Tak powinno wyjść... kiedyś sam walczyłem z dyskiem USB i nie wiem czemu raz na nim uprawnienia działały a raz nie Może to zależy od "bazowego systemu"
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2009-02-25, 19:06
Spoko dźwiek już chodzi w pełni (S/P-Dif RCA / Słuchawki Jac 1/8 / Głośniki wbudowane / Mikrofon Jac 1/8)
Została sprawa Grafy ale ją już będę kombinował na systemie postawionym na sda. USB - ledwo co chodzi (preformance)
Więc szykuję dyszczek pod GUID / Instalka a na nią wszystko tak jak z tutorialem + kexty od gryfy od razu w System/Library/Extension / Extras Extension - powinien działac normalnei jak nie zawsze mam już zrobiony z aktualnego systemu mkext.
ps. Własnie zauważyłem iż gdzies BT zniknął
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Marucins, Wygląda że sypie Ci się USB... podmień IOPCIFamili na 2.5.4, plus ewentualnie kexty do USB, na dole masz link do odpowiedniego tematu z skompilowanymi plikami na insanely.
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2009-02-25, 20:44
Tak, zarzuciłem DSDT (utworzyło mi dsdt.aml) nie wiem do końca od czego gdyż zdaje mi się że system z początku startował szybciej - mozliwe iż to DSDT coś zwalił?
IOPCIFamily.kext - nie ma
sa tylko:
AppleUSBEHCI328.kext / AppleUSBOHCI328.kext / AppleUSBUHCI328.kext / IOUSBMassStorageClass205.kext w wersji 3.2.8
Co sie stanie jak kext sie zdubluje ? tzn bedzie w /System/Library/Extension oraz /Extra/Extension (w wygenerowanym Extensions.mkest) ?? /oczywiście bąda to zupełnie inne wersje)
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Tak, zarzuciłem DSDT (utworzyło mi dsdt.aml) nie wiem do końca od czego gdyż zdaje mi się że system z początku startował szybciej - mozliwe iż to DSDT coś zwalił?
Jeśli komputer Ci staruje bez DSDT, to nie ma wpływu on na działanie, jedynie może pomóc. Osobiście nie znam przypadku kiedy jego obecność powodowała negatywne objawy, ale oczywiście rozmawiamy o prawidłowo skompilowanym DSDT.
Marucins napisał/a:
IOPCIFamily.kext - nie ma
Jest... jest ukryty trochę w tekście i nie jasno, ale jest i to w wersji 2.5.4.
Najpierw podmień IOPCIFamily, a dopiero zacznij zabawę z kextami USB.
Marucins napisał/a:
Co sie stanie jak kext sie zdubluje ? tzn bedzie w /System/Library/Extension oraz /Extra/Extension (w wygenerowanym Extensions.mkest) ?? /oczywiście bąda to zupełnie inne wersje)
Będzie się kaszanić... należy unikać takich sytuacji, bo efekt może być nieprzewidywalny.
314TeR Just ściągam Retaila 10.5.6 Spróbuję postawić go na AMD oczywiście dodając pare kextów i opierając się na twoim tutorialu, opiszę co jak musiałem zrobić no i czy to będzie ładnie chodzić
_________________ Debian GNU Linux amd64 Sid
Acer Aspire 5735z
Stef, kupujesz... Retail'a się nie ściąga a kupuje w sklepie... jest tańszy niż windows, bo kosztuje jedyne 129$.
A co do AMD, sam jestem ciekaw... na 100% potrzebny będzie Voodoo kernel i jeśli będzie on w wersji 9.5.0, to potrzebujesz jeszcze podmienić seatbelt.kext na ten z wersji 10.5.5. Reszta to musisz znaleźć kexty do kontrolera na dysku - to najważniejsze... potem lan, audio itd..
hmhm lan mac zawsze wykrywał mi automatycznie nie musiałem dodawać sterów a mam realteka 8169, co do kernela Voodoo to na bank musi to być 9.5.0 i seatbelt.kext no wiadome jeszcze dźwięk grafa no i tu mam problem czy dać kexta czy oprzeć się o efi stringi, pozostały stery do chipsetu wiadome też co i jak czy to wszystko czy coś pominołem
_________________ Debian GNU Linux amd64 Sid
Acer Aspire 5735z
Wysłany: 2009-03-08, 17:05
**314TeR** napisz prosze co to za problem jest i jak go rozwiązać.
Właśnie wreszcie (3 dni trwała walka) przeniosłem dane na drugi zewnętrzny dysk. Chciałbym postawić na nim coś do backupa, jak i stos dysk (do obróbki video) oraz parę dotychczasowych plików.
Dysk na którym chce archiwizować jest na firewire pojemność 750GB
Czyli 3 partycje jedna dla Time machine
dwie na resztę
ps. Przy okazji jesli wiesz ile można przeznaczyć na taki Time Machine
Głównie chciałbym aby katalog /user nie wyparował i o niego najbardziej martwię się. Co do reszty o ile dobrze pamiętam co pokazywano na filmiku od apple aż takie dokładne przywracanie co do dany innych pierdół nie jest mi potrzebne)
// Dlaczego piszę. Utworzyłem na próbę partycje włączyłem Time Machine i działa tworzy kopię na dysku - nie wiem jak jeszcze będzie z odtworzeniem jej.
Nie wrzucałem "Time Machine Fix"
Nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi... na partycję z TM wybierz ile Ci potrzeba... generalnie zależy od ilości danych jakie archiwizujesz... Jeśli na dysku systemowym trzymasz dużo mp3 itd, to musisz odpowiednio więcej przeznaczyć miejsca na dysku backup'u.
Wysłany: 2009-03-09, 10:02
Tak to rozumiem. Zrobiłem 200 GB na Time Machinea resztę przeznaczyłem na Partycję z danymi. Nie robiłem oddzielnie partycji dla Stretch - pod montaż video (zrobię oddzielny katalog na partycji DANE)
Pytałem też o ten FiX dla Time Machine - co on takiego robi? Czy oże jest to fix jedynie pod ethernetowe wykrywanie dysku?
Bez niego nie działa w ogóle TM - wywala błąd... można bawić się w modyfikację kext'a lub wygenerować EFI string do sieciówki który właśnie naprawia ten błąd. Jest jeszcze najelegantsza opcja - poprawienia tego błędu przed wygenerowaniem DSDT, lub wręcz skompilowania go do BIOS'u.
Jak widzisz metod jest wiele, ale na początek jako najprostszą i najłatwiejszą polecam troch z EFI Studio i wygenerowaniem EFI Stringu dla karty sieciowej i zaaplikowania do com.boot...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.