Z racji tego, że siostra zawitała na dłużej na święta w domu bawię się jej leciwym lapkiem Fujitsu Siemens Esprimo V6515.
Specyfikacja:
1. Fujitsu-Siemens Esprimo V6515
2. Intel T3400 2.16GHz MMX SSE SEE2 SEE3 SSSE3 EM64T
3. nForce 730i (MCP79) - brak AHCI w BIOSie
4. -
5. GeForce 8200M G z dzieloną pamięcią 512MB z RAMu
6. Realtek ALC268
7. nForce 10/100/1000 Mbps
8. Atheros AR5007EG
9. HDD i DVD przez SATA
10. Mysz i klawiatura PS/2 (Synaptics TouchPad V7.0)
Jak wygląda sytuacja na 10.6.3:
- PS/2 - działa na kextcie od AnV - trackpad, mysz, klawka, bez Nuba, scrolling dwoma palcami.
- PowerManagament - bez żadnych popychaczy
- Audio - VoodooHDA 0.2.72
- Lan nForce - nie działa, nie może przydzielić IP
- WiFi AR5007EG - nie działa, chyba zbyt nowy HAL, potem zobacze na kextach z Liona
- Grafika 8200M G 512MB z RAMu kompa - działa rozdziałka 1280x800 ale bez QE/CI, DevID jest w chameleonie ale nie kextach. Po podaniu do kexta bez zmian. NVEnabler: miga ekran, Natit: brak reakcji poza wpisem w profilu systemowym. Zostaje jeszcze EFI String i DSDT
- nie działa kontroler SATA
Czy ktoś miał do czynienia z 8200M G z dzieloną pamięcią RAM ? Gdyby to odpalić to byłby to znośny lapek. Zostaje jednak jeszcze kontroler SATA, nie odpala na żadnym kextcie do nVidii.
Właśnie robię 10.6.8 ale musiałem go najpierw zainstalować w VMWare bo nie da się zrobić update'u na penie 8GB Niestety bardzo mnie to ogranicza :P
EDIT: 8200M G odpalona przez DSDT na 10.6.8 + edycja NVDANV50Hal.kext
EDIT2: LAN działa OOTB w 32 bitach w 10.6.8
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4238 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-28, 15:53
Jestem nie do zatrzymania Heheheh. Oto co osiągnąłem:
- działający w pełni PS/2 z gestami (2 palce i pukanie)
- PowerManagament i AGPM - OOTB
- Audio - na razie VoodooHDA
- Lan nForce - OOTB
- GeForce 8200M G - pełne wsparcie po dopisaniu do DSDT, nie potrzeba edycji kextów
- Kontroler SATA !
- Sleep
- Przycisk power - wyskakuje okno z wyborem (shutdown, sleep, anuluj, reboot)
- Wszystkie klawisze funkcyjne
Nie działa:
- WiFi (jeszcze nie bawiłem sie w kexty z Liona)
- wskaźnik baterii - po pierwszej edycji DSDT niestety nie zaskoczyło, muszę powalczyć
- wskaźnik temperatury CPU w iStat - FakeSMC 2.5 oraz FakeSMC 3.1.0
Kontroler SATA działa na własnoręcznie sklepanym AppleNForceATA MCP79 powinien byćw AHCI ale u mnie jest on w IDE i ma devid, którego nie ma w kextach. Muszę jeszcze zrobić Legacy kexta do chipsetu bo nie wyświetla się nazwa. Niestety nie udalo mi się skompilować kexta do 64 bitów :( Nie wiem dlaczego buduje się tylko kext z trybem debug i przez to jest dużo "śmieci" w verbose.
I tak z lapka, w którym nie działało na początku prawie nic, działa prawie wszystko
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4238 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-31, 10:46
Panie Adminie nie proszę o pomoc więc nie zamieszczałem specyfikacji Ale niech będzie na dniach ją uzupełnię :P
Niestety jak pisałem AHCI nie da się włączyć w BIOSie.
EDIT: aha zapomniałem napisać, że skompilowałem AppleNForceATA w 64 bitach bez trybu debuge Potrzebny był XCode 3.2 bo projekt nie był w pełni kompatybilny z XCode 4
Panie Adminie nie proszę o pomoc więc nie zamieszczałem specyfikacji Ale niech będzie na dniach ją uzupełnię :P
Nie mniej wiadomo by było jakie podzespoły da radę okiełznać...
oswaldini napisał/a:
Niestety jak pisałem AHCI nie da się włączyć w BIOSie.
Ale idę o zakład że da radę przez poprawkę SET PCI w DSDT, tak samo jak ustawia się kontroler JMicron w tryb AHCI na P8Z68...
Poszukaj może ktoś napisał, lub jak by była dokumentacja do tego chipsetu, to może dało by radę zmontować ją...
oswaldini napisał/a:
EDIT: aha zapomniałem napisać, że skompilowałem AppleNForceATA w 64 bitach bez trybu debuge Potrzebny był XCode 3.2 bo projekt nie był w pełni kompatybilny z XCode 4
Następny powód dla którego trzeba mieć Snow Leoparda i XCode 3.x
Wysłany: 2011-12-31, 14:40
Specyfikacja uzupełniona.
Kolejne spostrzeżenia:
- Wskaźnik baterii nie do ruszenia - nie rusza na modowanym DSDT, czy też po rollbacku kexta. Testowałem wszelkie kexty do baterii.
- AR5007EG nie da się ruszyć także na kextach od Liona.
- Jak i wcześniej nie zaskakują też wskazania temperatury CPU.
To są jedyne bolączki tego laptopa. O ile WiFi jest do wymiany już za 10zł to wskaźnik baterii to juz gorsza sprawa. Bez wskazania temperatur można żyć, wentyl działa prawidłowo wraz z obciążeniem CPU. Lapek ma pełny natywny PM.
Co do modyfikacji DSDT do uzyskania AHCI to bardzo dobry pomysł !
Komputer w 10.6.8 działa tylko w 32 bitach, w 64 od razu się resetuje. Jeszcze nie wiem co to powoduje. Raczej się już nim nie pobawie bo siostra wraca w poniedziałek do siebie.
Wysłany: 2012-01-28, 13:46
Kilka nowych informacji bo siostra znowu wpadła na weekend
- Lapek odpala w 64 bitach ! Prawdopodobnie wcześniej uniemożliwiał to prefpanel do VoodooHDA lub do TrackPada
- TrackPad z multitouch i pukaniem działa na oryginalnym systemowym prefpanelu!
- Działa w pełni odczyt temperatur (CPU, GPU, HDD) i napięć (CPU) - potrzebny iStat 3, na iStat 2 nie działa.
- dokupiłem oryginalny BT do tego Fujitsu-Siemens i działa od kopa
Niestety coś się podziało i na świeżym systemie znikła mi możliwość zmiany jasności matrycy !! Z opcji zarządzania energią zniknęły mi 2 pozycje:
- Automatycznie zredukuj jasność przed uśpieniem monitora
- Lekko przygaś monitor, gdy używasz tego źródła zasilania
Wynik Geekbench w 64 bit to 3060pkt (widać na screenie) więc jak na Intel Pentium Dual T3400 całkiem nieźle!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.