W weekend postanowiłem wrócić do sprawy OS X na moim laptopie Lenovo Y550. Po instalacji, zainstalowaniu bootloadera, wrzuceniu SMBIOS'a, a także wstępnej konfiguracji pliku org.chameleon.boot.plist, system wstaje bez żadnych zastrzeżeń. Jestem tym bardziej szczęśliwy, że system widzi Bluetooth, a także wbudowaną kamerkę internetową.
Mam problem z DSDT... według poradnika witucha0 - utworzyłem zrzut DSDT i wrzuciłem go do /Extra. Rozumiem, że teraz mam go teraz modyfikować według tego poradnika i zamienić?
Próbowałem już zmodyfikować ten plik, zmieniłem sekcję RCT (reset BIOS'u), jednak zapomniałem usunąć ElliottForceLegacyRTC.kext z KextStore i nie wiem czy zadziałało... próbowałem poprawić także LPCB (LPC), jednak nie rozumiem jakie Device_ID mam wpisać w tej dodatkowej sekcji... Mój kontroler to: Intel ICH9M.
Czy po dodaniu tej sekcji do LPCB usunąć NullCPUPowerManagement.kext?
Czy jeżeli LPCB będzie już działać poprawnie to w rogu ekranu ujrzę % baterii czy do tego potrzebny jest kext Voodoo?
A kext 'FakeSMC 2.5' mam zostawić? Bo teoretycznie mam skonfigurowany SMBIOS...
Przepraszam za takie pytania, ale w poradniku nie ma nic o tym napisane...
Mam problem z DSDT... według poradnika witucha0 - utworzyłem zrzut DSDT i wrzuciłem go do /Extra. Rozumiem, że teraz mam go teraz modyfikować według tego poradnika i zamienić?
Tak, oczywiście zamienić na skompilowany do pliku .aml.
Cytat:
Czy po dodaniu tej sekcji do LPCB usunąć NullCPUPowerManagement.kext?
Czy jeżeli LPCB będzie już działać poprawnie to w rogu ekranu ujrzę % baterii czy do tego potrzebny jest kext Voodoo?
A kext 'FakeSMC 2.5' mam zostawić? Bo teoretycznie mam skonfigurowany SMBIOS..
Jeśli sekcja będzie zrobiona dobrze to możesz wywalić NullCPUPM.
Nie wiem jak wygląda sytuacja z baterią, ale FakeSMC nie kasuj pod żadnym pozorem!
Bateria sama z siebie raczej nie zadziała. Najlepiej dorzuć kexta AppleACPIBatteryManager. VoodooBaterry.kext potrafi czasami panikować.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Dzisiaj poprawiłem LPCB (LPC), wywaliłem NullCPUPowerManagement.kext i system wstaje. :]
Czy za każdym, gdy zmieniam coś w KextStore, muszę uruchamić program z płyty bootującej - Kext Wizard i przebudować plik .mkext i cache systemu? Robiłem tak za każdym razem czy jest to obowiązkowe, żeby zauważyć zmiany?
Jak sprawdzić czy ApplePowerManagement po zmianach funkcjonuje poprawnie?
Po wrzuceniu AppleACPIBatteryManager.kext nie ma żadnych zmian, nic się nie dzieje... Po wgraniu VoodooBaterry.kext, system odpala się bardziej ociężale, a później nie mogę nic zrobić w systemie, tylko mogę jeździć kursorem, ale w rogu widoczna jest ikonka baterii... to możliwe?
Dodam, że podczas bootowania systemu z płyty UniBootX bateria na pasku jest widoczna.
Dzięki, przestudiowałem wszystkie poradniki dotyczące DSDT, jednak nie rozumiem o co chodzi w tym generowaniu C- i G- States.
Cytat:
Czy za każdym, gdy zmieniam coś w KextStore, muszę uruchamić program Kext Wizard i przebudować plik .mkext i cache systemu? Robiłem tak za każdym razem... Czy jest to obowiązkowe, żeby zauważyć zmiany (kext'y)?
Cytat:
Po wrzuceniu AppleACPIBatteryManager.kext nie ma żadnych zmian, nic się nie dzieje... Po wgraniu VoodooBaterry.kext, system odpala się bardziej ociężale, a później nie mogę nic zrobić w systemie, tylko mogę jeździć kursorem, ale w rogu widoczna jest ikonka baterii... to możliwe?
Proszę niech ktoś mi odpowie na te pytania. Możliwa jest taka reakcja systemu? Czasami system odpali i można normalnie na nim wszystko zrobić, a w większości przypadków takie coś wyczynia...
Pozdrawiam i zniecierpliwiony czekam na odpowiedzi!
Ad 1. Po zmianie w KextStore przed rebootem musisz przebudować cache (w terminalu lub KW), nie musisz wykorzystywać BootCD
Ad 2. Spróbuj mój AppleACPIBatteryManager.kext z załącznika, u mnie na jakiejś starszej wersji też nie chciało zaskoczyć.
A C- i P-States - odpal IORegistryExplorer, wyszukaj ACPI_SMC_PlatformPlugin i jeżeli masz ACPIPMVers i CPUPLimit=0x00, to masz odpalony PM.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Zaraz sprawdzę ten twój plik do baterii, bo ten VoodooBattery nie działał zbytnio poprawnie...
Karta sieciowa
Jako, że Wi-Fi Intela nie da się odpalić, próbuję chociaż odpalić LAN według tego poradnika -> http://forum.osx86.org.pl...obne-vt4727.htm Posiadam model BCM5784M, zainstalowałem BCM5787M.pkg.zip, dorzuciłem jeszcze IOPCMCIAFamily.kext i niestety system dalej nie widzi mojej karty (wywnioskowuje to z tego, że w Informacjach o tym komputerze [Ten Mac -> Więcej informacji] widnieje informacja o braku zamontowanych kart Ethernet). Dlatego próbuję dodać modyfikację DSDT, jednak w IORegistryExplorer nie mogę znaleźć LAN, ethernet, ani 1693... czego mam szukać?
------------------
EDIT:
Karta dźwiękowa
W jakiś starych tematach znalazłem informację, aby zainstalować VoodooHDA 2.7.1, jednak po instalacji podczas bootowania, do uszu dobiega straszne piszczenie, które ucisza tylko wyłączenie laptopa... Próbowałem wywalić AppleHDA z /S/L/E, jednak to nic nie zmienia...
Niestety twój plik do baterii również nie działa... jakoś przeżyje bez tego... Najbardziej byłby mi potrzebny internet po kablu i dźwięk. Co mam zrobić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.