Wysłany: 2010-08-29, 14:14 ASUS Eee PC 1008HA - Instalacja Snow Leoparda na netbooku
Na początek, już kiedyś bawiłem się Mac OS X'em, i znam się po części na instalowaniu OSX'a na PC.
Mam pendrive 16GB, komputer z OSX'em 10.5.8 oraz netbooka EeePC 1008HA.
Kiedyś już wgrywałem na niego OSX'a, ale teraz zapomniałem jak zrobić, żeby było dobrze.
Wybrałem sobie distro, które ma odpowiednie KEXT'y itd. i liczyłem na to, że po wgraniu Chameleona i skopiowaniu obrazu płyty na drugą partycję wszystko będzie działać. Niestety: iATKOS s3 pokazuje błąd odczytu pliku .plist i bad magic number przy kernelu, a Snow Leo 10.6.1 - 10.6.2 by Hazard pokazuje przez pół sekundy "coś" (nie jestem w stanie nic przeczytać) i komputer się rebootuje.
Czy są wymagane jakieś KEXTy pod Chameleonem, gdy korzysta się ze zmodyfikowanego wcześniej obrazu? Czy lepiej będzie jak zabiorę się za modyfikację oryginalnego Snow Leo i w ten sposób zrobię pena?
[ Dodano: 2010-08-29, 18:56 ]
Wgrałem na pendrive przenośnego Mac'a i obok, na drugiej partycji mam instalator iATKOS. Czy zna ktoś sposób na uruchomienie go? Chyba można tylko z DVD, bo z pendrive wywala błąd...
[ Dodano: 2010-08-29, 18:59 ]
A. Przepraszam, że tak chaotycznie piszę - to raz.
A dwa. Błąd polega na tym, że instalator mówi, że muszę uruchomić go z DVD, a nie z tego na czym jest (pendrive).
[ Dodano: 2010-08-29, 23:41 ]
Kolejna próba - wersja Hazard instaluje się poprzez odpalenie OSInstall.mpkg, lecz nie chce się uruchomićmimo wybrania odpowiednie kernela i dobrych (moim zdaniem kextów).
Cóż, szukam dalej.
Wszystko ładnie się zbootowało (już po instalacji) i trzeba było tylko wgrać Chameleona i kexty do GMA950, PS2, Audio itp.
Najwyraźniej coś spartoliłem, wyłączając instalator z podanej na stronie paczki, gdy od 30 minut wisiał na "pozostało: 1 minuta". Po ponowynym uruchomieniu podziwać mogłem "Still waiting for root device". ^^
Teraz wgrywam jeszcze raz. Najpierw wgram kexty, potem bootoloader i napiszę czy się udało.
[ Dodano: 2010-08-30, 18:07 ]
Nie działa. Dalej still waiting for root device... Pomoże ktoś z kextami?
Próbowałem już kilku tutoriali dostępnych w sieci, także tematów, według których raz udało mi się uruchomić OSXa:
Niestety, bez paczek z kextami, sam instalator spatchowany pod MBR, nie chce się uruchomić (Chameleon jako bootloader) z pendrive'a.
Proszę o porady dotyczące kextów na:
Netbook Asus 1008HA z touchpadem multitouch (PS/2), BT i WiFi (atheros, który od niedawna chyba działa)
Procesor: Intel Atom N280 1.66 GHz
Pamięć RAM: 1GB
HDD: 250GB SATA
Grafika: Intel GMA 950
Chipset: Mobile Intel 945GM Express
[ Dodano: 2010-08-31, 09:26 ]
Wiec tak, wgralem to wreszcie, i dziala. Instalacja retail (spatchowana pod MBR) uruchomiona na dystrybucji iPortable, wszystko przeszlo sprawnie. KEXTy, jakie wrzuciłem napiszę później. Teraz szukam jakiegoś "w miarę bezpiecznego sposobu" na update do 10.6.4. Posta piszę już z netbooka, z MacOSXa. Karta sieciowa nie działa. Poradziłęm sobie instalując PDANet i podłączając HTC Desire pod USB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.