Napisałem o dźwięku i sieci z powodu, iż mam je przed ruszeniem Multibeast, świeżo po instalacji czyściutkiego Leoparda (wydało mi się to dziwne, więc o tym wspomniałem).
Próbowałem różnych kombinacji składników, te ze screenów, 30 innych + te z pierwszego posta na tej stronie, oraz te z tego tutoriala http://szkielkoioko.xsk.p...tel-core-i5-i7/ (screenowe są najbliższe tym z linka)
Po zaznaczeniu jedynie DSDT, dźwięku oraz sieciówki objaw jest identyczny.
Oczywiście smbios próbowałem tylko z i5, dźwiękówkę też zaznaczałem tylko alc889, kombinacji było już wiele... instalacji systemu też, bo po każdej takiej zabawie, muszę stawiać go na nowo bo nie wstaje już.
Podsumowując, co bym nie zaznaczył, a sprawdzałem też np z 1 komponentem, dzieje się to samo.
[ Dodano: 2010-08-26, 23:00 ]
kolejne próby...
nie przynoszą efektu niestety, próbuje od kilku dni...
czy znajdzie się ktoś, kto mi pomoże ?
cfg.
MB - MSI P55-GD65 bios 1.9
CPU - Intel i5 750 S1156
MEM - 2x2GB G.Skill Trident 2000MHz Cl9
GPU - HD 5770 Asus 512MB GDDR5
PSU - Enermax 425W 3x22A dla 12V
klawiatura i mysz na USB
chyba ciężko wyobrazić sobie lepsza konfiguracje dla haMACa
Cześć
Dzięki konsultacją z kolegą wordowner (z tego miejsca gorąco pozdrawiam) udało mi się w końcu rozwiązać problem o którym wcześniej pisałem.
Rozwiązaniem okazało się instalowanie komponentów w odpowiedniej kolejności, o tym dalej.
Instalacja MAC 10.6, podniesienie go do 10.6.4 przy pomocy combo update, i co istotne, jak nie najistotniejsze restart komputera.
W następnej kolejności wgranie: user dsdt, sysetem utlilites, kexty legacy 889, network 1000rtl, smbios.plist: MacPro i5, checked osx86 soft.
Teraz pozostaje restart, a po nim dogranie karty graficznej, w moim przypadku było to: aty_init uakari z 5xxx kext, oraz ponownie system utilites.
Teraz reboot i prawie gotowe.
W przypadki HD5770 pozostał jeszcze problem z wyłączaniem ekranu tuż po wgraniu "szarego jabłka" (obraz działał jedynie po starcie z odpowiednim ibootem).
Na to sposobem, okazało się zastosowanie do poniższego filmu i możemy śmigać "pełnosprawnym" MAC OSem
Cześć
Dzięki konsultacją z kolegą wordowner (z tego miejsca gorąco pozdrawiam) udało mi się w końcu rozwiązać problem o którym wcześniej pisałem.
Rozwiązaniem okazało się instalowanie komponentów w odpowiedniej kolejności, o tym dalej.
Instalacja MAC 10.6, podniesienie go do 10.6.4 przy pomocy combo update, i co istotne, jak nie najistotniejsze restart komputera.
W następnej kolejności wgranie: user dsdt, sysetem utlilites, kexty legacy 889, network 1000rtl, smbios.plist: MacPro i5, checked osx86 soft.
Teraz pozostaje restart, a po nim dogranie karty graficznej, w moim przypadku było to: aty_init uakari z 5xxx kext, oraz ponownie system utilites.
Teraz reboot i prawie gotowe.
W przypadki HD5770 pozostał jeszcze problem z wyłączaniem ekranu tuż po wgraniu "szarego jabłka" (obraz działał jedynie po starcie z odpowiednim ibootem).
Na to sposobem, okazało się zastosowanie do poniższego filmu i możemy śmigać "pełnosprawnym" MAC OSem
OMG, Sposób pokazany na filmie aż prosi się o pomstę do nieba... Lepiej z przymróżeniem oka potraktować tę instrukcję... Użycie kexhelpera b7 w snow, kasowanie kextów od NV przy instalacji ATI, dodawanie identyfikatorów bez potrzeby do info.plist jakby tam miało znaczenie małe i duże B. To parę kwiatków znalezionych w filmie... Na przyszłość autorowi tegoż filmu polecam poznanie tematu i nie wprowadzanie początkujących userów w błąd. Jedyną istotną czynnością z filmu jest wgranie nowych kextów do S/L/E i wyłączenie graphicsenablera... resztę można sobie podarować.
OMG, Sposób pokazany na filmie aż prosi się o pomstę do nieba... Lepiej z przymróżeniem oka potraktować tę instrukcję... Użycie kexhelpera b7 w snow, kasowanie kextów od NV przy instalacji ATI, dodawanie identyfikatorów bez potrzeby do info.plist jakby tam miało znaczenie małe i duże B. To parę kwiatków znalezionych w filmie... Na przyszłość autorowi tegoż filmu polecam poznanie tematu i nie wprowadzanie początkujących userów w błąd. Jedyną istotną czynnością z filmu jest wgranie nowych kextów do S/L/E i wyłączenie graphicsenablera... resztę można sobie podarować.
chyba na prawde nie miałeś styczności z hd5770 i jakie problemy ta karta robi.. probowalismy, a wlasciwie meeron probowal rożne sposoby a uwierz było ich bardzo wiele, a takie prozaiczne rzeczy wlasnie jak wył graph enablera i wgrywanie roznych (odpowiednich) kextow było podstawą, która nie działała .
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4236 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-09-01, 13:17
Bardzo prosze przeczytaj jeszcze raz to co napisal 314TeR, gość na filmiku mysli ze wie co robi a udowania nam przez uzywanie kexhelpera b7 w snow ze take naprawde nie wie Wierz mi da sie to zrobić leper, zawsze sie da cos zrobic leper
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-01, 13:43
wordowner napisał/a:
wgrywanie roznych (odpowiednich) kextow było podstawą, która nie działała .
Najpierw warto dowiedzieć się jak się instaluje kexty, a jak ich instalować nie należy. Byłoby prościej
Obawiam się, że stąd wzięły się te straszne problemy...
http://forum.osx86.org.pl...sie-je-vt17.htm
Nektas napisał, co trzeba zrobić i mało jest prawdopodobne by nie miał do czynienia z kartami, do których sam napisał injector
Tak ogólnie, to cały film w sumie nie byłby może taki zły, gdyby nie dwie rzeczy.
- kasowanie kextów od NVidii, co jest zupełnie bez senu
- używanie kext helpera - to niestety woła o pomstę do nieba
Jeśli użyje sie Kext Utility i nie będzie kasować kextów bez potrzeby...
ps. Na samym fimie jest jeszcze jedna ciekawostka świadcząca, niestety nienajlepiej, o znajomości tematu przez autora
- folder Extensions i plik Extensions.mkext w Extra.
wgrywanie roznych (odpowiednich) kextow było podstawą, która nie działała .
Najpierw warto dowiedzieć się jak się instaluje kexty, a jak ich instalować nie należy. Byłoby prościej
Obawiam się, że stąd wzięły się te straszne problemy...
http://forum.osx86.org.pl...sie-je-vt17.htm
Nektas napisał, co trzeba zrobić i mało jest prawdopodobne by nie miał do czynienia z kartami, do których sam napisał injector
Tak ogólnie, to cały film w sumie nie byłby może taki zły, gdyby nie dwie rzeczy.
- kasowanie kextów od NVidii, co jest zupełnie bez senu
- używanie kext helpera - to niestety woła o pomstę do nieba
Jeśli użyje sie Kext Utility i nie będzie kasować kextów bez potrzeby...
ps. Na samym fimie jest jeszcze jedna ciekawostka świadcząca, niestety nienajlepiej, o znajomości tematu przez autora
- folder Extensions i plik Extensions.mkext w Extra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.