5.2 Intel PRO/Wireless 3945ABG
Odpaliłem to wifi. Mówię poważnie. Ale nie powiem, żeby nadawało się do użytku. Wykrywało co prawda dostępne sieci, ale na tym koniec, bo wszystkie w okolicy akurat były zabezpieczone - a żadnych zabezpieczeń, haseł ani szyfrowania aktualna wersja Voodoo3945 nie obsługuje.
Jak ktoś chce i ma życzenie, może się pobawić - nie bronię. Kexty są tu:
Kod:
http://projectcamphor.mercurysquad.com/downloads/
Należy wrzucić je do /S/L/E, z Extra nie zostaną załadowane. Ponadto możliwe, że OS X w ogóle nie wykryje, że mamy jakąś kartę w tym slocie, dlatego też oleje sterowniki i wifi nie będzie - tak jak w przypadku lanu, należy wtedy zrobić sztuczkę w DSDT w odpowiednim porcie. Fix jest identyczny, ale efekt nie - bo niektórym ta karta i tak nie odpali.
Odświerzę trochę temat
Przeglądając ostatnio forum thinkpads.com znalazłem lepsze rozwiązanie regulacji podświetlenia ekranu. Wykorzystany w tutorialu BacklightFix jest skuteczny, jednak nie działa po wybudzeniu ze sleepa, z metodą zastosowaną przeze mnie nie ma tego problemu.
A teraz na czym sam sposób polega - należy spatchować oryginalny AppleIntelGMAX3100FB.kext wg podanej pod tym linkiem instrukcji:
Po tej operacji możemy usypiać naszego laptopa ile chcemy i nie powinno być problemu z regulacją podświetlenia. Sam próbowałem dwa razy pod rząd, raz z menu jabłka, raz z klapy.
Dołączam do posta znalezioną na wymienionym wcześniej forum już spatchowaną wersję kexta ze Snowa 10.6.8.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Super! Jaka szkoda, że nie mogę przetestować
W najbliższym czasie zaktualizuję poradnik o tę sztuczkę. Rozwiązanie ze starym framebufferem i natit było bardzo nieładne.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Właśnie wychwyciłem kolejną rzecz, którą możnaby poprawić, a dokładniej - fix DSDT do karty WiFi. Zamieszczony tutaj wersja powoduje rozpoznawanie karty jako AR928X, która z serią 5xxx ma niewiele wspólnego
O ile to nie problem przy Snow Leopardzie, to w przypadku Liona zastosowanie fixa kończy się paniką jądra, bo ładowany jest kext AirPortAtheros40.
Najbardziej podobny do układu na AR5BXB6 jest chipset wykorzystany na karcie AirPort z MacBooka 1,1, więc zmodyfikowałem poprawkę w oparciu o dump IOReg z tego Mac'a:
W zasadzie chodzi tylko o device i subsystem id, ale od razu wywaliłem "built-in" (w dumpie tego nie ma) i zmieniłem dane w "model" na oficjalną nazwę tej karty od Lenovo, ale to już tylko kosmetyka.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Ostatnio zmieniony przez MKjanek32 2012-04-05, 00:05, w całości zmieniany 4 razy
built-in jest potrzebny, by dzialal AppStore i FaceTime przez WiFi bez dodawania "EthernetBuiltIn=Yes" do org.chameleon.boot.plist - kwestia kosmetyki, ale ja wole miec wszystko w DSDT, a w .plist posprzatane !
built-in jest potrzebny, by dzialal AppStore i FaceTime przez WiFi bez dodawania "EthernetBuiltIn=Yes" do org.chameleon.boot.plist - kwestia kosmetyki, ale ja wole miec wszystko w DSDT, a w .plist posprzatane !
Jakoś mi po wywaleniu built-in Mac App Store działa, a EthernetBuiltIn na 100% nie ustawiałem
Nie próbowałem kupować, bo nie zakładałem Apple ID. Ale dochodzi do momentu, gdy ID należy podać.
Bez built-in nie będzie też działać prawidłowo Time Machine, zakupy w iTunes store i może parę innych... Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy musi być i przy ethernecie i przy wifi, czy np jak jest przy ethernecie, to już przy wifi nie musi... Na pewno na podstawie mac addressu jest generowny UUID, a on stanowi podstawę do identyfikacji komputera i późniejszej jego autoryzacji.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy musi być i przy ethernecie i przy wifi, czy np jak jest przy ethernecie, to już przy wifi nie musi...
No to może tak jest, bo przy LAN-ie "built-in" mam. W każdym razie dodałem do fixa to z powrotem - jakby nie było powinien on być uniwerslany, a u siebie jeszcze dokładniej przetestuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.