Wysłany: 2012-02-07, 09:55 Aspire 5930g nie pojawia się instalator
Witam Wszystkich (mój pierwszy post )
Od paru dni próbuję zainstalować OSX 10.6 na moim laptopie:
C2D P7350 @ 2GHz
ICH9M
3GB DDR2
GeForce 9600M GT 512MB DDR3
Dysk - WD 320GB SATAII
Dźwięk - Realtek ALC888
WIFI - Broadcom BCM94321MCP3 karta wymieniona po przeczytaniu innych postów (dostarczana w zestawie nie działa z osx)
Karta LAN - Marvell 88E8071
Testowo zainstalowałem iAtkos L2 (z LION). Instalacja uruchomiona z chameleona z opcją arch=i386. Po wybraniu kextów do hardware wszystko się zainstalowało poprawnie i uruchamia bez żadnych dodatkowych opcji. Owszem, nie działa dźwięk, sleep i nie jest zbyt szybki. Następnie zmontowałem na podobnej zasadzie pendrive z OSX10.6 (żona ma MacBook'a Pro). Niestety po wystartowaniu systemu nie pojawia się instalator. Pojawia się pulpit z kursorem ale bez okna wyboru języka. Odczekuję kilka minut ale bez skutku. Po naciśnięciu na ESC lub klawisz myszy kursor zmienia się w kręcące kółko ale również bez zmian po paru minutach...
Dla sprawdzenia, czy może problem jest z DVD pobrałem z sieci obraz Retaila ale jest tak samo.
Czytając posty na forum, instalacja powinna odbyć się bez większych problemów na tym laptopie. W biosie nie mam za wiele opcji do zmian.
Proszę o jakieś sugestie. Może ktoś miał podobny problem? Dodam, że instalację uruchamiałem z chameleona oraz płyty CD przygotowaną przez witucha0 (Uniboot 1.4).
Nie, nie boli szukajka i była użyta . Co prawda nie próbowałem jeszcze zastosowania samego DSDT do instalacji ale czytając fora, najlepiej instalować system z jak najmniejszą ilością dodatków i tak próbowałem. Z opisów również wynika, że instalator startuje bez DSDT - to generują i modyfikują później w celu doszlifowania systemu. I tak chciałem postąpić.
Z drugiego linku mam właśnie CD, z którego między innymi, próbowałem instalować system ale z opisanym rezultatem.
Czyli rozumiem, że jednak mam zastsować Twoje DSDT (właśnie też dzięki niemu miałem nadzieję na sukces z instalacją osx na moim laptopie ) do samej instalacji (jest opcja w chameleonie)? Sprawdzę wieczorem po pracy.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-07, 12:52
mosp napisał/a:
Niestety po wystartowaniu systemu nie pojawia się instalator. Pojawia się pulpit z kursorem ale bez okna wyboru języka. Odczekuję kilka minut ale bez skutku. Po naciśnięciu na ESC lub klawisz myszy kursor zmienia się w kręcące kółko ale również bez zmian po paru minutach...
oswaldini napisał/a:
UniBootX 1.4.2 działa tylko z Mac OS X Retail w wersji 10.6.3, kolejna wersja będzie pod 10.6.0 + 10.6.3
Odpal na wersji UniBootX_v1.4.2_universal z komendą GraphicsEnabler=No lub na wersji UniBootX_v1.4.2_universal_no-ati bez komend. Nie musisz wpisywać arch=i386 (jest na sztywno.)
Na BootCD nie trzeba DSDT (pojedyncze przypadki tego wymagają). UniBootX powinien działać dobrze (któraś z dwóch wersji)
Uruchamiałem wersję 1.4. Z zalecanej nie startował w ogóle (zatrzymywał się raz na USB raz grafice raz w innym miejscu) natomiast z wersji no-ati uruchamiał się ale do pustego pulpitu.
Sprawdziłem i uruchamia się instalator już poprawnie. Użyłem wersji 1.4.2 no-ati z opcjami USBBusFix=Yes oraz -x (może się komuś przydadzą te informacje).
Teraz muszę dane gdzieś zarchiwizować i zainstalować system mac osx.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.