Zanim dopiszemy kartę graficzną do DSDT musimy wiedzieć gdzie to zrobić. W tym celu uruchamiamy IORegistryExplorer i wyszukujemy "display". Jak widać na screenie moja karta graficzna (7900GS 256MB) podpięta jest pod P0P2. To sobie gdzieś zapisujemy lub zapamiętujemy.
Screen zrobiony już po dopisaniu karty graficznej do DSDT dlatego widnieje GFX0, nie ma to jednak żadnego znaczenia bo port się nie zmienia
2. NVCAP
Musimy znać NVCAP swojej karty graficznej ponieważ będziemy go wprowadzać do modyfikacji. Musimy wyciągnąć i zapisać na dysku bios z karty graficznej, polecam pod Windowsem program Nibitor. Nie będę się na ten temat rozpisywać. Można znaleźć na ten temat sporo informacji, zresztą program jest bardzo prosty w obsłudze. Jak już wydobędziemy bios zaopatrujemy się w program NVCAP Maker.
Kod:
http://www.mediafire.com/?dw2hwjmvejm
Uruchamiamy NVCAP Maker, pojawi sie okno w którym wskazujemy lokalizacje biosu naszej karty graficznej. Program "wypluje" nam wygenerowany NVCAP. Dla mojej 7900GS to:
W powyższym kodzie modyfikujemy sekcje:
"NVCAP" na nasz z pkt 2
"VRAM,totalsize" ostanie dwie cyfry: 0x40 = 1024mb, 0x20= 512mb, 0x10= 256mb
"model" wpisujemy nazwę naszej karty graficznej
"rom-revision" wpisujemy wersje biosu lub co chcemy
Zmodyfikowana sekcja:
Kod:
Device (P0P2)
{
Name (_ADR, 0x00010000)
Device (GFX)
{
Name (_ADR, Zero)
Name (_SUN, One)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x16)
{
"@0,compatible",
Buffer (0x0B)
{
"NVDA,NVMac"
},
Proces jest dokładnie ten sam. Lokalizujemy w IORegi wszystkie karty graficzne i zapisujemy sobie ich porty. Pod te porty dodajemy sekcje modyfikującą jak wyżej z tym wyjątkiem że dodajemy numer karty graficznej w nazwie: Device (GFX). Czyli np dla dwóch kart graficznych będą występować dwie sekcje GFX1 oraz GFX2 naturalnie w odpowiednich portach.
Wyrywkowo kod jak to powinno wyglądać.
Kod:
Device (GFX1)
{
Name (_ADR, Zero)
Name (_SUN, One)
{
Store (Package (0x16)
{
"@0,compatible",
Buffer (0x0B)
........
Device (GFX2)
{
Name (_ADR, Zero)
Name (_SUN, One)
{
Store (Package (0x16)
{
"@0,compatible",
Buffer (0x0B)
..........
Mam już prawie wszystko, tylko jaki to port?
Co wpisać do VRAM? to Nvidia GFX285 1024 MB.
Plik DSDT wyciągnałem z kompa, ale mam też przygotowany dla mojej płyty głównej z kext.com. Gdzie dopisać tą grafikę, byle gdzie?
Przepraszam, dopiero zaczynam się bawić w DSDT...
Dzięki za podpowiedź
PS. Znalałem coś takiego w moim DSDT z kompa. Jak to by miało wyglądać dla mojej karty?
Mam cały czas problem, żeby wystartował sam installer. Póki co udało mi sie tylko starego kalawaya instalnąć z cpus=1. Nie daje nic GraphicsEnabler, ani Yes, ani No, tak więc pomyślałem, że dopiszę tą kartę do DSDT, to powinno być lepiej Sorry za offtopa trochę, ale musiałem rozjaśnić sprawę, po co mnie to DSDT
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-03, 11:55
Masz bardzo dobry sprzęt pod retaila, robiłem kilka takich zestawów ! GE Ci nie działał bo w tym distro jest stary chameleon bez obsługi Twojej karty graficznej ! Ta płyta gigabyte sprawia troszkę problemów bo w 10.6.8 przestaje działać PM ale da się to naprawić przez chameleona.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-30, 11:31
Port sprawdź w gałęzi pci-bridge@1 - zapewne nie będzie tam nazwy. Przy pci-bridge@1 szukasz w DSDT wpisu 0x00010000 - miejsce z tą wartością jet Twoją gałęzią grafiki.
Wysłany: 2011-10-30, 19:36
Nie. Byłem mało precyzyjny opisując to. Wpis ten musi znajdować się w sekcji PCI0. Powinien być on w linii: Name (_ADR, 0x00010000). W pierwszym poście jest to w przykładzie linia Device (P0P2) i jest tam ta wartość 0x00010000
No właśnie szukam tego wpisu i nie ma nic takiego, a może jestem ślepy. Podepnę swoje dsdt na wszelki wypadek, możne będzie się chciało komuś zerknąć. A jest jeszcze jakaś inna metoda odpalenia HDMI ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.