Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego osx86. Zacząłem zabawę z itakos s3 v2. Próbowałem rożnych kombinacji w custo przy instalacji lecz gdy system postawie wgram polski i całkowicie zresetuje/wyłączę komputer to następną próba odpalenia kończy się na logowaniu jabłuszka i wiadomości ze murze zresetować komputer. Próbując -v wyczytałem error pci device... i chyba jakiś konflikt z voodoohda (próbowałem applehda i nic)
Musiałem postawić win7 żeby do was napisać, zdążyłem zrobić dwie partycje po 30gb w diskullity
Oto dane mojego pc
1. Fujitsu stylistic St5112
2.Mobile DualCore Intel Core 2 Duo U7600, 1200 MHz (9 x 133)
x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3
3.Mostek poludniowy (Southbridge) Intel 82801GBM ICH7-M
4.n/a
5.Intel(R) GMA 950
6.SigmaTel STAC9228X @ Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller [B-0] PCI
7.Karta sieciowa Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
8.Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Adapter PCI
9.SATA w trybie AHCI ID modelu OCZ-AGILITY3 60gb ssd
10.Klawiatura i mysz na USB
[ Dodano: 2012-02-10, 18:32 ]
Dobra skoro nikt nie odpowiada zacznę od prostych pytań, czy te distro powinno pasować względem specyfikacji mojego komputera? Po kliku dniowych walk udało mi się postawić Itakos s3 v2 na nogi, działa dźwięk poprzez VoodooHDA wspomagany programem SoundSource aby mógł zmieniać głośnik wbudowany, a słuchawki automatycznie nie da się?. Następna rzecz sterowniki do karty działają jedynie poprzez Natit.kext dziwne bo kext napisasny pod Geforca i kilka ATI. Może dlatego Mam taki efekt wł/wł monitor gdy skończy bootowanie jabłuszka do systemu?. A jak wyłączam komputer to mam niebieski ekran...? Niestety IntelPro WIFI nie poszło. Zamówiłem broadcoma. Ostatnia rzecz jaka mi została to walka z Tabletem wbudowanym wacoma, otóż TabletMagic nie widzi ani digitizera ani wacoma...
FSUmod Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Lut 2012 Posty: 42
Wysłany: 2012-02-16, 20:49
Wifi już zmieniłem na BCM94311MCG. Udało mi się postawić SL retial, czas ustawianie.
Bootloader Chameleon RC5.
Proszę sprawcie przygotowałem paczkę kextów pod mój sprzęt
Cytat:
AppleIntelGMA950.kext\
AppleIntelGMA950GA.plugin\
AppleIntelGMA950GLDriver.bundle\
AppleIntelGMA950VADriver.bundle\
AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext\
(Wsumie w/w instalowałem przez Kext Wizard i grafika nie odpaliła...windows7 pokazuje mi taki opis: Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family)
Broadcom43XXFamilyrev2.kext\ (Do nowej karty wifi)
EvOreboot.kext\
FakeSMC.kext\
JMicronCardReader\
LegacyAppleAHCIPort.kext\
LegacyAppleRTC.kext\
Natit.kext\
NullCPUPowerManagement.kext\
OrangeIconFix.kext\
VoodooSDHC.kext\
VoodooHDA.kext.2.7.2-10.6.zip (Nie pamiętam jaka była wersja w itakos)
Ewentualnie czego jeszcze brakuje względem moich specyfikacji komputera. Pozdrawiam
3/4 jeśli nie więcej od razu wywalasz na śmietnik... albo isntalujesz jak faktycznie będzie potrzebny.
1. GMA950 - w większości odpala OTB - wiele sprzętów nie potrzebuje żadnych popychaczy, albo wystarczy ją dodać do DSDT.
2. Startujesz na początku TYLKO z FakeSMC i patrzysz co się dzieje - ICH7-M w trybie AHCI jest natywnie wspierane w OS X więc nie potrzebujesz żadnego LegacyAppleAHCIPort.kext...
3. Dodajesz jakieś kexty TYLKO i wyłączne jak są potrzebne. Dowalenie takiego stada może spowodować więcej problemów niż ich brak.
Wysłany: 2012-02-17, 22:11
Grafika odpala ale brak filmiku i przezroczystego paska u góry.
Natomiast jak zainstaluje podstawowe kexty w S/L/E, wywala mi kernel panic AppleIntelPIIXPATA: Secondary PCI IDE Channel is disabled
oraz VoodooHDA.....na -f. cpu=2, arch=i386 nie pomaga...
Retial dobrze radzi sobie z usb, procesorem bo wykrywa odpowiednio, grafike też wykrywa ale jest napisane ze nie ma kext przypisanego do jądra...
Najlepsze jest to że system chodzi(restart/wyłączenia) puki czegoś nie dodam. Jeszcze dsdt i simbiosa nie generowałem.
Mam zrobiony pendrive na osx gdzie pierwsza partycja boot druga install, jak dodać do boot chameleona? którą instalke wybrać? próbowałem chameleon wizard ale nie idzie botowanie z pendrive:(
Wygenerowanie pliku dsdt pod everestem i zmianie rozszerzenia bin na aml zwalnia mnie z modyfikacji? czy lepiej patcherem?
Grafika odpala ale brak filmiku i przezroczystego paska u góry.
Nie ma pełnej akceleracji. Najlepiej GMA950 odpala się wpisem do DSDT. Jest banalny poszukaj.
FSUmod napisał/a:
Natomiast jak zainstaluje podstawowe kexty w S/L/E, wywala mi kernel panic AppleIntelPIIXPATA: Secondary PCI IDE Channel is disabled
oraz VoodooHDA.....na -f. cpu=2, arch=i386 nie pomaga...
Jakie podstawowe... Podstawowy jest tylko FakeSMC a inne instalujesz jak masz świadomość po co i do czego... w innym wypadku masz takie kwiatki.
FSUmod napisał/a:
Jeszcze dsdt i simbiosa nie generowałem.
To jest podstawa na takim sprzęcie.
FSUmod napisał/a:
Mam zrobiony pendrive na osx gdzie pierwsza partycja boot druga install, jak dodać do boot chameleona? którą instalke wybrać? próbowałem chameleon wizard ale nie idzie botowanie z pendrive:(
Czytaj podpięte wątki, opisów jest masa. Nie będzie Ci nikt tego tu przepisywał.
FSUmod napisał/a:
Wygenerowanie pliku dsdt pod everestem i zmianie rozszerzenia bin na aml zwalnia mnie z modyfikacji? czy lepiej patcherem?
Nie... DSDT masz ZAWSZE!!!! bez niego komputer w ogóle by się nie uruchomił. Trik z DSDT pod osx polega na tym, że ściągasz oryginalne tabele z BIOS'u np everestem, nanosisz poprawki aby OS X uruchamiał dodatkowy sprzęt jak GMA950 czy nie panikował lub aby działał PM. Opisy poprawek masz w dziale DSDT. Wpierw się zapoznaj a potem dopiero pytaj jak naprawdę nie rozumiesz czegoś.
Wysłany: 2012-02-21, 13:20
Wyniki mojej pracy nie są zbyt pozytywne co do instalacji retial. Utworzyłem bootowalnego pendrive wykorzystując Chameleon-2.1svn-r1806, następnie w katalogu Extra/Extensions umieściłem fakesmc.kext, Natit.kext, NullCPUPowerManagement.kext, napisałem w taki sposób plik org.chameleon.Boot.plist :
Oczywiście dodałem go do folderu Extra/
Następnie Everestem wygenerowałem DSDT.aml i też go wrzuciłem do Extra/ (próbowałem bez tego pliku i z tym plikiem wynik taki sam)
Natomiast gdy użyje np. NetbookInstaller ( instalacja dla notebooków z preboot.dmg do dellmini itp) instalacja systemu rusza itp, ale jest tam dużo plików pod właśnie netbooki tego typu i mi to nie odpowiada chciałbym na czysto zainstalować.
Już nie wiem jak mam uruchomić instalacje SL retial na czysto.
Proszę o pomoc, przeczytałem dużo wątków i nie mogę znaleść odpowiedniego rozwiązania.
Problem który ja mam jest opisany w tym wątku na innym forum
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-21, 13:37
FSUmod napisał/a:
Natit.kext
FSUmod napisał/a:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
Yyyyy... milion razy opisywane. Albo jedno albo drugie. Nie stosuje się dwóch rozwiązań do jednej rzeczy .
FSUmod napisał/a:
Cały czas pokazuje mi panic AppleIntelPIIxPATA z IOATA
Trzeba wrzucić IOATAFamilly z minimum z 10.6.3 (najlepiej z 10.6.8) bo inaczej panikuje w połączeniu z modyfikowanym AppleIntelPIIXATA - jest to znany błąd podczas próby uruchomienia systemu 10.6.0 z AppleIntelPIIxPATA. Gdybyś miał 10.6.3 problemu by nie było.
Ostatnio zmieniony przez oswaldini 2012-02-21, 14:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-02-21, 13:53
Dzięki, poprawiłem błąd wyrzucając Natit. Właściwie używałem kilka przeróbek IOATAFamilly lecz nie pomogło, nie mam dostępu do nowszego z 10.6.8 :( No i niestety mam 10.6 wersje.
Ogółem dobrze przygotowałem pendrive poza mankamentem z natit?
Moim celem jest aby ten pendrive był do instalacji/odpalania systemu. Nie chcem instalować bootloadera na dysku z MacOSX.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-21, 14:00
Do samej instalacji powinno wystarczyć. ostatecznie chameleon i tak musi być na dysku z Mac OS X bo inaczej za każdym razem będziesz musiał bootować z pena. W załączniku IOATAFamily z 10.6.8.
Wg. mnie powinien być też inny smbios - wersja z MacBookPro5,1 albo MacBook3,1 - wygenerować go możesz prawidłowo za pomocą Chameleon Wizarda.
EDIT1: w załaczniku jeszcze sprawdzony patchowany AppleIntelPIIXATA.
EDIT2: usuń też cpus=2 z org.chameleon.Boot.plist
EDIT3: hehe jeszcze jedno, dorzuć na czas instalacji NullCPUPowerManagement bo będzie panikował.
mysle ze to samo co u mnie bylo przy JaSie czyli po prostu to ze masz distro (wnioskuje po sygnaturce) a distro to jest modyfikowany kernel itd. wiec mogl sie ze tak ujme pogryzc. a jak rozwiazac to juz niestety nie wiem
Wysłany: 2012-02-22, 18:39
Udało mi się zaktualizować system do 10.6.6, najpierw robiąc update do 10.6.3, póżniej do 10.6.6, kolejno na 10.6.8 wywala mi double panic tak jak pokazałem na zdjęciu wyżej.
Myślę nad 10.6.7, ale boje się znów instalować wszystkiego na nowo. Czy jak utworze obraz partycji w Diskullitiy będę mógł go odtworzyć do stanu używalności ?
dziękuje wam za pomoc i cierpliwość własnie pierwszy post z HaMac Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.