Witam
Zastanawiam się nad instalacją MAC os na moim laptopie.
Którą dystrybucje byście mi polecili??
To moje dane sprzętowe:
1.Model ACER Aspire 9423WSMi
2.Procesor: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T5500, 1666 MHz (10 x 167)
x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3
3.Mostek południowy (Southbridge): Intel 82801GBM ICH7-M
5.Karta graficzna NVIDIA GeForce Go 7300
6.Kodek audio Realtek ALC883 @ Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller
7. Karta sieciowa: Karta Realtek RTL8168B/8111B
8. WIfi Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
9. Napęd: Optiarc DVD RW AD-7530A ATA Device
Dysk: ID modelu WDC WD1600BEVS-22RST0 SATA
10. Kalawiatura i mysz zgodna z ps2
aaaa dodam jeszcze że mam zamiar zrobić całkowity format dysku i zainstalować MAc os a później windowsa dzięki chameleon.
mam jeszcze pytanie czy czeka mnie upgrade biosu?
Wertując temat wpadłem na stronę
zastanawiam się czy będę musiał wgrać bios co jest na stronce Kizwan'a?
Jak tak to jak kiedyś zrezygnuje z mac os to czy będę musiał robić downgrade biosu do oryginalnej wersji??
Pozdrawia i dziękuje za pomoc
Kilu
Nie rób flasha BIOSu. Wystarczy, że jest do innego modelu z inną grafiką i masz po sprzęcie. Zainstaluj retaila a potem skrobniemy Ci ładne poprawione DSDT.
Cześć
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna sprawa i jutro zabieram się za instalacje.
Chodzi o zdanie:
witucha0 napisał/a:
Instalacja MacOS X Snow Leopard 10.6.8 za pomocą BootCD - krok po kroku
Aktualizacja
Przede wszystkim należy przeprowadzić aktualizację. Jak to zrobić? Są dwie możliwości:
1. Przez "Uaktualnienia Systemowe" (trzeba mieć połączenie z internetem, wiele sieciówek realtek'a i marvell'a działa OOTB)
2. Ściągnąć ręcznie tą oto paczkę - "Mac OS X 10.6.8 Combined Update" z tego linku
Kod:
http://support.apple.com/kb/DL1399
UWAGA! Po tej aktualizacji użytkownicy kart graficznych GeForce 7xxx będą mogli startować system tylko w 32-bitach!
Zainstalować, zrestartować i ponownie uruchomić system z UniBootX'a.
Czy to oznacza że przed aktualizacja system jest 64bit'owy (x86_64) i później może być tylko 32 (i386) czy może chodzi o to że system po aktualizacji karta graficzna będzie działać tylko w trybie 32 bitowyn (wyświetlać kolor 32 bitowy).
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Kilu
aaaa jeszcze jedno czy jest szansa na uruchomienie wfi czy czeka mnie podmianka karty?
Raczej czeka cię podmiana karty - co prawda powstało VoodooWireless ale z tego co wiem działa tragicznie - jest niestabilne i nie obsługuje żadnego szyfrowania.
Co do karty - po aktualizacji systemu sterowniki do karty graficznej działają tylko na systemie uruchomionym w 32 bitach.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-10, 23:11
Powoli. UniBootX zawsze uruchamia system/instalacje w 32 bitach z ograniczeniem do 4gb ramu - względy bezpieczeństwa/kompatybilności iid, itp. Po zainstalowaniu podczas konfiguracji decydujesz jak chcesz odpalać system (konfiguracja chameleona) - Ty niestety wyboru nie masz ponieważ komputery z kartami GeForce 7xxx działają tylko w 32 bitach (bodaj od 10.6.3) bo apple olało sprawę i nie zrobili sterowników 64-ro bitowych pod GeForce serii 7.
Cześć
Dzisiaj przekopałem trochę starych "paści" z szafy i wykopałem 2 karty Wifi naminipci:
1. Broadcom BCM4306KFB
2. TI (TNETW1130GVF) 802.11a/b/g Wireless MiniPCI/CardBus
Co tym sądzicie??
Może lepiej jednak kupić?
Jak kupić to co polecacie?
Przed instalacją chciałbym wymienić kartę żeby już nic nie zmieniać w konfiguracji komputera.
Pozdrawiam i dzięki wielkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.