Wysłany: 2010-08-20, 10:44 Instalacja na Ati HD 5870 i MSI P55-GD65
Moje specyfikacje:
i5 750
4gb g.skill eco 1366Mhz 1,35v
PowerColor Ati radeon 5870
MSI P55-GD65 1.8 bios version
Samsung F3 500gb SATA
Dell u2410 monitor
Musimy posiadać płytkę z retailem snow leoparda wersja 10.6.0 lub wyższą, nagraną płytę iboot Ati-5xxx-3, mutlibeast 2.1.4 oraz wersje biosu przynajmniej 1,6 (ja posiadam 1,8)
Tutaj są wszystkie pliki :
1) Bootujemy używając iBoot ATI-5xxx -3
2) Instalujemy system
3) Po reboocie systemu, rozpakowujemy iBootAti-3&Multibeast(2.1.4) potem z folderu mutlibeast wywalamy plik DSDT.aml na biurko (JEST TO BARDZO WAŻNE)
4) Instalujemy 10.6.4 Combo Update i nie restartujemy komputera !
5) Odpalamy MultiBeast i wybieramy :
- UserDSDT
- System Utilities
- Advanced Options -> Kexts -> Audio -> LegacyHDA -> ALC889 (jeżeli masz inną płyte główną musisz zaznaczyć odpowiedni sterownik dla swojej płyty głównej)
- Advanced Options -> Kexts -> Graphics -> Enablers -> ATY_Init Uakari
- Advanced Options -> Kexts -> Graphics -> ATI -> ATI 5xxx Support 1.6.18.13 (8408)
- Advanced Options -> Kexts -> Network -> Realtek Gigabyte Ethernet -> RealtekR1000SL (jeżeli masz inną płyte główną musisz zaznaczyć odpowiedni sterownik dla swojej płyty głównej)
- Advanced Options -> com.apple.boot.plist -> 32-bit GraphicsEnabler=No)
Jeśli instalacja się powiedzie Reboot i wszystko nam śmiga.
Ten tutek jest z dedykacja dla użytkowników radeonów 5870 oraz płyty głównej MSI p55-gd65
Jeżeli masz radeona HD 5870 a inna płytę główną możesz użyć tego tutka tylko pobierz odpowiedni plik DSDT.aml dla swojej płyty głównej
Wchodzisz (
Kod:
http://www.tonymacx86.com/dsdt.php
) wybierasz swoją płytę główna i ściągasz na biurko i zmieniasz nazwę na DSDT.aml potem robisz wszystko tak samo jak od punktu 4
Ostatnio zmieniony przez wordowner 2010-08-20, 13:33, w całości zmieniany 2 razy
Jeżeli masz radeona HD 5870 a inna płyte główną możesz użyć tego tutka tylko pobierz odpowiedni plik DSDT.aml dla swojej płyty głównej
Jeżeli masz inną płytę główną to i dźwiękówkę inną.
Nie chcę być nie miły ale tutek lekko nie przemyślany, może wprowadzac zielonych w błąd, ale to mam nadzieję wersja "alfa"
Pozdrawiam
PS: Mam zamiar w przyszłości zakupić dokładnie tą samą konfigurację (tylko monitor inny).
nie ma kextów dla ATI5XXX działających w 64 bit, a uwierz zależy mi na 64bitach wiec śledzę pracę tonnego i netkasa non stop.
poprawiłem informacje odnośnie niektorego wyboru
a co do dsdt, nie wiedzialem ze płytę mozna uwalić, zrobienie swojego dsdt to raczej nie jest łatwa sprawa dla nowicjuszy to abstrakcja ja sam jestem jeszcze świeżak, ponieważ w hackintosha bawie sie 5 dni i nocy ale to jest najlepszy system do mojej pracy więc podchodzę do tego poważnie . Tutek jest przeznaczony dla takiej konfiguracji jaka ja mam tzn płyty gł oraz karty graficznej i to mój pierwszy tutorial w życiu. I nie był robiony z myślą dla całkowicie zielonych, czytałem masę tutków, poradników, po angielsku a nawet rosyjsku i nie działały, a wystarczyło zrobić takie drobne kroki by wszystko zadziałało w 100%..
Konfiguracja jest bardzo przemyślana, mam bardzo dużą wydajność oraz stabilność, nie przepłacając
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-20, 15:43
Nie sprawdziles nawet czy dziala Ci sleep, shutdown, restart, PowerManagment (speedstep) - NAJWAZNIEJSZA RZECZ ! Nie ma nic i smbios.plist.
Sprzet super (P55-GD65 + i7-860 to podstawa mojego kolejnego HaMaca w mam nadzieje niedalekiej przyszlosci). Mozna na tym konfigu odpalic duzo lepiej Mac OS X. Praktycznie w pełni natywnie bez zadnych zabiegow z MultiBeast. Wszystkie poprawki da sie wladowac w DSDT + kext do ALC889 (z lata w DSDT), kext do Grafiki, fakesmc.kext oraz smbios.plist sygnowany na iMaca11,1.
Witam, chętnie podepnę się pod ten temat, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi
Mam problem z instalacja 10.6 - a robię to zgodnie z tym poradnikiem http://szkielkoioko.xsk.p...tel-core-i5-i7/
PC niemalże identyczny z powyższym, inne ramy, ale to przecież raczej mało istotne.
Jedyna różnica to karta grafiki, posiadam Radeon HD 5770 od Asusa z 512Mb.
Bios ustawiony tak samo jak wyżej, ver 1.9 (OC trochę inne - 100% Stable!)
Po załadowaniu Chameleon wkładam oryginalną płytę z MAC OS wiec nie ma opcji ze źle wypalona, wciskam F5 wybieram płytę z MACiem i po kilku chwilach następuje restart komputera.
Próbowałem różnych parametrów typu -v -x cups=1 -v busratio=20 i jest to samo.
Z parametrem -v za wiele nie widać bo wgrywa się 2 sekundki i reset :(
Już pomijam, że sprawdzałem również iAtkosa, iDeneba i objaw jest identyczny.
W przypadku iBoota oczywiście dobrałem go zgodnie z kartą graficzną czyli ATI.
W czym może być problem, mnie się już skończyły pomysły niestety.
Any ideas ? Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez meeron 2010-08-20, 17:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie sprawdziles nawet czy dziala Ci sleep, shutdown, restart, PowerManagment (speedstep) - NAJWAZNIEJSZA RZECZ ! Nie ma nic i smbios.plist.
Sprzet super (P55-GD65 + i7-860 to podstawa mojego kolejnego HaMaca w mam nadzieje niedalekiej przyszlosci). Mozna na tym konfigu odpalic duzo lepiej Mac OS X. Praktycznie w pełni natywnie bez zadnych zabiegow z MultiBeast. Wszystkie poprawki da sie wladowac w DSDT + kext do ALC889 (z lata w DSDT), kext do Grafiki, fakesmc.kext oraz smbios.plist sygnowany na iMaca11,1.
Tylko sleep nie działa, ale po łatce zadziała . Jestem nowy, nie biorę się za eksperta w sprawach instalacji czy sprzętowej konfiguracji maca, ale chętnie bym się poduczył, i fajnie by było gdybyś mi pomógł ten system usprawnić? pozdro
[ Dodano: 2010-08-20, 17:25 ]
meeron napisał/a:
Witam, chętnie podepnę się pod ten temat, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi
Mam problem z instalacja 10.6 - a robię to zgodnie z tym poradnikiem http://szkielkoioko.xsk.p...tel-core-i5-i7/
PC niemalże identyczny z powyższym, inne ramy, ale to przecież raczej mało istotne.
Jedyna różnica to karta grafiki, posiadam Radeon HD 5770 od Asusa z 512Mb.
Bios ustawiony tak samo jak wyżej, ver 1.9 (OC trochę inne - 100% Stable!)
Po załadowaniu Chameleon wkładam oryginalną płytę z MAC OS wiec nie ma opcji ze źle wypalona, wciskam F5 wybieram płytę z MACiem i po kilku chwilach następuje restart komputera.
Próbowałem różnych parametrów typu -v -x cups=1 -v busratio=20 i jest to samo.
Z parametrem -v za wiele nie widać bo wgrywa się 2 sekundki i reset :(
Już pomijam, że sprawdzałem również iAtkosa, iDeneba i objaw jest identyczny.
W przypadku iBoota oczywiście dobrałem go zgodnie z kartą graficzną czyli ATI.
W czym może być problem, mnie się już skończyły pomysły niestety.
Any ideas ? Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam.
tak to problem ze złą wersją iboota, jak zaczynałem z macosem to miałem podobnie.
przypuszczam, że winna jest płyta DVD (mam szarą - dodawaną do MacBook Pro)
dobrze mi się wydaje czy MAC OS jest MAC OS i nie powinno się tak zachowywać ?
przypuszczam, że winna jest płyta DVD (mam szarą - dodawaną do MacBook Pro)
dobrze mi się wydaje czy MAC OS jest MAC OS i nie powinno się tak zachowywać ?
dziwne, a jest to snow leopard? wersja 1.6.0 ? Sprawdź jeszcze ustawienia biosu czy masz takie ustawienia
Moim zdaniem winna jest płyta. Jest ona chyba specjalnie dostosowana do macbooka i nia uda się z niej łatwo zainstalować systemu na hacku. Zaopatrz się w normalnego retaila. Snow Leopard to wersja 10.6.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-21, 12:04
Sa czasem plyty dodawane do oryginalnych kompow i sa dedykowane tylko pod dany sprzet, nie odpalisz plytyki ze Snowem ktora jest dedykowana pod MacBooka Pro, moze daloby cos upodobnienie pod MacBooka (trzeba odpowiednio edytowac smbios.plist)
Oswaldini, też myślałem nad smbiosem, ale nie jestem pewien czy te płytki zawierają wszystkie pliki np. kexty. Możliwe, że kexty do sprzętu którego nie ma w macbooku są usunięte (na przykład do kart graficznych ATI, lub niektórych kart sieciowych). Dlatego i tak zalecałbym zaopatrzenie się w "pełnego" retaila.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
smbios nic tu nie da, iboot ma swój smbios, albo po prostu z systemowego nie korzysta, retail DVD i pójdzie
[ Dodano: 2010-08-21, 21:52 ]
oswaldini napisał/a:
PowerManagment (speedstep) - NAJWAZNIEJSZA RZECZ !
1 rdzeń 35 C ; 2 rdzeń 35 C ; 3 rdzeń 36 C ; 4 rdzeń 35 C . To chyba dobry wynik co ? oraz 20 C na dyskach twardych . (oc na 2,76Ghz bez podnoszenia napięć, 6 wiatraków w obudowie, scythe katana 2, nieliczac cpu i karty graf )
Napisałem o dźwięku i sieci z powodu, iż mam je przed ruszeniem Multibeast, świeżo po instalacji czyściutkiego Leoparda (wydało mi się to dziwne, więc o tym wspomniałem).
Próbowałem różnych kombinacji składników, te ze screenów, 30 innych + te z pierwszego posta na tej stronie, oraz te z tego tutoriala http://szkielkoioko.xsk.p...tel-core-i5-i7/ (screenowe są najbliższe tym z linka)
Po zaznaczeniu jedynie DSDT, dźwięku oraz sieciówki objaw jest identyczny.
Oczywiście smbios próbowałem tylko z i5, dźwiękówkę też zaznaczałem tylko alc889, kombinacji było już wiele... instalacji systemu też, bo po każdej takiej zabawie, muszę stawiać go na nowo bo nie wstaje już.
Podsumowując, co bym nie zaznaczył, a sprawdzałem też np z 1 komponentem, dzieje się to samo.
[ Dodano: 2010-08-26, 23:00 ]
kolejne próby...
nie przynoszą efektu niestety, próbuje od kilku dni...
czy znajdzie się ktoś, kto mi pomoże ?
i jak zwykle ...
cfg.
MB - MSI P55-GD65 bios 1.9
CPU - Intel i5 750 S1156
MEM - 2x2GB G.Skill Trident 2000MHz Cl9
GPU - HD 5770 Asus 512MB GDDR5
PSU - Enermax 425W 3x22A dla 12V
klawiatura i mysz na USB
chyba ciężko wyobrazić sobie lepsza konfiguracje dla haMACa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.