Wysłany: 2012-02-22, 11:36 HP Compaq nx7400
Witam.
Posiadam laptop HP Compaq nx7400 i tak się zastanawiam czy da się zainstalować na nim MACa.
Oto konfiguracja:
1. Hewlett-Packard HP Compaq nx7400 (EY508ES#AKD)
2. Intel Core 2 Duo Mobile T5600 (obsługuję SSE2/3)
3. Intel 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers — 27DF
4. Standardowy kontroler Serial ATA AHCI 1.0
5. Mobile Intel 945GM (nie jestem do końca pewien czy to jest dokładnie to o co chodzi)
6. Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller [A-1]
7. Broadcom NetXtreme BCM4401-B0 Fast Ethernet Controller
8. Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection [NoDB]
9. Dysk - Hitachi HTS542512K9SA00 120GB SATA ; Optyczny - LG GSA-T10N E-IDE/ATAPI
10. Jest to laptop i standardowo klawiatura i tp są na PS2 ale mam też mysz i klawiaturę USB
Mam drugi dysk na którym mogę zainstalować na całości MACa Hitachi 40GB SATA więc nie chcę kombinować z kilkoma systemami na jednym dysku.
Co na takiej konfiguracji można zainstalować?
I czy ewentualnie będą jakieś większe problemy?
Wysłany: 2012-02-22, 13:27
Dzięki za info
Jest jakiś sposób na wifi ? mam kartę na PCMCIA Tenda TWL541C ewentualnie zakup jakiejś innej karty pcmcia lub na usb rozwiązłe problem ?
Tyle że karta na USB nie będzie działać z App Storem, iTunes Store itp itd... Najlepsza opcja to wymiana na kompatybilną kartę z OS X wyjętą z innego HP, lub rebranding.
Wysłany: 2012-02-23, 01:02
Hmm z tymi kartami do hp jak się już zdążyłem zorientować to dość spory problem uwagi na certyfikat centrino znaczy to że tylko certyfikowane karty zadziałają z compaqami.
Tu powstaje pytanie jakie modele są kompatybilne z HP i da się je uruchomić z Leopardem... ?
Czytałem o modelu nx61xx w którym da się zmodyfikować bios i wyłączyć blokadę ale niestety nie znalazłem nic na temat nx7400 lub nx7300.
Jest jeszcze sposób na zaklejenie pinów na złączu karty WiFi i wtedy (ponoć) też da się zamontować praktycznie dowolną kartę WiFi
Znalazłem Broadcom BCM94311MCG niby kompatybilna z HP nx7400
Więcej możliwości na WiFi chyba nie ma poza tą Intela
to dość spory problem uwagi na certyfikat centrino
Nic z tych rzeczy...
HP blokuje używanie kart innych producentów w prosty sposób. W BIOS'ie jest zapisany Subvendor ID HP - to taka biała lista zaakceptowanych identyfikatorów. Jeśli karta ma taki identyfikator to BIOS zaakceptuje.
Możliwe opcje:
1. Wymiana na kartę z innego HP, która jest kompatybilna z OS X
2. Wymiana na kartę kompatybilną z OS X z dowolnego komputera, ale wcześniej trzeba zmienić subvendor id na zgodne dla HP.
3. Zmiana BIOS'u na taki z którego została zdjęta blokada.
Wysłany: 2012-02-23, 01:41
No widzisz internet czasem w błąd wprowadza dzięki Tobie wiem o co teraz chodzi z biosami w HP.
Czyli pozostaje jak dla mnie opcja 1. i znalazłem taką z białej listy zamiast Intela będzie Broadcom BCM94311MCG - działa z OS X
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.