Ten KP nic nie mówi... czort wie czemu go obskakujesz... Generalnie testowałem UniBootX DP 4.0 w połączeniu z retail'em na wszelkie możliwe sposoby i działał. Jakich dysków i napędów używasz. Pewniaki to SATA podłączane do kontrolera intela, nie JMicrona.
Wysłany: 2011-09-05, 08:33
314TeR napisał/a:
Ten KP nic nie mówi... czort wie czemu go obskakujesz... Generalnie testowałem UniBootX DP 4.0 w połączeniu z retail'em na wszelkie możliwe sposoby i działał. Jakich dysków i napędów używasz. Pewniaki to SATA podłączane do kontrolera intela, nie JMicrona.
Ten sam KP dostaję zarówno na wersji 3.0, jak i 4.0. Zainstalowane mam 4 dyski: 3 x SATA (1 x WD Raptor z Win 7, 2 x Barracuda z danymi) i 1 x ATA (Samsung SpinPoint 160 GB). Wszystkie eksperymenty z OS X robię póki co właśnie na tym dysku ATA. Napęd optyczny to LG na ATA (wgrane świeże firmware). Dysk ATA i napęd optyczny są na jednej taśmie wpięte do kontrolera Intela. JMicrona mam w ogóle wyłączonego w BIOS'ie.
Obstawiam problem z nośnikiem, bo próba instalacji w VMware kończy się dokładnie takim samym KP. Muszę popytać znajomych "makowców" o jakiegoś innego retaila, ale problem w tym, że większość z nich ma płyty typu 'recovery' dołączane do komputera, a nie pełnego retaila.
_________________ Pozdrawiam
Bundy
P5W DH Deluxe, E6600, 4GB DDR2 800, Nv 7900GTX, SB Audigy 4 - walka o system trwa...
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-05, 10:54
bundy75 napisał/a:
Dysk ATA i napęd optyczny są na jednej taśmie wpięte do kontrolera Intela.
Wg mojej wiedzy, nie ma szans by to zadziałało. Aczkolwiek błąd byłby inny.
bundy75 napisał/a:
Obstawiam problem z nośnikiem, bo próba instalacji w VMware kończy się dokładnie takim samym KP.
Jest piracka wersja OSX, która tak "działa". W przypadku oryginalnej płytki nie powinno się tak dziać.
Osobiście radzę jeszcze zresetować ustawienia Bios'u to fabrycznych i ustawienie dokładnie wg poradnika. Zorganizuj dysk na SATA i spróbuj instalacji. DVD może zostać na taśmie, tylko musi być w trybie Master. Powinno pójść bez problemów na tym sprzęcie.
Wysłany: 2011-09-05, 11:10
Wielkie dzięki za info. W takim razie będę musiał wprowadzić pewne zmiany w konfiguracji sprzętowej. Napęd DVD jest aktualnie w trybie Master. Dołożę dysk SATA i zobaczymy co będzie dalej. BIOS był ustawiany w 100% w/g wytycznych w poradniku. Po aktualizacji do 3001 robiłem konfigurację "od zera", więc tutaj wykluczam pomyłkę.
Płytka z SL jest jak najbardziej oryginalna, ale tak jak pisałem wcześniej, jest już nieco "przechodzona" (nośnik jest jednak nieco porysowany) i być może to jest dodatkowym źródłem problemów.
Chyba nie będę już kombinował z poszukiwaniami nośnika po znajomych, tylko od razu kupię nową sztukę (można gdzieś kupić sam system? pytam, bo w iSpot i w Cortlandzie widzę tylko Mac Box Set razem z iLife i iWork)
Bundy
P5W DH Deluxe, E6600, 4GB DDR2 800, Nv 7900GTX, SB Audigy 4 - walka o system trwa...
Na P5W DH Deluxe masz dwa kontrolery ATA - pierwszy czarny przy złączu zasilania, to Intel i on jest pewny na 100%, miałem podłączony do niego napęd optyczny przez parę lat i problemów nie było. Drugi to niebieski przy najniższym slocie PCI, to JMicron i z jego nigdy nie korzystałem, więc nie ręczę czy JMicron ATA dołączony do UniBootX'a działa z tym kontrolerem w 100% poprawnie.
Spróbuj też zrobić obraz z płyty, może jednak masz padniętą płytę i/lub DVD. Jak uda Ci się poprawnie zgrać obraz, to jest szansa że z płytą jest wszystko OK.
Wysłany: 2011-09-05, 12:08
314TeR napisał/a:
Na P5W DH Deluxe masz dwa kontrolery ATA - pierwszy czarny przy złączu zasilania, to Intel i on jest pewny na 100%, miałem podłączony do niego napęd optyczny przez parę lat i problemów nie było. Drugi to niebieski przy najniższym slocie PCI, to JMicron i z jego nigdy nie korzystałem, więc nie ręczę czy JMicron ATA dołączony do UniBootX'a działa z tym kontrolerem w 100% poprawnie.
Spróbuj też zrobić obraz z płyty, może jednak masz padniętą płytę i/lub DVD. Jak uda Ci się poprawnie zgrać obraz, to jest szansa że z płytą jest wszystko OK.
Napęd DVD mam podpięty na pewno pod Intela (JMicron jest wyłączony na poziomie BIOS'u). Na ten moment pozostaje mi tylko podmiana dysku na SATA i wypróbowanie innego napędu DVD. Jeśli to nie zadziała, to zamawiam nowego retaila. Obraz z płyty udało się zgrać i wypaliłem kopię przy pomocy Nero, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że Nero sobie z tym czasami średnio radzi (obrazy DL) i lepiej wypalać Alcohol'em 120%.
Jeszcze raz wielkie dzięki za Wasze cenne rady! Dam znać, jeśli uda się w końcu zmusić wszystko do współpracy
Bundy
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-05, 12:39
Pisząc o ATA, wyprzedzam sprawę. Bo problem, który masz na tą chwilę - ACPI - nie wiąże się z napędami dysków.
Wg mojej wiedzy, przy Retailu, Twoim sprzęcie i poprawnym BootCD (dowolnym - UniBootx dla P5W DH czy też XBooter), taki błąd nie powinien występować.
Pisząc o ATA, wyprzedzam sprawę. Bo problem, który masz na tą chwilę - ACPI - nie wiąże się z napędami dysków.
Wg mojej wiedzy, przy Retailu, Twoim sprzęcie i poprawnym BootCD (dowolnym - UniBootx dla P5W DH czy też XBooter), taki błąd nie powinien występować.
O ile oczywiście ten KP nie jest wynikiem błędnie odczytanego BootCD, czy już samego Retail'a. Nie mniej na UniBootX DP1 - nie powinieneś mieć żadnych błędów.
My hack is totally functional. As I said some previous post, I've made some updates directly from Apple without problems (in the last one some minors) and now I'm in 10.6.8.
Last day I thought to make a clone of my hard disk, but before I thought than I could recover from Time Machine, so I unplugged the hard disk, plugged a new hard disk , I booted up with the disc 314Ter made and after I put the retail DVD. After the first screens, I began to restore from the Time Machine copy (it is in another hard disk): it didn't work, and the computer was stuck in the reboot after the copy finished.
Ok, thanks for the advice, but does it means that I can't use timemachine to recover the harddisk? Will I have time machine only to recover files? If it means that, I'll gave least space in my disk to time machine.
Not at all. I gave only a simpler method for cloning the disk. Of course you can also restore the system from time machine backup, but you have to install Chameleon after restoring.
[ Added: 2011-09-10, 18:21 ]
I've been reading the post of Chemeleon Wizard and I'll try the next week.
Firstly I'll try to make a backup of the chameleon in my disk and I'll apply to the other. i suppose it will work.
Best regards
[ Added: 2011-09-16, 19:38 ]
Oooppssss, sorry for my late reply. I tested and it worked like a charm.
Thanks agains 314TeR
[ Added: 2012-01-13, 22:56 ]
Hi 314TeR,
I was asking myself if I could have any problem if I upgrade the RAM of my machine. I remember that you change the DSDT of my machine. so I'm not sure if the DSDT is prepared for 4GB or more.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.