Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: 314TeR
2011-01-20, 01:35
MSI P55-GD65/Core i5 - Mac OS X szybko i przyjemnie :)

Czy ten opis był przydatny i łatwy w zrozumieniu?
Tak
57%
 57%  [ 8 ]
Nie
7%
 7%  [ 1 ]
Może być
35%
 35%  [ 5 ]
Głosowań: 14
Wszystkich Głosów: 14

player_sct 

Wysłany: 2009-12-16, 18:02   MSI P55-GD65/Core i5 - Mac OS X szybko i przyjemnie :)

Witam wszystkich :)

Właśnie wrzuciłem na swoją stronkę pełen opis jak zainstalować na płycie MSI P55-GD65 z prockiem Core i5 Snow Leoparda.
Opis pełen ze zdjęciami, prowadzeniem za rączkę oraz z przygotowaną płytką bootcd z najnowszym chameleonem rc4, kextami i dsdt pod ten konkretny model płyty.
Poniżej sznureczek.

Opis robiłem ostatnie parę dni więc jak złapie motywacje to postaram sie go tu skopiować z fotkami linkami itd.. chyba że mi ktoś pomoże bo dzis to mi juz oczy wypływają (12 godzina w pracy, z czego większa część dnia przy pisaniu 3 rzeczy jednoczesnie)

http://szkielkoioko.xsk.p...-nvidia-8800gt/

Pozdrawiam i w razie pytań proszę pisać, guru tego tematu nie jestem jak inni tutaj, ale może coś pomoge :)

PS. Poniżej obiecany opis przeniesiony z mojej stronki :)

PS2. EDIT 02-02-2010
Właśnie wrzuciłem na swojego bloga fotki ustawień mojego biosu - może się przydać początkującym. Link poniżej.
http://szkielkoioko.xsk.p...-snow-leoparda/

PS3. EDIT 21-04-2010
UWAGA - ZROBIŁEM NOWĄ WERSJE TUTORIALA (oparty o Iboota i Beast) KTÓRY UWAŻAM JEST ŁATWIEJSZY W "OBSŁUDZE" I INSTALACJI SNOW LEOPARDA NA KOMPUTERZE. ZAPRASZAM NA STRONE :
http://szkielkoioko.xsk.p...tel-core-i5-i7/.

JEŚLI BĘDZIE TAKA POTRZEBA PRZEŻUCĘ GO TUTAJ NA FORUM.

--------------

Instalacja Mac OS X Snow Leopard na PC z procesorem Intel Core i5, płycie MSI P55-GD65 oraz nVidia 8800GT

W czasach gdy Apple platformy sprzętowe opierało o procesory Motoroli PowerPC o uruchomieniu systemu operacyjnego Mac OS bez odpowiedniego emulatora software’owego można było pomarzyć. Kolejne wprowadzane wersje Mac OSa 8 i 9 supportowały tylko procesory Power PC. Dopiero z nadejściem nowej generacji systemu Mac OS X (w wersji 10.4.4 TIGER ) komputery Apple’a w części zaczęły być opierane o architekturę Intela X86. Następne w kolejce były 10.5 Leopard (październik 2007) i najnowszy 10.6 Snow Leopard wydany w sierpniu 2009. Zarówno Leoparda jak i Snow Leoparda możemy bez większych problemów zainstalować na komputerze PC jak i notebooku w domu. Oczywiście idealnymi konfiguracjami są takie które są oparte na ich odpowiednikach sprzedawanych przez Apple’a, ale na innych konfiguracjach sprzętowych przy odrobinie chęci także można bez problemu uruchomić system Mac Os. Tutaj jako ciekawostkę dodam, ze takie pecety z zainstalowanymi na nich systemami Leopard i Snow Leopard nazywane są potocznie Hackintoshami, a sam projekt pozwalający zainstalować te systemy na komputerach domowych nazywany jest projektem OSX86.

Ta konkretna instrukcja w dużej mierze opierać się będzie na instalacji systemu Snow Leopard na komputerze opartym o procesor Core i5 , płytę główną z chipsetem intel P55 (a konkretnie płytę główna MSI P55-GD65) oraz kartę graficzną Nvidia 8800 GT 512mb. Teoretycznie opis ten powinien zadziałać na większości podobnych konfiguracji. Jednakże producenci płyt głównych wprowadzają własne modyfikacje do swoich konstrukcji i to co np. pójdzie bezproblemowo na płytach Gigabyte’a może już sprawiać problemy na MSI i odwrotnie.

Typowym przykładem są tu dystrybucje Leoparda typu iATKos v7, czy IPC. Na większości komputerów próba uruchomienia ich instalacji odbywa się bez problemów – ja na przykład u mnie musiałem przy starcie dodawać parametry “busratio=20 cpus=1″ bo bez tego installer zaliczał reset raz za razem.

Od razu zaznaczę – nie jestem guru instalacji Osx86 – sam jeszcze niedawno nie wiedziałem co to jest i że w ogóle coś takiego istnieje. Jestem początkujący jak wiekszość z ludzi które to przeczytają. Jednakże od momentu poznania tematu, do momentu zainstalowania Snow Leoparda samemu na swoim komputerze minęło niecałe 3 dni – co obrazuje że nie jest to jakiś super trudny temat i można sobie z nim poradzić samemu, posiadając jakąś tam minimalna wiedzę na temat systemów operacyjnych.

Zanim zacznę chciałbym podziękować cierpliwym ludziom z forum InsanellyMac oraz w szczególności osobom ukrywającym się pod pseudonimami tonymacx86, netkas, arynjon bez których pewnie ten tutorial by nie powstał, a ja nie nauczyłbym się paru fajnych rzeczy :)

Na początek opiszę parę zasadniczych rzeczy bez których można zapomnieć o instalacji:

- wypalony na płycie cd obraz player-cdboot.zip
- ściagamy Mac OS X 10.6.2 Combo Update spod adresu http://www.apple.com/down...pdatecombo.html
- jeden pendrive o pojemności 1Gb (lub wyżej)
- najlepiej dwa dyski twarde – na jednym będziemy mieli windowsa a na drugim Mac Os’a.
- płytka Snow Leopard Mac OS X Install DVD – czyli standardowa płytka instalacyjna systemu,
- w biosie kontrolery napędów i dysków twardych muszą być ustawione w trybie AHCI
- musimy posiadać napęd DVD Serial ATA – na napędach ATA instalacja nie ruszy – bedzięmy mieć powtarzający sie komunikat – “Waiting for Root Device”
- dużo cierpliwości, czasu i umiejętności czytania ze zrozumieniem ;) Jak coś nie zadziała, czeka was bieganie po przynajmniej paru forach dyskusyjnych w poszukiwaniu rozwiązań i odpowiedzi.

Jeśli chodzi o podpunkt dotyczący dysków twardych – pare słów wyjaśnienia. W takim wielkim prostym skrócie – zapis danych w formacie windowsowym opiera się o partycje utworzone na dysku w systemie MBR (Master Boot Record). MBR – to główny blok startowy dysku, gdzie zapisane są takie informacje jak tablica partycji i program rozruchowy. Tablica partycji zawiera informacje o tym ile, jakie rozmiary i gdzie zaczynają sie i kończą partycje na dysku, a program rozruchowy to mini loader który jest wykonywany jako pierwszy po biosie – uruchamia on system operacyjny komputera. Strata bądź wyczyszczenie MBR równa sie praktycznie utracie wszelkich informacji o partycjach. Podany tu opis dotyczy sytuacji w której chcemy mieć i windowsa i mac os x a - oczywiście da się to zrobić na jednym dysku twardym (i taki opis znajdziecie tu na forum), jednakże mój tutorial skierowany jest raczej dla początkujących, a tak ametoda instalacji na dwóch dyskach jest po prostu jedna z łatwiejszych
Oki, wstęp nam się trochę wydłużył więc startujemy.

Instalacja Snow Leoparda

Dwa słowa krótkie słowa wyjaśnienia – obraz playersct_bootcd.zip przygotowałem pod płyte MSI P55-GD65 (dziala zarowno na biosie 1.4 jak i 1.5). Jego zawartość pozwala na uruchomienie installki SL a potem na wrzucenie ważnych do pracy kextów (sterowników) i innych rzeczy potrzebnych do stabilnego działania.Czy zadziała na innych komputerach? Może, nie daje za to głowy. Wręcz myślę, że może być z tym problem z tego względu, że zastosowany tam plik DSDT jest przygotowany pod te konkretna płytę główna i na innych płytach, np. Gigabyte’ach jej uruchomienie może skutkować albo resetami, albo Kernel Panic i zwisem. Na dniach napisze posta o tym jak przygotowac własna płytę bootująca pod swoją płytę główną.

1. Ściągamy archiwum player-cdboot.zip i rozpakowujemy je np. na pulpit.

2. Wypalamy obraz .iso na płytkę CD

3. Teraz restartujemy komputer i bootujemy go z tej płytki (albo ustawiamy w biosie na sztywno start z napędu cd/dvd albo podczas postowania biosu odpowiednia F-ka – w przypadku P55-GD65 jest to F11).

4. Po chwili uruchomi nam się Chameleon z wyborem dysków/partycji z których moglibyśmy wystartować. Poniższy ekran jest z mojego komputera i “tłumaczy” się go tak: pierwsza ikonka od lewej to ikonka płytki z której wystartowaliśmy, druga to mój już zainstalowany Snow Leopard, a trzecia i czwarta to partycje ntfs z Windowsem. U was może to wyglądać trochę inaczej. Teraz wyciągamy płytkę CD i ładujemy płytkę instalacyjna Snow Leoparda.

5. Po chwili klikamy na klawiaturze F5 i czekamy aż na ekranie pojawi się ikonka włożonej przed chwila płytki instalacyjnej Snow Leoparda.

6. Klikamy w ikonkę Mac OS X Install Retail DVD i czekamy aż nam się załaduje ekran wyboru języka instalacji, wybieramy polski, bądź jakikolwiek inny i klikamy dalej.

7. Teraz musimy sformatować swój dysk twardy pod Mac OS X. Klikamy w górnej belce w Narzędzia/Narzędzie dyskowe.

8.Po uruchomieniu narzędzia dyskowego w lewej kolumnie zaznaczamy nasz dysk. Klikamy zakładkę Partycje, w polu Schemat Woluminów wybieramy Schemat 1 partycji, w polu Format ustawiamy Mac OS Extended (Journaled), w polu Nazwa wpisujemy nazwę jaka ma posiadać nasz dysk z Mac OS’em czyli np SnowLeopard. Teraz klikamy w Opcje i wybieramy opcje Tablica partycji GUID i Ok. Teraz pozostaje nam kliknąć w Zastosuj, a gdy wyskoczy nam pytanie Czy na pewno chcesz podzielić… klikamy Podziel na partycje. Po chwili dysk jest sformatowany. Zamykamy Narzędzie dyskowe (klikając w czerwone kółeczko w lewym górnym rogu okienka).

Tu pare słów wyjaśnienia co jest na powyższym obrazku – w lewej kolumnie widzimy 250.06 gb ST3250410AS (untitled i untitled1) – jest to moj pierwszy dysk na ktorym sa dwie partycje ntfs na których jest Windows. Potem mamy 40.1 gb st940210as media – to jest czysty dysk na którym instaluje Snow Leoparda, poniżej jego są pendrive (529.8 mb cbm itd) i napęd dvd – atapi ihas124 y (Mac OS X Install DVD) z którego instalujemy Snow Leoparda. U was oczywiście będzie to wyglądać ciut inaczej w zależności od tego jakie i ile dysków będziecie mieli podpięci w tym momencie. Jak widać na tym obrazku w lewej kolumnie zaznaczony jest dysk 40Gb.

9. Teraz zaznaczamy dysk na jakim ma się zainstalować system czyli SnowLeopard. Jak ktoś lubi grzebać w ustawieniach może kliknąć Dostosuj aby dostosować opcje instalacji. Jeśli nie jesteśmy tym zainteresowani klikamy Instaluj. Teraz możemy się wygodnie rozsiąść (albo pójść zrobić sobie kawę) i czekać aż zainstaluje nam się Snow Leopard (u mnie trwa to około 20 minut).

Aktualizacja Snow Leoparda z wersji 10.6.0 do 10.6.2

Dlaczego robimy te aktualizacje? Nie wspominając o tym, że aktualizacje poprawiają stabilność i bezpieczeństwo systemu, to aktualizacja 10.6.2 wprowadza dwie bardzo ważne poprawki – natywna obsługa procesorów core i5/core i7 oraz obsługa płyt głównych z chipsetami Intel P55. Dzięki tej poprawce nie trzeba będzie kombinować z kernelem (jądrem) systemu bo w wersji 10.6.2 wszystko chodzi stabilnie i szybko :)

W tak zwanym międzyczasie, gdy instaluje nam sie Snow Leopard, możemy z innej maszyny ściągnąć sobie z strony Apple’a upgrade z wersji 10.6.0 do 10.6.2. W tym celu ściągamy Mac OS X 10.6.2 Combo Update spod adresu http://www.apple.com/down...pdatecombo.html . No chyba, że ściągneliśmy ten plik wcześniej to ładujemy go na pendrive’a.

1. Wracając do naszej instalacji. Po instalacji systemu komputer się zrestartuje. I teraz BARDZO WAŻNA RZECZ!!. Po restarcie znów bootujemy komputer z płytki player-cdboot.iso. Tylko, że tym razem po ukazaniu się ekranu Chameleona nie zmieniamy płytki w napędzie, ale startujemy system z ikonki SnowLeopard.

2. W trakcie startu systemu możemy zobaczyć na ekranie parę errorów, ale tym nie powinniśmy się przejmować, bo to skorygujemy później. Po starcie Snow Leopard przywita nas animacją powitalna, po czym przeprowadzi nas krok po kroku konfigurując i personalizując nasze konto. Wszystko to odbywa się w języku polskim (o ile taki wybraliśmy przed instalacją), więc nie będę opisywał co i jak bo to jest akurat proste. Po tym jak zakończymy konfigurować nasze konto ukaże nam się pulpit systemu z dock’iem w dole ekranu.

3. Wpinamy teraz naszego pendrive’a z updatem do Mac OS’a i chwile czekamy aż system go rozpozna. Po chwili powinna się pojawić w prawym górnym rogu jego ikona. Klikamy na nim dwa razy. W okienku które nam się otworzy klikamy dwa razy na pliku z updatem. Jako że plik ten to .dmg (dmg to macowy odpowiednik obrazu iso) to po chwili zobaczymy że w prawym górnym rogu pojawi nam sie nowa ikonka MacOSXUpdCombo10.6.2.dmg. Klikamy na nią dwa razy – otworzy nam się nowe okienko z ikona podpisaną MacOSXUpdCombo10.6.2.pkg. PKG to odpowiednik windowsowego exe. Klikamy dwa razy w te ikonkę, po czym uruchomi nam się instalator update’a. Dalej już jest prosto, klikamy dalej, wskazujemy dysk na który to zainstalować czyli – SnowLeopard, dalej i czekamy aż nam się zainstaluje.

4. Po wszystkim restartujemy nasz komputer i po raz kolejny startujemy go z płyty player-cdboot.iso i po raz kolejny po wczytaniu Chameleona klikamy na SnowLeopard i ładujemy system.

Instalacja bootloadera, sterowników do urządzeń, pliku DSDT i paru innych rzeczy :)

1. Po uruchomieniu systemu otwieramy zawartość płytki z której startowaliśmy komputer (czyli player-cdboot.iso) i kopiujemy katalog player-snowleopard na pulpit.

2. Otwieramy katalog player-snowleopard. Teraz uruchamiamy terminal (programy/narzędzia/terminal)

3. W terminalu wpisujemy: diskutil list i klikamy enter. Będzie to wyglądać mniej więcej tak:

Teraz parę słów wyjaśnienia jak rozszyfrować to co nam wyświetliła komenda diskutil. Jak widać na powyższym obrazku w komputerze są dwa dyski twarde disk0 i disk1. Partycje tych dysków to:

Dla dysku disk0 (250,1 GB)

disk0s1 – partycja ntfs (windows) (37 Gb)

disk0s2 – partycja ntfs (213,1 Gb)

Dla dysku disk1:

disk1s1 – EFI (209,7 Mb)

disk1s2 – partycja HFS z zainstalowanym Snow Leopardem (39,7 Gb)

Jeśli macie w komputerze tylko jeden dysk i na nim jest tylko Snow Leopard to otrzymacie komunikat o jednym dysku disk0 z partycjami jak u mnie na dysku drugim. Jeśli macie dwa dyski twarde lub nawet trzy to bardzo ważne jest, aby właściwie “odszyfrować” wynik komendy diskutil. Zainstalowanie bootloadera Chameleon na złym dysku może spowodować, że możecie stracić dane. Więc najpierw lepiej dwa razy pomyśleć i zanalizować to co widzicie niz robic na szybko i potem żałować.

4. Po tych wszystkich ostrzeżeniach wpisujemy w terminalu cd i teraz nie klikamy w enter a klikamy lewym klawiszem myszy w folder Chameleon-2.0-RC4-r684-bin i trzymając cały czas wciśnięty lewy przycisk myszy przenosimy jego ikonę na terminal i tam puszczamy (widać to na obrazku w punkcie 2). Jak widzimy w terminalu po komendzie cd pojawiła się ścieżka dostępu do katalogu z instalacją bootloadera Chameleon. Teraz możemy kliknąć Enter.

5. Wpisujemy cd i386 i klikamy Enter.

I TERAZ NAJPIERW CZYTAMY PONIŻSZE PODPUNKTY, ANALIZUJEMY JE I DOPIERO POTEM REALIZUJEMY!!!

6. teraz wpisujemy sudo fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdiskx i klikamy Enter (w miejsce x wpisujemy numer dysku – jeśli mamy tylko jeden dysk będzie to 0, jeśli mamy dwa, albo trzy dyski to wpisujemy dysk na którym mamy zainstalowanego Snow Leoparda – patrząc na obrazek powyżej widać ze ja mam SL na dysku drugim (liczymy zawsze od zera czuli zero, jeden, dwa) czyli ja musiałbym wpisać sudo fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdisk1). Aha po wpisaniu tej komendy system poprosi nas o hasło – podajemy hasło takie jakie założyliśmy do naszego konta w SL.

7. Teraz wpisujemy sudo dd if=boot1h of=/dev/rdiskxs2 (tutaj ta sama uwaga z dyskami co powyżej, czyli zamiast x wstawiamy numer swojego dysku. Analogicznie do powyższej sytuacji ja musiałbym wpisać sudo dd if=boot1h of=/dev/rdisk1s2). Klikamy Enter.

8. Wpisujemy sudo cp boot / i klikamy Enter i…

To wszystko :) Właśnie zainstalowalismy bootloader Chameleon 2 RC4 :)

Instalacja całej reszty – czyli sterowniki, DSDT, smbios.plist, com.apple.boot.plist plus programy

W zasadzie jesteśmy już prawie przy końcu instalacji. Sterowniki w systemach macowych to po prostu kexty. Ich instalacja najczęściej polega na skopiowaniu pliku .kext do odpowiedniego katalogu, najczęściej /Extra/Extensions albo /System/Biblioteki/Extensions i odbudowie pliku extra.mkext (extra.mkext to najprościej rzecz biorąc jeden duży plik z sterownikami – system zamiast wczytywać kilkadziesiąt kextów po kolej wczytuje jeden plik extra.mkext co skraca czas ich ładowania przynajmniej kilkukrotnie). DSDT to w wielkim skrócie tablice ACPI które umieszczone są w biosie a które czytane sa przy starcie systemu. Ich zawartość to informacje o sprzęcie jaki mamy w naszym kompie czyli np. rodzaj karty muzycznej, karty graficznej, jaki kontroler dysków, usb itd. DSDT ułatwia bardzo wiele rzeczy. Jego brak powoduje błędy przy starcie systemu i konieczność używania zamienników oryginalnych systemowych kextów i injectorów aby uruchomić dany sprzęt. Za to właściwie przygotowane dla danej płyty głównej DSDT minimalizuje korzystanie z zamienników kextów a powoduje że nasz hackintoshowy maczek chodzi na oryginalnych sterownikach z Snow Leoparda. com.apple.Boot.plist to plik startowy z którego pobierane sa parametry startowe naszego systemu. W pliku tym można między innymi wymusić rozdzielczość w jakiej startujemy system, wpisać karte graficzna jaka mamy w komputerze aby system ją dobrze wykrył (o ile nie mamy jej wpisanej w DSDT). W pliku tym możemy zawrzeć też parametry startowe dla bootloadera Chameleon – czyli np. możemy ustawić sobie skórkę jaka ładowana jest przy starcie komputera w momencie gdy wybieramy jaki system chcemy wystartować (gdy mamy zaisntalowane na dyskach Windowsa i Mac Os X), możemy ukryć którąś z partycji jeśli nie chcemy aby była widziana, albo np sprawić że przy starcie Snow Leoparda zamiast loga z uruchamiania systemu będziemy widzieć ładny ekran z jabłuszkiem i postępem ładowania systemu. smbios.plist to plik w którym umieszczone są parametry naszego komputera – jaki mamy procesor, pamięci i parametry które identyfikuja naszego hackintosha jako jeden z dostepnych komputerów np. Mac Pro V3.1.

Po tej lekko przydługiej ale koniecznej teorii czas aby przejść dalej do instalacji.

1. Przy instalacji bootloadera skopiowaliśmy katalog player-snowleopard na pulpit. Teraz jego zawartość nam się przyda. Otwieramy ten katalog. W drugim okienku otwieramy zawartość naszego dysku który nazywa się SnowLeopard (czyli klikamy w górnej belce na Idź/Komputer i klikamy dwa razy na ikonce naszego napędu czyli SnowLeopard).

2. Z katalogu głównego folderu player-snowleopard do katalogu głównego dysku z naszym systemem kopiujemy plik DSDT.aml (podobnie jak pod Windowsem łapiemy i przenosimy ikonkę).

3. Teraz z folderu snow-leopard przenosimy na nasz dysk z systemem cały folder Extra. Czyli – łapiemy myszka ikonkę folderu Extra i przenosimy ją na nasz dysk z systemem.

4. Otwieramy teraz na naszym dysku twardym folder /System/Biblioteki/ i kopiujemy do katalogu Extensions plik RealtekR1000sl.kext z System-Biblioteki-Extensions znajdującego się w folderze snow-leopard na pulpicie

5. Teraz odbudujemy extensions.kext – na pulpicie w folderze player-snowleopard otwieramy folder programy. Znajdują się tam dwa programy – Keka i Kext Utility. Teraz przeciągamy ikonkę folderu Extensions (znajdującą się na naszym dysku twardym z katalogu /System/Biblioteki) i upuszczamy ja na ikonce programu Kext Utility. Program zapyta się nas o hasło – wpisujemy hasło jakie stworzyliśmy na początku instalacji systemu. Czekamy dłuższą chwilkę aż program zakończy swoje działanie i zamykamy go po wszystkim. Teraz przenosimy się do głównego katalogu naszego dysku SnowLeopard, wchodzimy do katalogu Extra i znów przenosimy ikonke folderu Extensions i upuszczamy na ikonie programu Kext Utility. Po zakończeniu działania, wyłączamy programik.

6. Teraz wchodzimy w Programy/Narzędzia/ i uruchamiamy Narzędzie dyskowe. W lewej kolumnie zaznaczamy nasz dysk z zainstalowanym Snow Leopardem (w moim przypadku dysk ten nazywa się SnowLeopard) a w prawej klikamy Napraw dysk. teraz czekamy parę minut aż program nam przeskanuje i naprawi uprawnienia pików na dysku. Na koniec pozostaje nam zresetowanie komputera czyli ikonka jabłuszka w lewym górnym rogu i klikamy Uruchom ponownie. Po restarcie wchodzimy do biosu płyty głównej, ustawiamy aby start komputera odbywał się z dysku na którym mamy zainstalowanego Snow Leoparda, wyciągamy z napędu płytkę cd z której startowaliśmy nasz komputer, startujemy jeszcze raz i… cieszymy sie z pełni działającego Snow Leoparda na naszym komputerze :)

Dziękuje i miłej zabawy :)
Ende :)

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Snow Leopard 10.6.3 + Chameleon 2 RC5_pre8 + DSDT
----------------------------------------------
http://szkielkoioko.xsk.pl - czyli hackintoshowy blog o wszystkim

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-12-18, 10:44   

Czekamy na pełną wersję w poradnikach, bardzo dobry tutek jak najbardziej warty zamieszczenia tu.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-12-18, 11:37   

Jestem za!
Szczególnie, że obecnie i5 stanowi bardzo ciekawą platformę na hamack'a...

Mam tylk małe uwagi, co do wstępniaka.
Wbrew temu, co piszesz nie ma większego problemu z postawieniem na jednym dysku Snow Leo i Windows.
1. Eleganckim rozwiązaniem - i chyba najprostszym - są hybrydowe partycje GPT/MBR. Robi się to naprawdę prosto, tylko trzeba przebrnąć przez ten wątek:
http://forum.osx86.org.pl...t-guid-vt99.htm
2. Jak ktoś koniecznie chce, to Snowa można też zainstalować na MBR, podobnie jak "starego" Leoparda - nic się w tym temacie nie zmieniło z wejściem nowego systemu.
Tak więc sugerowałbym, żeby zmienić te informacje, na to, że najprościej/najbezpiepieczniej jest zrobić to na oddzielnych dyskach...

A poza tym - czekamy!
Oby jak najwięcej takich userów na naszym forum :)
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

player_sct 

Wysłany: 2009-12-18, 18:34   

no dobra motywacje daliscie :) akurat jutro mam 12tke w pracy z ktorej pewnie znowu 8 bedzie jałowe wiec zabiore sie za przezucenie tego tutaj :)

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb

player_sct 

Wysłany: 2009-12-20, 16:32   

wrzuciłem pełen opisik instalacji powyżej aby nie trzeba było skakać na mojego bloga :) Jednakże zapraszam aby tam zaglądać bo mam nadzieje napisać dużo więcej rzeczy :) nastepny jaki mi po głowie chodzi to jak zrobić własne bootcd pod swoją płytę główna :)

przy okazji prosze czytających o wypełnienie ankiety żebym wiedział czy moje pisanie jest ok czy nie.

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-12-21, 13:25   Re: Mac OS X na MSI P55-GD65/Core i5 - szybko i przyjemnie :

Na wtępie dziękujemy za tutorial - wygląda nieźle.
Wszystko wydaje się napisane zrozumiale.

Moje uwagi:
--------------
Nadal, poniekąd słuszne rozwiązanie, popierasz argumentami wyssanymi z palca ;-) :
player_sct napisał/a:
Starsze wersje Mac OS czyli np Leopard mozna było bez problemu zainstalować na partycjach MBR, wystarczyły małe modyfikacje i mogliśmy mieć na jednym dysku zarówno Windowsa jak i Mac Os’a. Z Snow Leopardem jest to juz dużo trudniejsze,

Nieprawda x 2, bo:
1. Nie ma żadnej różnicy między Lepardem, a Snow Leopardem w tym aspekcie. Metoda i efekt jest dokładnie taki sam...
2. Niekoniecznie trzeba mieć MBR, aby na jednym dysku zainstalować Windows i Mac OS X (i nie tylko).

Ogólnie instalacja dwóch systemów na jednym dysku jest z zasady trudniejsza, niż jednego. A przy instalacji Retaila, prostsza jest instalacja na dysku o schemacie GUID niż MBR - bo nic nie trzeba modyfikować. I to z tych powodów faktycznie najlepiej jest zacząć od takiego, a nie innego, układu - czyli instalacji na czystym dysku, który formatujemy na GUID...
Tak więc gorąca prośba o usunięcie lub poprawienie tego fragmentu.

Reszta uwag, to już kosmetyka:
player_sct napisał/a:
Zarówno Leoparda jak i Snow Leoparda możemy bez większych problemów zainstalować na swoim desktopie w domu.

Jakby tak było, to by nie było naszego forum ;)
A tak poważniej, to można by jednak dodać, na "wielu PC". Bo zdanie to może zasugerować, że da się na każdym desktopie (dlaczego laptopie nie?).

player_sct napisał/a:
Typowym przykładem są tu dystrybucje Leoparda typu iATKos v7, czy IPC. Na większości komputerów próba uruchomienia ich instalacji odbywa się bez problemów – ja na przykład u mnie musiałem przy starcie dodawać parametry “busratio=20 cpus=1″ bo bez tego installer zaliczał reset raz za razem.

Taka sytuacja dotyczy wszystkich maszym na Intelach i5 i i7, uruchamianych z kernelem Voodoo 9.5 (na nim oparte są wszystkie instalki dystrybucji Leoparda od 10.5.5 w górę).

player_sct napisał/a:
“Wait for Root Device”

Waiting for Root Device...

player_sct napisał/a:
Czy zadziała na innych komputerach? Może, nie daje za to głowy. Wręcz myślę, że może być z tym problem z tego względu, że zastosowany tam plik DSDT jest przygotowany pod te konkretna płytę główna...

Na innej płycie głównej szanse na zadziałanie są mniej więcej takie, jak na wygraną w totka :mrgreen:

player_sct napisał/a:
10.6.2 (...) Dzięki tej poprawce nie trzeba będzie kombinować z kernelem (jądrem) systemu bo w wersji 10.6.2 wszystko chodzi stabilnie i szybko :)

Wszystko tak dokładnie opisujesz, a tu brakuje mi istotnych informacji. Rozumiem że na CDBoot jest inny kernel, który pozwala na odpalenie 10.6.0? Jeśli tak, to jaki to kernel?

player_sct napisał/a:
4. Po wszystkim restartujemy nasz komputer i po raz kolejny startujemy go z płyty player-cdboot.iso i po raz kolejny...

Ten jeden restart można sobie odpuścić. Od razu można zainstaloać Chameleona i resztą hackintosh'owego stuff'u ;)

player_sct napisał/a:
6. teraz wpisujemy sudo fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdiskx i klikamy Enter

Jest Chameleon2 RC4 z wygodną instalką:
Cytat:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=201850&hl
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

player_sct 

Wysłany: 2009-12-21, 14:40   

Podpunkt z instalacja leoparda na na dwóch dyskach poprawiony :)

Pisząc ze Leoparda mozna na mbr a Snowa nie podpierałem sie moimi doświadczeniami gdzie z tego co pamietam Iatkosa na mbr postawilem bez zadnego problemu a potem jak kombinowalem z Snowem ni cholery nie chciał mi sie zainstalować. Jak napisałem w opisie, dopiero się ucze i przygoda z hackintoshem jest u mnie dość krótka aczkolwiek spodobalo mi sie. I tak uważam za sukces że w pare dni w zasadzie z zerową wiedza na ten temat udało mi się postawić snowa a potem z klocków porozrzucanych po internecie i różnych forach dyskusyjnych stworzyc bootcd takie żeby z tą płyta główna działało bez problemów :)

Krytyka mile widziana :) Człowiek przynajmniej wie gdzie sie myli i co moze poprawic :)

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-12-21, 16:03   

Różnica, o której piszesz, nie wynika z wersji systemu, tylko z tego, że iAtkos to dystrybucja, a Snowa masz w postaci oryginalnego DVD (Retail).
Wszystkie dystrybucje mają już zmodyfikowany OSInstall.mpkg, gdzie wyrzucony jest wpis powodujący sprawdzenie schematu partycji na dysku. W przypadku instlacji Retail'owej (zarówno Leoparda jak i Snow Leoparda), trzeba to zrobić samemu...
Cytat:

Basically you have to extract the contents of the OSInstall.mpkg file with a XAR compressor command, edit the (text file) named Distribution contained inside changing directive that says eraseOptionAvailable='true' into eraseOptionAvailable='false'.
And compress all the files you extracted back into a new OSInstall.mpkg using XAR again.

...albo znaleźć gotowca:
Kod:
http://www.mydellmini.com/forum/general-mac-os-x-discussion/15217-osinstall-mods-8gb-install-sl.html

player_sct 

Wysłany: 2009-12-21, 22:42   

heh i własnie teog mi do szczescia brakowalo :) po swietach bede kombinowal z glownym dyskiem zeby najednym dysku miec i winde i snowa

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-12-21, 22:51   

Bardzo proszę, choć jeśli będziesz robił wszystko od zera, to i prościej i bardziej elegancko jest zainstalować oba systemy na dysku GUID.
Utworzenie partycji hybrydowych GPT/MBR sprowadza się do założenia nowej partycji FAT32 na dysku z zainstalownym Leopardem - Disk Utility tworzy takie tablice automatycznie (tylko trzeba to robić z poziomu instalatoru lub systemu na innym dysku). Nie trzeba nic grzebać i modyfikować.
Wszystko, wraz z różnymi "kruczkami", jest wątku, który już podawałem wyżej:
http://forum.osx86.org.pl...t-guid-vt99.htm
Polecam :mrgreen:

shadov 

Wysłany: 2009-12-30, 11:58   

Dzięki bardzo za poradnik przyda sie ;]

Nie pracuję za dziękuję/bóg zapłać! Charytatywnie nie pomagam GG/Mail

player_sct 

Wysłany: 2010-01-02, 19:23   

a prosze bardzo niech dobrze sluzy w pierwszych krokach z mac os'em :) oby nas jak najwiecej bylo

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-01-02, 19:38   

P55 stanie się w najbliższych miesiącach bardzo popularne i zapewne podstawową platformą na wydajne solidne PC, to i będzie więcej haMac'ów.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

shadov 

Wysłany: 2010-01-02, 21:02   

kupiłem kompa z i5 na koniec sierpnia, powiem szczerze ze teraz żałuje, jak bym do teraz poczekał to bym miał bynajmniej za te pieniądze lepszą płytę, więcej HDD, i lepsza bude ;|

Nie pracuję za dziękuję/bóg zapłać! Charytatywnie nie pomagam GG/Mail

player_sct 

Wysłany: 2010-01-02, 23:47   

spox i tak masz fajna i wydajna platforme a tego procka mozesz spokojnie jeszcze podkrecic i w ogole miec rakiete ktora starczy na dluzszy czas :)

a co do poradnika to poszukaj sobie dsdt do swojej plytki bo od msi na bank nie zadziala. jak bedziesz mial jakis problem to pisz "ugotuje" ci bootcd pod twoja plyte glowna

Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb

Odpowiedz do tematu