Wysłany: 2012-02-06, 11:01 Lion i wyłączenie prób montowania dysku
Czy ktoś wie jak zmusić OS X 10.7.x do ignorowania dysku, którego nie rozpoznaje?
Mam w komputerze dysk z zaszyfrowaną partycją. OSX nie rozpoznaje systemu plików i za każdym razem podczas logowania pokazuje komunikat o tym, że nie rozpoznaje dysku i opcje do wyboru - Ignoruj, Wysuń, Inicjuj. Jest to dość denerwujące. Czy da się jakoś zmusić OSX do ignorowania dysku bez klikania w ten popup? Trik z /etc/fstab nie działa, bo dysk nie ma UUID ani systemu plików (z punku widzenia OSXa oczywiście).
Próbowałem z fstab wszystkiego - /dev/diskXsX też. Problem w tym, że triki z fstab działają tylko wtedy, kiedy OSX "zna" system plików na partycji.
Chyba będę musiał zrobić malutką partycję np. FAT na tym dysku, żeby się OSX od niego odczepił. Jak jest chociaż jedna "czytelna" (dla OSX) partycja na dysku, to nie czepia się już reszty... bez sensu, ale tak jest.
Problem w tym, że muszę zdeszyfrować cały dysk, zmniejszyć partycję która jest teraz i dodać nową... potem szyfrować znowu... 3 godziny
aaa tak w sumie nie myślałem o tym ale nie próbowałem.
update:
Niestety nie działa ten trik także. OSX musi znać system plików. Jedyne wyjście, to zrobienie malutkiej partycji FAT na dysku na którym ma być zaszyfrowana partycja. Potem do fstab wklepuje się:
Kod:
LABEL=XYZ none msdos ro,noauto 0 0
I jest spokój. Bez względu na to gdzie się podepnie ten zaszyfrowany dysk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.