Wysłany: 2012-01-24, 16:40 Gigabyte ep-45-ud3p, Lion 10.7 padł po aktualizacji
Witam,
zainstalowałem Liona z powodzeniem w wersji 10.7 na płycie Gigabyte ep-45-ud3p. Oprócz dźwięku i sieci wszystko działało aż miło. Podinstalowałem sieć (znalazłem serownik w necie) i zaktualizowałem do 10.7.2. Po aktualizacji system nie wstaje i daje komunikaty "still waiting for device" (załączam zdjęcie).
I jeszcze jedno: gdzie znajdę jakiś opis jak go uruchamiać z dysku? Na razie uruchamiam z płyty instalacyjnej.
Acha: i dlaczego zawsze gdy uruchomię Liona to potem mam przywrócone ustawienia domyślne BIOS?
Nie wiemy co instalowałeś, nie wiemy na jakiej konfiguracji... "Still waiting" opisany na forum jest. Na resetowanie ustawień BIOSu trzeba zrobić binpatch AppleRTC.kext.
Tak jak pisałem instalowałem Liona 10.7. Na osobnym dysku SATA. Dyski z wnidowsem w tym czasie odłączyłem. Pisałem też na jakiej płycie. Procesor to E8400.
Dysk przygotowałem podczas instalacji jako GUID. Zresztą to działało dobrze dopóki nie postanowiłem zaktualizować. Aktualizowałem za pomocą wbudowanego mechanizmu Uaktualnienia.
Jakie jeszcze informacje są potrzebne? Proszę napisać bo jestem nowicjuszem w tym temacie.
1. płyta Gigabyte GA-EP45-UD3P
2. Intel® Core™2 Duo Processor E8400 (6M Cache, 3.00 GHz, 1333 MHz FSB)
3. Intel ® ICH10R (tu dwa dyski w RAID0 z windowsem oraz dysk SATA z OSx)
4. Gigabyte SATA2 (tu podłączony napęd optyczny IDE)
5. ATI Radeon HD 5700 Series PCI Express x 16
6. Realtek ALC889A
7. Realtek 8111C x2
8. -
9. PX-740A ATA Device , dysk twardy podłączony po przez złącze sata
10. Klawiatura oraz Mysz podłączona po przez USB
Kontroler I/O: Układ iTE IT8718 (nie używam floppy, LPT, COM, PS2).
BIOS: PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b, 2 x 8 Mbit flash ROM
Tylko jaka dystrybucja to nie mam pojęcia. Pobrałem ISO, wypaliłem i już....
Jak to można sprawdzić?
EDIT:
sprawdziłem i jest napisane: "na bazie finalnej wersji z Mac App Store"
[ Dodano: 2012-01-26, 23:13 ]
Ojojojojoj...
podpowiedzcie jeszcze proszę jakie opcje powinienem wybrać. Bo domyślnie się nie ładuje. Staje na tym, że pokazuje czas uruchomienia systemu (w trybie -v a w normalnym pokazuje się komunikat, że mam wyłączyć komputer i włączyć ponownie).
Mam dwa dyski i żeby sobie włączyć MacOS używam biosowego wyboru dysku więc chciałbym, żeby ten bootloader już mnie się nie pytał co chcę uruchomić tylko, żeby od razu uruchamiał OSx tak jakby był tylko jeden dysk z tym właśnie systemem.
Masz kernel panic, czyli taki odpowiednik BSODa w systemach uniksopodobnych. Wrzuć na forum zdjęcie KP, wtedy będzie można powiedzieć więcej.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Witam,
Dzięki za odpowiedzi.
Teraz zrobiłem tak: Szukając tego NullCPUPowerManagement.kext nie mogłem go znaleźć jako instalator ale znalazłem coś co niby go zwiera (myHack):
Kod:
http://myhack.sojugarden.com/downloads/
Zainstalowałem to i zmienił mi się bootloader. Jednak w system/libraries/extensions tego kexta nie było. Znalazłem więc tego kexta w postaci folderu i wrzuciłem go do extensions. Jednak po tych operacjach co jakiś czas pokazuje się komunikat jak na załączonym obrazku. System nadal nie startuje a tryb verbose pokazuje takie komunikaty jak na kolejnym obrazku.
Próbowałem za pomocą chameleon wizarda przywrócić poprzedniego loadera ale ten myHack się tak zacietrzewił, że chameleon wizard nie zastępuje go.
Do tego wszystkiego nie wiem co to jest DSDT - podpowiedzcie mili forumowicze.
Komunikata "Nie można użyć rozszerzenia systemowego" pokazuje że nie umiesz instalować kextów. Nie robi się tego przez zwykłe przekopiowanie kexta do folderu /Extensions. Kexty instaluje się KextWizardem (dostępny u nas na forum) albo z poziomu terminala. W załączniku masz mój NullCPUPowerManagement, którego używałem zanim zrobiłem sobie DSDT. A co to jest DSDT masz ładnie opisane tutaj -> http://forum.osx86.org.pl...-jest-vt521.htm Ogólnie wypadałoby przeglądnąć też cały dział, bo tam jest napisane jak modyfikować DSDT żeby PM działało bez NullCPUPowerManagement.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.