ps. Tak na wszelki wypadek - w przypadku IDE pod OSX działają tylko urządzenia w trybie Master - chodzi o pozycję "zworki".
Gwoli ścisłości, tylko jak podłączasz dysk IDE przez przejściówkę do SATA/USB. Jak masz na płycie kontroler IDE zgodny z OS X, np ICH7, to normalnie na jednej taśmie możesz podłączyć dwa urządzenia master/slave.
siper, Co ty kombinujesz z tymi przejściówkami... taka przejściówka IDE -> SATA/USB obsługuję WYŁĄCZNIE jedno urządzenie IDE i ono musi być ustawione na Master/Single wg zaleceń producenta HDD. Chcesz podłączyć dwa urządzenia IDE, musisz kupić dwa adaptery.
314TeR, już tłumaczę, mam w kompie dwa wejścia IDE, niestety ale OSX wykrywa tylko Primaty, czyli ten na którym teraz mam napęd. Więc muszę po prostu do jednego kabla podłączyć i napęd i przejściówkę IDE > SATA. Ale jest mały problem, zarówno przejsciówka jak i kabel mają wejście Female, muszę kupić adapter male>male aby do kabla podłączyć przejściówkę. Dlaczego uważam, że jak do jednego kabla podlacze dwa urządzenia to zadziała? Ponieważ niedawno zdobyłem stary dysk IDE, który podłączyłem do niego, OSX bez problemu zainstalowałem i odpaliłem. Nie użyje tego dysku bo ma tylko 8gb i na nim system jest baaaardzo wolny.
Jutro powinna być przejściówka male>male, jak będzie to powiem czy się udało
Dodam schemat jak to by wyglądało:
_________________ Snow 10.6.8 Retail | MSI P55-GD65 | Intel Core i3-530 | Kingston 4GB 1.6GHz | WD 1TB | nVidia GeForce 9600 GT 512mb
Nie pomagam na PW/GG! Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!
OK, teraz rozumiem co chcesz uczynić. Masz HDD SATA i chcesz go podłączyć do tej samej taśmy IDE łącznie z napędem optycznym. Paradoksalnie może to i zadziała... ale jeśli już, to HDD będzie działał jako master, chyba że na adapterze masz możliwość wybrania Master/Slave, a DVD ustawił bym jako slave.
Niestety, jako iż mam niesamowitego pecha jeżeli chodzi o kupowanie sprzętu pod osx86, nie przyszła ta przejściówka jaka powinna być, a ta wymagana jest niedostepna w Polsce . Więc postanowiłem nie bawić się dłużej z tym sprzętem i kupić nowy, najlepiej ze sprawdzoną konfiguracją. Mam pytanie, czy podana niżej konfiguracja jest dobra pod Retaila?
Płyta: Asus P5W DH Deluxe
Procek: Intel Core 2 Duo E6300
RAM: Kingston 2x1024MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM
Grafika: Palit GeForce 9600 GT
Napęd: DVD-RW SATA
HDD: 250gb + 160gb Samsung SATA
Klawiatura i Mysz na USB
Wzorowałem się trochę na tym temacie i konfiguracji naszego Pana Administratora
_________________ Snow 10.6.8 Retail | MSI P55-GD65 | Intel Core i3-530 | Kingston 4GB 1.6GHz | WD 1TB | nVidia GeForce 9600 GT 512mb
Nie pomagam na PW/GG! Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!
Ostatnio zmieniony przez Siper 2010-06-05, 09:28, w całości zmieniany 2 razy
Mam pytanie, czy podana niżej konfiguracja jest dobra pod Retaila?
Ja nie powiem Tak/Nie... niech inni posiadacze się wypowiedzą...
PS Procesor może być dowolne C2D/C2Q, ważne aby był w technologii 65nm i jeśli myślisz o wirtualizacji np XP pod parallelsem, to procesor musi posiadać VT.
Co do tego dysku w DU - ja tez tak mialem. iDeneb v1.5 nie widzial go, widzial tylko dysk podpiety pod USB.
Probleb rozwiazal iDeneb v1.6.
Nikt na tym forum nie chcial mi pomoc... Zalozylem temat, w celu porad, owszem dostalem je, ale pozniej jak mialem problemy z instalacja to byla cicza...
P.S Sorry za brak polskich literek, ale w moim hackintoshu jest z nimi problem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.