Wysłany: 2012-02-05, 19:51 Zainstalowanie Lion'a Retail na dysku MBR z PenDrive.
Witam serdecznie! Z racji że ostatnio miałem sporo problemów postanowiłem zainstalować na moim komputerze Retaila i dać sobie spokój z dystrybucjami, utworzyłem sobie bootowalnego pendrive'a z chameleonem, wszystko śmiga z tym że by zainstalować retaila trzeba mieć dysk w GUID, a to u mnie wiązałoby się z przeformatowaniem wszystkiego, włącznie z Windowsem, na którym sporo się już nazbierało i szkoda by mi było instalować go od nowa, wiec nasuwa się pytanie:
Jak ładnie przekabacić instalator tak, by dał się zainstalować na MDR. Wiem, że jest to możliwe, bo np. taki iAtkos tak sie wlasnie uruchamia ;]
_________________ Mac OS X Lion 10.7.2 Retail | AsRock Z68M / intel z68 | Intel Core i7 2700k | RAM Corsair 8 GB 1600 MHz | Asus Radeon HD6950 2GB | Samsung HDD 1TB | ALC892
fenriz, nie lepiej od razu powiedzieć ze teoretycznie tak, zamiast dawać kolejną zagadkę? Rozumiem że ma pendrive a nie płytę więc zawsze może to szybko podmienić w razie niepowodzenia, ale zawsze ma podejście chłopak że się musi udać, a nie "mam wyj**ane, uda się lub nie". Motywacja jest najważniejsza ;]
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
No to zrobiłem i się przekonałem że nie działa. Podmienił się tylko regulamin, a system dalej wymaga GUID. Mógłby mnie ktoś jakoś nakierować na właściwe pliki?
Może ma ktoś tutaj Liona na MBR
_________________ Mac OS X Lion 10.7.2 Retail | AsRock Z68M / intel z68 | Intel Core i7 2700k | RAM Corsair 8 GB 1600 MHz | Asus Radeon HD6950 2GB | Samsung HDD 1TB | ALC892
Wziąłem z twojego programu wydobyłem potrzebne pliki i dorzuciłem do mojego pendrive, jednak dalej wymaga GUID. Oczywiście spróbowałem za jego pomoca przerobić mojego Liona, wszystko ładnie doszło do końca, jednak nie moge dorzucić później chameleona ;/
Dobra, otóż zmajstrowałem sobie bootowalnego pena z Lionem, wszystko śmiga, lecz po prostu instalator wymaga partycji GUID co jest chyba oczywiste ;]
Postanowiłem więc, jak poradził Oswaldnini, podmienić OSInstall.mpkg w folderze Packages oraz OSIntall w Library -> Private Frameworks -> Install.framework.
Jendak po prostu instalator dalej wymaga GUID.
A co do problemu z LiM'em:
wszystko ładnie, zrobił mi pendrive z Lionem, i kiedy próbuje dograć do niego Chameleona, klasycznie przez instalator, ze zmianą partycji "Lion" na "Lion Install Disc", wszystko idzie ładnie, lecz podczas "Zastosowywania zmian" instalator się przycina, i po restarcie komputera dostaje white-screen - kończy się to koniecznością reinstallu systemu.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-07, 12:54
MisterX napisał/a:
Poza tym nie mam zarzutu do działania LiM'a, tylko do faktu, że cały system laguje podczas próby wgrania Chameleona i wymaga reinstalacji.
Jest to co najmniej dziwne - sam robiłem taki zabieg nie raz i nie było problemów. Zobacz jak będzie wyglądać instalacja ściagniętej paczki z chameleonem albo instalacja z palca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.