Wysłany: 2009-10-01, 16:39 Przydatne narzędzia przy działaniach z DSDT
Specjalnie dla Was, zebrałem i przygotowałem parę przydatnych narzędzi do edycji dsdt.
iasl-2009-09-03.zip - iasl kompilator/dekompilator bazujący na najnowszej wersji specyfikacji ACPI.
iASLMe.v1.2.20090903.zip - Graficzne narzędzie (przeciągnij i upuść) umożliwiające prostą kompilację/dekompilację DSDT, w wersji 1.2 z najnowszym kompilatorem iasl z 2009-09-03.
DSDTPatcherGUI_1.0 + iasl 2009-09-03.zip - świetne narzędzie do prostego łatania DSDT, bazujące na DSDTPatcher_1.0.1e fassl'a, uzupełnione o najnowszy kompilator z 2009-09-03.
Oryginał tu:
DSDTSE V1.2.4 + iasl 2009-09-03.zip - świetny edytor DSDT, z bardzo dużą ilością przykładów modyfikacji, oraz poprawek dla DSDT, oczywiście uzupełniony o najnowszy iasl z 2009-09-03.
Oryginał tu:
Kod:
http://www.osx86.es/?p=610
Patcher02Beta5.zip - świetny patcher autorstwa koalala pod windows, potrafiący zdekompilować BIOS, zmodyfikować tabele DSDT, dodać fixy, a następnie wszystko poskładać w całość. Jeśli ktoś chce zintegrować poprawki w BIOS, np usunąć aliasy CPU niepozwalające zainstalować OS X'a, to jest to jedno z najlepszych narzędzi.
Oryginał tu:
Ja czasami... ale głównie jako bazę fixów, acz już zacząłem robić własną kolekcję
Do edycji samego DSDT najbardziej mi przypasował BBEdit lub darmowy odpowiednik TextWrangler... trzeba go poustawiać, a najlepiej to zrobić wg tej instrukcji:
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-11, 17:28
Dodam jeszcze jedno narzędzie, które przydaje się, gdy po moddyfikacji Bios'u Patcherem występuje problem "Bootblock Checksum Error". Przy pomocy załączonego MMTOOL.exe można łatwo podmienić w oryginalnym Biosie tylko moduł 1B - na ten, ktory wyprodukował Patcher.
Kod:
http://depositfiles.com/files/634617
-------
No i tu pytanie...
Trafiłem na Bios, którego Patcher kolali nie rusza -> próba "ekstrakcji" DSDT kończy się komunikatem:
Cytat:
No DSDT module found in ACPI table
Oczywiście tabele DSDT jak najbardziej są...
W tym wypadku chodzi o płytę MSI G31TM-P35 - link do Biosu:
Szukając rozwiązania, zauważyłem, że problem dotyczy też innych płyt, np. Biostar Tpower I45. Obie płyty do popularnych nie należą i nic więcej nie znalazłem
Więc mam pytanie. Jakiego innego narzędzia (lub narzędzi) można użyć do zmodyfikowania DSDT w Biosie AMI???
Jeśli masz narzędzie które poprawnie potrafi wypakować i zapakować spowrotem moduł 1B z biosu, to potrzebne jest tylko narzędzie do binarnej edycji plików. Podmiana DSDT polega na "zamianie" oryginalnego DSDT w module BIOS'u 1B na wersję zmodyfikowaną. tylko tu jest jeden haczyk... skompilowana nowa wersja DSDT nie może być większa od oryginału nawet o jeden bit.
Tu masz jeden z lepiej opisanych poradników jak to zrobić:
Wysłany: 2010-01-11, 23:59
No i po raz kolejny... wielkie dzięki!!!
Okazało się, że w tym Biosie nie ma tablic DSDT w module 1B. Dlatego też i Patcher nie umiał jej znaleźć.
Po chwili konsternacji stwierdziłem, że skoro tam jej nie ma, to musi być w innym module... o nazwie: ACPI AML (ID: 10).
Dalej poszło już z górki
Sam wprowadza poprawki po ich wybraniu !! Swietna sprawa dla n00bów ! I nie tylko Samemu tez mozna napisać własną modyfikacje i dodać ją do zbioru. Mozna ją tez dopisać na insanelymac to dodadzą ją do zbioru.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-01-03, 17:49
To prawda Trzeba sie orientować co jest potrzebne. Ale jak zaznaczysz wszystko nic się nie stanie. Pojawi sie informacja że wszystko jest OK z daną sekcją. Patcher nie robi nic na siłe.
Osobiście i tak dalej bede robił poprawki ręcznie bo nie ufam takim narzędziom
Wysłany: 2011-01-03, 18:03
To jest trochę tak, że jak już wiesz, co oznaczają poszczególne opcje i czemu służą to i umiesz DSDT zrobić samemu. A wtedy zrobieni tego ręcznie zajmuje zwykle 2 minuty.
Tak więc myślę, że po części aplikacja ta powstała w ramach samorozwoju autora
Jeśli jest to zrobione tak, że np. nie ładuje fixów USB na siłę, jeśli nie są potrzebne, to bardzo duży plus. Bo większość osób ma tendencję to zaznaczania wszystkiego na wszelki wypadek...
Myślę, że docelowo mogłoby to być zrobione właśnie nieco bardziej przyjaźnie dla osoby nieobeznanej. Bo np. IRQ's reallocation to już totalny slang, który takiej osobie nie mówi zupełnie nic. Albo jakaś porządniejsza dokumentacja (której nikt nie przeczyta).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.