Witam.
Czy to normalne, że Snow Leopard 10.6.2, Retail, w 64 bitach uruchamia się koło 1,5 minuty? Leopardowi 10.5.8 wystarczało 30-40 sekund.
Dodatkowo w World of Warcraft ilość klatek spadła ponad dwukrotnie (z ok. 60 do 20-30), ale to podobno jest normalne.
Sprzęt na którym instalowałem OS X to Samsung R510 (specyfikacja w podpisie).
Instalowałem wg poradnika Rzooffa (dzięki wielkie ) ze zmodyfikowanej płyty na MBR.
Bootloader: Chameleon 2 RC5 pre8. Dodatkowo DSDT patch, by nie resetował się bios.
Kexty jakich użyłem:
Z poradnika: NullCPUPowerManagement.kext, fakesmc.kext, AHCIPortInjector.kext, AppleIntelPIIXATA.kext, IOAHCIBlockStorageInjector.kext, LegacyJMB36xSATA.kext, EvOreboot.kext.
Spróbuj:
http://forum.osx86.org.pl...-dvd-vt1283.htm
Wiele osób potwierdziło, że jak instalowali przez OSInstalll, a potem metodą opisywaną w linku, to system wstawał zdecydowanie szybciej.
Innym powodem "wolnego" działania może być błędnie działającym speedsteep CPU, możliwe że masz zablokowaną częstotliwość procesora na najniższą dostępną wartość.
Następnie brak AHCI, gryzące się kexty... Czy wszystkie w/w Ci są potrzebne?
SpeedStep na 99% działa prawidłowo. Pobrałem program Coolbook i pokazuje on prawidłowe wartości. Częstotliwość przy niskim obciążeniu utrzymuje się na 1200MHz, a pod obciążeniem wzrasta do 2GHz.
Nie wiem jednak, czy wszystkie kexty z poradnika rzooffa są mi potrzebne. Te które instalowałem dodatkowo były przydatne.
Co do AHCI to nie mam w biosie żadnych ustawień tego dotyczących.
Co do tamtego sposobu (Instalacja Retail Mac OS X bez użycia DVD), jeśli dobrze to zrozumiałem, to przy jego pomocy można zainstalować OS X na dysku w układzie GUID, a nie MBR. (Ja mam MBR i nie chce tego zmieniać, bo mam już dobrze skonfigurowanego Windowsa 7 x64).
Ja instalowałem SL w taki sposób: z poziomu działającego Leoparda 10.5.8 zainstalowałem Snow na dysku zewnętrznym. Tam testowałem różne kexty i gdy w końcu wszystko zaczęło działać, to z jego poziomu zainstalowałem Snowa na partycji Leoparda (po formatowaniu) i wtedy dograłem tylko działające kexty.
Cały system od wyboru w chameleonie do pokazania się ikon na pulpicie ładuje się 2:35.
Na szczęście po załadowaniu chodzi już szybko, (trochę szybciej niż Leopard).
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4434 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-28, 20:07
janek202 napisał/a:
Nie wiem jednak, czy wszystkie kexty z poradnika rzooffa są mi potrzebne. (...)
Co do AHCI to nie mam w biosie żadnych ustawień tego dotyczących.
Czyli nie masz trybu AHCI i to niestety jest główna przyczyna wolnego uruchamiania systemu - różnica jest spora, a najbardziej odczuwalna właśnie przy uruchamianiu systemu.
Natomiast skoro nie masz AHCI, to znaczy, że możesz pozbyć się:
AHCIPortInjector.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
Bo i tak działasz tylko na:
AppleIntelPIIXATA.kext
Przypuszczam, że niw masz też JMicrona (w laptopie chyba w ogóle nie ma tych kontrolerów), więc niepotrzebny jest:
LegacyJMB36xSATA.kext
Nie ma sensu ich trzymać, aczkolwiek widocznego przyspieszenia po wywaleniu w/w kextów się nie spodziewaj.
Natomiast faktycznie system potrafi się inaczej zachowywać przy instalacji z OSInstall. Np. zdarzył mi się przypadek gdy Mac OS zamykał się 2 razy dłużej, niż przy późniejszej instalacji z BootCD. Więc i przy uruchamianiu może być kłopot.
Jeszcze możesz spróbować przerzucić system Copy Clonerem na drugi dysk/partycję i potem wrzucić wszystko spowrotem. W przypadku mojego laptopa - też nie mam AHCI - to pomogło (choć też nie na długo )
Co prawda myślałem, że może to kwestia zmiany z MBR na GUID... ale chyba nie miałem racji.
Natomiast skoro nie masz AHCI, to znaczy, że możesz pozbyć się:
AHCIPortInjector.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
Bo i tak działasz tylko na:
AppleIntelPIIXATA.kext
Lepiej niech się upewni... szkoda uwalić sobie systemu... w końcu to ICH9-M a on jak pamiętam nie ma już kanału ATA. Pytanie czy też go nie wykastrowali i na sztywno nie ustawili trybu Legacy IDE zamiast AHCI.
janek202, Szukałeś dokładnie w BIOS, bo aż nie chce mi się wierzyć że nie ma, może zwyczajnie inaczej się nazywa ta opcja.
Na mój gust, przez odpowiednie setpci w DSDT jest szansa przestawić kontroler w inny tryb. Wiem że działa ta metoda dla JMicrona i sekcji ATA w intelowskim ICH8-M... może dla sekcji SATA też by zadziałała.
Aby rozjaśnić sytuacje, musiałbyś janek202 podesłać wynik lspci -nnvv - po device id by się doszło jak pracuje ten kontroler i czy to jest przyczyną czy trzeba szukać gdzieś indziej.
Sprawdziłem jeszcze raz i oczywiście okazało się, że mam opcje dotyczące AHCI..
Po ustawieniu AHCI Mode na Manual zamiast Auto i włączeniu opcji Native AHCI Mode system ładuje się 45sekund!
Rozwiązało to też problem wyboru systemów (zwykle uruchamiały się za drugim razem, jeśli poprzednio był odpalony inny). Kompletnie o tym zapomniałem, leopard nie chciał się odpalić na tym ustawieniu...
Ogromne dzięki i przepraszam za moje niedopatrzenie.
Gdyby jeszcze udało mi się wykorzystać pełny potencjał mojej karty graficznej (dwukrotny spadek wydajności w porównaniu do 10.5.8, mam NVEnabler 64)to byłbym już maksymalnie szczęśliwy. Ale z tego co czytałem to dużo osób ma taki problem.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Uruchomienie w 32 bitach nie zrobiło żadnej różnicy (sprawdziłem i było 64-bitowe jądro i rozszerzenia: Nie). Ilość klatek na sekundę była identyczna.
Myślę jednak, że to raczej wina systemu niż kexta. Musiałbym wygenerować EFI-String dla pewności, ale Efi studio nie ma tej karty .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.