to zerknę co tam nawpisywałeś
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-03, 14:40
W Twoim przypadku smbios powinien mieć identyfikację jako iMac11.1 (to w kwestii smbios), a jeśli chodzi o Bios to chodzi o ustawienia ACPI (tak jak w Jak Zacząć) oraz włączenie spraw PM (SpeedStep, PST, CST).
Jeśli chodzi o Twoje DSDT, to na moje oko wygląda ok i się elegancko kompiluje.
Wysłany: 2010-09-03, 22:14
Witam,
Wszystko mam tak jak byc powinno wg tego co pisałrzooff, post wyżej.
Niestety nie działa sleep 314TeR czy mógłbyś sie Ty wypowiedziec posiadasz podobną płytę
_________________ iHack: Snow Leopard Retail 10.6.7 64 bit | Asus P7P55D PRO | COREi7-875K | Asus HD5870 | 16GB DDR3 |
barylatko, Jest różnica pomiędzy "nie działa sleep" a "nie budzi się z sleep'a".
O ile pierwsze z reguły to problemy aby komputer poszedł w ogóle w sleep, o tyle drugie to problem z wybudzaniem konkretnego sprzętu z uśpienia. Co do drugiej sytuacji, często się zdarza że problemem jest VGA... np ATI na tym samym sprzęcie działa, a nv już nie... czasami wystarczy zmiana metody uruchamiania vga, a czasami trzeba grzebnąć w dsdt i poprawić WAK. Nie mniej DSDT z P7P55 xxxx jest dość dobrze napisany i nie ma w nim jakiś strasznych byków, więc problem z wybudzaniem bym wpierw próbował rozwiązać, lub wyeliminować poprzez zmianę metody uruchamiania VGA, lub przetestowaniem z inną VGA.
Wysłany: 2010-09-03, 22:53
314TeR, dzięki za szybką odpowiedz u mnie sleep wogole nie dziala.Jedynym sposobem jest przycisk od wlaczania komputera to przechodzi w sleep po czym juz nie wstaje....
[ Dodano: 2010-09-09, 13:09 ]
Zrobiłem wszystko jak należy w moim DSDT ale nadal nie mam auto sleep. Proszę o pomoc
[ Dodano: 2010-09-09, 13:10 ]
Po wymianie grafiki na NVidie Działa sleep z przycisku i wstaje normalnie ale nie mam auto sleep
[ Dodano: 2010-09-13, 13:26 ]
EDIT:
Mam pytanie, jezeli podczas robienia dumpa miałem wyłączone w biosie opcje zwiazane ze speed stepem to czy teraz moze być tak że po zrobieniu DSDT nie będzie mi on dzisłał?
[ Dodano: 2010-09-14, 16:49 ]
EDIT 2:
Dodałem sobie grafike do DSDT i nadal nie mam autosleep....
Po wymianie grafiki na NVidie Działa sleep z przycisku i wstaje normalnie ale nie mam auto sleep
Włóż ponownie grafikę nvidii, odłącz wszystkie inne napędy SATA/IDE poza HDD na którym masz OS X i wtedy sprawdź czy zadziała autosleep.
barylatko napisał/a:
Mam pytanie, jezeli podczas robienia dumpa miałem wyłączone w biosie opcje zwiazane ze speed stepem to czy teraz moze być tak że po zrobieniu DSDT nie będzie mi on dzisłał?
Nie powinno mieć to znaczenia dla zawartości DSDT. Ważne jest aby DSDT było zrzucone z obecnie używanego BIOS'u z naszej maszyny, a nie znalezione w necie czy starej wersji BIOS, oraz poprawnie ustawiony smbios.plist i parametry w BIOS'ie. Jak zrobisz poprawnie te rzeczy to speedsteep powinien Ci działać poprawnie. Nie mniej on nie powinien mieć wpływu na działanie/nie autosleep'a.
Wysłany: 2010-09-14, 17:54
Juz tak robiłem wszystkie napędy odpięte tylko mój dysk ze Snow i nadal nic...moze zamieszcze tutaj moją zawartość extra smbios oraz com.apple.Boot.plist
Tak to prawda, nawet na normalnych macach jest problem z autosleepem i nie jest to taki rzadki problem. Sam mam takiego, który cierpi na bezsenność (chyba, że klapę się zamknie). Jak to radzą na forum supportowym appla "poczekaj na kolejny update" :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.